Meet The Z's | een podcast van JEZ! en Tom De Cock

Jong zijn was nooit simpel, maar vandaag leeft een achttienjarige in een hypercomplexe mindfuck. Elke dag is een waterval – niet die van K3, maar een orkaan van verwachtingen, verleidingen, prikkels, online haat en liefde, een wereld die ontploft. Van psychische onveiligheid tot klimaat en oorlog: er is véél om van wakker te liggen. Een mijnenveld. De ene dag is de sky de limit, de andere dag: boem!

Maar is er wel iemand die luistert? De stem van Generation Z passeert alleen in de gauwte. Omdat we denken dat dat is wat ze willen. Een krantenquote hier, rake meme daar, Tiktokje ginder, klaar. Maximum vijftien seconden, want ho maar, ze hebben toch zo’n korte concentratiespanne.

Tom De Cock vindt dat een grove belediging voor heel Gen Z (en Alpha). En dus gaat hij wél diep. Hij nodigt elke aflevering twee jongeren uit die hem zijn opgevallen. Positief of negatief. Bekend of onbekend. Uit het nieuws, de online wereld, misschien zelfs de sport, maar vooral ook uit random ontmoetingen bij zijn werk als radio-dj, jeugdschrijver en vader.

Het zijn gastenduo’s die op het eerste gezicht lijnrecht tegenover elkaar staan. Ze discussiëren rond één centrale vraag. Maar we gaan niet alleen op zoek naar de botsing; zijn vragen leiden ook naar een duidelijke common ground. We’re all in this together, zegt de godsdienst die Tom aanhangt. 

Aan het eind van elk gesprek formuleert Tom samen met zijn gasten één levensles, wijsheid, absurd inzicht,… uit wat ze net allemaal besproken hebben. Die ene regel gaat mee in het JEZ PACT, een jongerenmanifest dat Tom bij de verkiezingen van 2024 aan élke kandidaat van élke lijst zal bezorgen.

S1E1: Religie - Heeft God nog iets te zeggen?

In deze eerste aflevering van Meet The Z's zet Tom De Cock twee gelovige Gen Z'ers in de schijnwerpers. Wat denken een jonge christen en moslim over abortus of het homohuwelijk? En geloven ze nu in dezelfde god? Of zijn God en Allah andere entiteiten? Hoe kijken ze naar seksualiteit en uitgaan? Godfluencer Junia Caetano (23) en gelovige student Mohamed Tehmaoui (21) gaan geen enkel onderwerp uit de weg.

thumbnail

S1E1: Religie - Heeft God nog iets te zeggen?

S1E2: Work/life - Is geld alles?

Tom De Cock nodigt twee ambitieuze Gen Z’ers uit aan de JEZ!-tafel. Axl Van Steenacker (24) gaat voluit voor een werkcarrière, Obi Carrein (20) sloeg ervoor op de vlucht naar de andere kant van de wereld… of lijkt dat maar zo? Hoe denken deze young professionals over het standaardpad van studeren-werken-carrière? En hoe zit het met hun work/life balance?

thumbnail

S1E2: Work/life - Is geld alles?

S1E3: Gender/Geaardheid - Gaat LGBTQ te ver?

Deze week nodigt Tom De Cock twee interessante jonge leden van de LGBTQ+-gemeenschap uit aan tafel. Belgium’s Next Top Model kandidaat Seppe Vanthorre (22) is panseksueel en identificeert zich als man, al experimenteert hij wel eens met zijn genderexpressie. Hannes Moreels (18) staat dan weer aan het begin van zijn transitie naar man. Tom De Cock houdt geen blad voor de mond en legt hen alle hete hangijzers voor. Want gaat dat nu allemaal niet een beetje te ver? Zijn we te gevoelig geworden voor dingen zoals pronouns. Aan tafel is niets taboe: geven we niet te snel seksuele opvoeding aan onze kinderen? Is de LGBTQIA+ gemeenschap één grote club of kunnen we al de leden niet over één kam scheren? Luister naar de nieuwe aflevering van Meet The Z’s en ontdek de take van Seppe en Hannes.

thumbnail

S1E3: Gender/Geaardheid - Gaat LGBTQ te ver?

S1E4: Drank en Drugs - Alcohol is voor boomers

Deze week nodigt Tom De Cock twee jongeren uit met een sterke mening over drank en drugs. Want vapet, smoort en drinkt Generation Z er tegenwoordig op los? In elke jongerenreeks wordt er tegenwoordig naar hartelust drugs genomen, maar dat is buiten Iana en Jef gerekend. Jef Desplenter (22) is gestopt met cannabis en documenteert dat nu op TikTok. Elke dag maakt hij er een video over. Iana Roelen (19) heeft dan weer een heel persoonlijke reden waarom ze geen drugs doet, haar papa is eraan gestorven. Luister naar de nieuwe Meet The Z’s en ontdek hoe Iana en Jef druk ervaren van hun omgeving, maar toch vastberaden zijn!

S1E5: Klimaat - Kan jij het klimaat redden?

Het hete hangijzer van deze generatie: “Kunnen we het klimaat nog redden?”. Tom De Cock zoekt het antwoord bij twee jongeren die op het eerste gezicht lijnrecht tegenover elkaar staan: een jonge landbouwer en een student-klimaatactiviste. Of lijkt dat alleen maar zo? Hoe ziet de dag eruit van de jonge landbouwer Phille Renders (20)? Wat vindt Jutte Callaerts (24) van de guerrilla-aanpak van sommige klimaatactivisten? Kunnen Phille en Jutte niet samenwerken voor het klimaat? Ontdek in de nieuwe aflevering van Meet The Z’s hoe Phille en Jutte meer en meer raakvlakken vinden doorheen het gesprek. Misschien gaan ze binnenkort wel samen protesteren?

thumbnail

S1E5: Klimaat - Kan jij het klimaat redden?

S1E6: Seksualiteit - Is neuken te normaal?

Is Generation Z ook een beetje Generation Poepen Als Konijnen? Er was nog nooit zoveel seks zo makkelijk te zien en te krijgen. Ook in tienerreeksen wordt er volop geëxperimenteerd en een seksspeeltje kan je tegenwoordig kopen aan de kassa van de supermarkt. Seks was nog nooit zo weinig een taboe. Aan tafel Jess Pouchele (26) voor wie seks geen pretje is, want ze heeft vaginisme en dus ook geen dagelijkse kost, EN… een 23-jarige Onlyfans-professional Lina Roselina (23), voor wie seks letterlijk voor dagelijkse kost zorgt. Hoe ziet een dag eruit van een OF-model? Hoe is het nu gesteld met het libido van Jess? Zorgt de content van Lina soms voor onrealistische verwachtingen voor meisjes zoals Jess? We bespreken het allemaal in de nieuwe aflevering van Meet The Z’s.

thumbnail

S1E6: Seksualiteit - Is neuken te normaal?

S1E7: Mentale veiligheid - Zijn alle jongeren snowflakes?

Generation Z loopt de deuren van de psychiatrie plat, en oversharet zich lam bij elk mentaal dipje. Is Gen Z ook Generation Snowflake? Tom vraagt het aan een jongere die nog elke dag vecht voor haar mentale gezondheid, en een jongere die vol zelfvertrouwen door het leven banjert… of lijkt dat maar zo? Aan tafel in de nieuwe Meet The Z’s: Amke Dockx en Morane Miangue.

Een belangrijke trigger warning voor deze aflevering: zelfdoding komt ter sprake. Als je met donkere gedachten zit, neem dan iemand in vertrouwen, dat kan ook anoniem op zelfmoord1813.be.

thumbnail

S1E7: Mentale veiligheid - Zijn alle jongeren snowflakes?

S1E8: Migratie - Is België vol?

In deze aflevering één van de hotste vragen van het moment: moet iedereen zomaar welkom zijn in ons land? Wie wel en wie niet? Is Generation Z nu eigenlijk rechts, of links? Zijn het naïeve communisten, of agressieve racisten? Of doen ze vooral aan hokjesdenken? Als vanzelf komen we in deze podcast ook bij de politiek uit: engagement voor een ideaal, is dat nog van deze tijd? Met aan tafel deze twee jonge Z’s: Britt Huybrechts en Nawras Jebara.

thumbnail

S1E8: Migratie - Is België vol?

S1E9: Sociale Media - Is TikTok de duivel?

Deze week in de voorlaatste aflevering van Meet The Z’s, de verslaving van deze generatie: social media. Generation Z kreeg het met de paplepel binnen, maar wat voor gevolgen draagt dat met zich mee? Aan tafel nodigt Tom De Cock een ervaren TikTokker en een newbie to the scene uit. Hoe ga je om  met (fake) news online? Wat met conspiracy theories of een onrealistisch ideaalbeeld? Zowel Jietse Pauwaert als Cathalina Geeraerts sharen hun tips!

thumbnail

S1E9: Sociale Media - Is TikTok de duivel?

S1E10: Generatieclash tussen Shania Gooris & Kelly Pfaff - Was vroeger alles beter?

In deze tiende én slotaflevering voegen we alle onderwerpen van de voorbije afleveringen bij elkaar en leggen we ze voor aan Shania Gooris (Generation Z) & Kelly Pfaff (Generation X). Van een generatieclash gesproken. Gaan de dingen vooruit, of net achteruit? Was vroeger alles beter, of is dat vooral de gekleurde herinnering van de millennials en de boomers? Twee generaties, en een hele wereld te bespreken.

thumbnail

S1E10: Generatieclash - Was vroeger alles beter?

VTM
Qmusic
HLN
Belfius