Hero Image

Jong en Zot Getalenteerd - Amelie Pede combineert haar grootste passies in een pop-uprestaurant!

21.10.2023
JONG EN ZOT GETALENTEERD

Amelie Pede (23) heeft twee grote passies in haar leven: reizen en koken. Deze heeft ze samengevoegd in haar eigen pop-uprestaurant in hartje Gent, Sambar. Amelie hield altijd al van een naam met het woord ‘bar’ erin verwerkt en stootte online op het woord ‘sambar’. Een sambar is een hert, dat verklaart het logo, en de ‘sam’ bevat beginletters van de namen van haar broers en zichzelf. Het is een gezellige plek waar mensen kunnen proeven van sharing gerechtjes uit diverse keukens. JEZ! WE LOVE! 😍

Sinds jongs af aan wordt Amelie getriggerd door het leven buiten de eigen landsgrenzen en de verschillende culturen. Maar ook de kookwereld werd al snel een grote interesse. Als kind kookte ze graag samen met haar broer voor haar familie of maakte ze haar eigen pimped-up lunchpakketjes om mee te nemen naar school in plaats van de typische boterhammetjes. Later op kot kreeg Amelie meer ruimte om te experimenteren. De droom van een eigen bar bestaat al sinds haar 17e, en eindelijk wordt die droom een stukje realiteit.

Het startschot in Thailand

Enkele maanden geleden volgde Amelie een kookcursus in Bangkok, Thailand. Via het Instagramaccount van Marie Van Cauwelaert, een influencer die ze al een tijdje bewonderde, raakte ze geïnspireerd en ontdekte ze de kookcursus. Dat moesten ze haar geen twee keer vertellen! "Als er een opportuniteit is om naar het buitenland te gaan, dan neem ik die", vertelt Amelie. Tijdens haar tijd in Thailand leerde ze ongelooflijk veel bij over diverse eetculturen en groeide haar passie voor het koken alleen maar meer. "Het idee van het pop-uprestaurant schoot mij te binnen op een boot in Thailand." En zo is het idee beginnen rollen.

De opstart als student-ondernemer

Een pop-up opstarten doe je natuurlijk niet zomaar, maar Amelie ging ervoor! Ze startte het project volledig eigenhandig op, en schakelde hier en daar de hulp in van enkele helpende handen

  • Stap 1: de zoektocht naar een locatie. Die vond ze bij stad Gent, die panden voorstelt die te huur staan voor tijdelijke pop-ups.

  • Amelie koos ook voor een extra studie, wat voor het ondernemerschap best een groot voordeel kan zijn. Ondernemen, of een eigen pop-up of project opstarten, is namelijk goedkoper als student dan als loontrekkende. Win-win! 

  • De sfeer die ze wilde tonen in haar restaurant, die had Amelie duidelijk voor ogen. Ze schakelde daarvoor de hulp in van een interieurstyliste. Na het voorleggen van enkele foto’s ging de styliste op pad en zelf gaf Amelie hier en daar een eigen touch aan het interieur, zoals de mooie boekencollectie van de oma van Amelie die een paar van de kastjes opvullen. Het lege zaaltje kreeg zo al snel wat meer leven. Cosy vibes!

Eens de locatie en inrichting op punt stond, was het showtime. Showtime in de keuken, dat neemt Amelie volledig op zich. Ze maakt alle gerechtjes zelf en doet dit met een grote portie liefde. Voor de zaalbediening rekent ze op een handjevol personeelsleden, en voor andere issues: mama to the rescue!

Sharing is caring!

Sambar is een concept van sharing gerechtjes. Het brengt de mensen en gezelligheid samen. Die gezellige sfeer wilde Amelie bewust ook projecteren in het interieur en samen met de interieurstyliste is dat perfect gelukt. Ook is sharing een perfecte oplossing voor mensen met veel keuzestress, zoals Amelie zelf. Haar inspiratie voor de gerechtjes haalde ze uit de verschillende reizen die ze al maakte en uiteraard maakt ze gebruik van nieuwe smaken en technieken die ze leerde kennen tijdens haar kookcursus in Thailand. 

Het pop-up project loopt nog tot eind oktober. Hierna liggen haar plannen nog niet volledig vast. "Het eerste semester moet ik waarschijnlijk veel inhalen voor mijn microdegree in de studie toerisme", zegt Amelie. In het tweede semester hoopt ze werk te kunnen combineren met reizen en nieuwe avonturen! Een ambitieuze maar realistische dromer, dat is Amelie.

Al aan het kwijlen? Je kan nog reserveren tot 28 oktober bij Sambar in Gent: Dampoortstraat 47, 9000 Gent.

test
test
responsive

JEZ! WE LIKE! Deze blogpost werd geschreven door Clarisse De Noyette.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius