Hero Image

Jong en Zot Getalenteerd - Dries Vanmierlo tilt zijn eindwerk naar een ander level

07.10.2023
JONG EN ZOT GETALENTEERD

Dries Vanmierlo (21), student ‘Multimedia en Creatieve Technologie’ aan de Erasmushogeschool in Brussel begon dit academiejaar aan een bachelorproef waar duidelijk meer in zat dan enkel een stukje papier. Getuigenissen uit zijn eigen omgeving en positieve reacties over het idee van een app om seksuele intimidatie tegen te gaan, zorgden ervoor dat hij de touwtjes in eigen handen besloot te nemen. Jong en Zot Getalenteerd? Oh JEZ!, zeker!

SaveMe, de app waarmee Dries seksuele intimidatie hoopt tegen te gaan

Met SaveMe - voorlopig nog een prototype, maar voor Dries absoluut meer dan dat - kan je snel en subtiel een melding verspreiden wanneer je je in een onveilige situatie bevindt. Door subtiel in de app te swipen krijgt je netwerk van toegevoegde personen een notificatie met de boodschap dat je hulp nodig hebt, samen met je real life locatie. De situatie kan op die manier subtiel onderschept worden. Kortom, voordat je op stap gaat voeg je vrienden die je vertrouwt of vrienden waarmee je optrekt gewoon even toe, en ready to use! Vals alarm of ben je dankzij je vrienden terug veilig? Dan kan je het alarm ook weer deactiveren met een simpele QR-code.

Hoe Dries deze app heeft kunnen ontwikkelen?

👉 Expertise die hij tijdens de keuzevakken binnen zijn opleiding heeft kunnen opdoen.

👉 Steun en verhalen van close friends.

👉 Het internet, voor extra tips & tricks.

👉 Trial and error, vallen en opstaan = hét gouden geheim.

svg background ornament
Ik was nooit kritisch bezig met het probleem rond seksuele intimidatie, tot mijn vriendin haar eigen verhaal vertelde - Dries

Een pakkend verhaal uit het leven van zijn vriendin schudde iets in hem wakker en gaf hem een machteloos gevoel. "Hoe kon dit eigenlijk nog gebeuren als er mensen in de buurt waren die konden ingrijpen?”. Daarnaast hoorde Dries vaak verhalen van kotgenoten die zelf iets gelijkaardigs hadden meegemaakt. Hij besloot de touwtjes in eigen handen te nemen, en zijn bachelorproef viel dan ook op het perfecte moment. 

Checked and approved door zijn omgeving

Dat mensen er enthousiast over worden, mag hij nu al horen bij het prototype van de app. Wanneer hij het vertelt aan kotgenoten en vrienden krijgt hij enkel enthousiaste reacties: “Dat mensen zeggen dat dit echt iets kan worden en dat ze de app zouden installeren, dat geeft me echt een goed gevoel.”.
Een simpele bachelorproef die duidelijk veel verder gaat dan een stukje papier en die enorm positief wordt opgepikt in de omgeving. Zelfs andere organisaties tonen grote interesse in het project, ZOT!

thumbnail

SaveMe

Grote dromen en nog veel mogelijkheden voor SaveMe

Dries wil het niet bij een geschreven bachelorproef houden en hoopt SaveMe te kunnen releasen als volwaardige app in het hele land, zodat die effectief gebruikt kan worden en zijn nut kan bewijzen. 

Hij denkt nog volop verder over de verschillende mogelijkheden om SaveMe beter te maken. Dries wil de app naar een hoger niveau tillen door: extra features, abonnementen voor (studenten)cafés zodat personeel kan worden ingezet om onveilige situaties te onderscheppen, geverifieerde accounts, SaveMe labels en nog zoveel meer! Verder hoopt hij natuurlijk op heel wat succesverhalen: "Ook al helpt het één persoon, dan heeft het toch zijn nut gehad.” 

JEZ! WE LIKE! Deze blogpost werd geschreven voor Jarne Thoelen.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius