Als gepassioneerde monitor wil Lena (17) kansarme kinderen een fantastisch zomerkamp bezorgen, net zoals ze jarenlang zelf heeft mogen beleven 

"Ook kansarme kinderen hebben recht op vakantie."

Lena weet het nu al zeker: monitor is en blijft ze voor het leven. Genoot ze ooit van vakantiekampen voor kansarme kinderen, dan organiseert ze die nu zelf mee. "Het is een week waarin al mijn zorgen verdwijnen.” 

 Lena weet hoe het is om als kind niet altijd op vakantie te kunnen. Haar mama is een alleenstaande moeder en moest lange tijd met een minimumloon rondkomen. Met 3 kinderen en enkele pleegkinderen was het niet evident om ook nog vakanties te kunnen betalen. “We waren dolgelukkig, maar geld voor een vakantie hadden we niet echt. En dat is bij heel veel jongeren zo. Daarom vinden we het zo belangrijk dat er kampen worden georganiseerd voor kinderen uit kansarme gezinnen”, vertelt Inge, Lena’s mama die tijdens het gesprek mee aan tafel komt zitten. Zelf gaat Lena al sinds haar 8 jaar met een organisatie voor kansarme kinderen mee op kamp. Toen die organisatie ermee ophield, besloot haar mama zelf een nieuwe organisatie op te richten: Wamoet vzw. 

“Geld voor een vakantie hadden we niet echt, en dat is bij heel veel jongeren zo. Daarom vinden we het zo belangrijk dat er kampen worden georganiseerd voor kinderen uit kansarme gezinnen.” - Inge, oprichtster van Wamoet vzw

“Iedereen heeft recht op vakantie”

Ze is tijdens ons gesprek wat stil en terughoudend, maar als we over de zomerkampen beginnen, fonkelen Lena's ogen. Sinds vorige zomer is ze officieel monitor op zomerkamp, al was ze het jaar daarvoor eigenlijk ook al een van de begeleiders. Haar bijnaam was toen ‘niet-moni moni’. Dat ze zelf nog jong is en daardoor ook dicht aanleunt bij de leefwereld van de kinderen, is volgens haar een groot voordeel. Ze vindt het heel belangrijk dat de kampen zich richten tot maatschappelijk kwetsbare kinderen. “Het hoort gewoon zo dat ook kansarme kinderen op kamp kunnen gaan. Iedereen heeft recht op vakantie."

svg background ornament
Ik kan niet tegen druktes, behalve op kamp. Daar heb ik plots van niets nog last. Het is een week waarin al mijn zorgen verdwijnen.
Lena

Lena was niet altijd de zorgeloze tiener die ze nu lijkt te zijn. In 2020 kreeg ze klierkoorts en moest ze bijna een volledig schooljaar de lessen zelfstandig thuis verwerken. Toen ze ook na haar ziekte moe bleef, onderging ze enkele onderzoeken. Daaruit bleek dat ze hoogsensitief is en ADD heeft. Die diagnose zorgde voor opluchting, omdat het eindelijk verklaarde waarom ze zich moeilijk kon concentreren en voortdurend moe was. Op zomerkamp kan ze even aan de hectiek van het dagelijkse leven ontsnappen. “Ik kan niet tegen druktes, behalve op kamp. Daar heb ik plots van niets nog last. Het is een week waarin al mijn zorgen verdwijnen.”

Vlaamse kermis en missverkiezing

Als we vragen vanwaar de naam ‘Wamoet’ eigenlijk komt, hebben ze beide een duidelijk antwoord klaar. “Wa moet? Er moet juist niks!” En dat is ook helemaal het motto op de zomerkampen, waar kinderen van 9 tot 11 jaar welkom zijn. Met 6 monitoren kan Wamoet zo’n 20 kinderen het kamp van hun leven geven. “Er zijn al wel wat organisaties die kampen voor kansarme kinderen aanbieden, maar wat ons sterk maakt is dat we ons echt aanpassen aan de wensen van de kinderen. We voelen aan wat zij leuk vinden en wat niet”, zegt Inge. De kampactiviteiten passen zich aan de groep aan, wat ook mogelijk is dankzij het flexibele monitorenteam. De activiteiten zijn heel divers, zoals een verwenavond, een Vlaamse kermis en een missverkiezing. Een kookploeg uit vrijwilligers voorziet bovendien een hele week lekkere maaltijden voor de kinderen.

Eetavonden om geld in te zamelen

De financiering van het kamp gebeurt via sponsoringen en zelfgeorganiseerde activiteiten van het team, zoals een kaas- en wijn- of spaghettiavond. Zo proberen ze een budget van €5000 bij elkaar te krijgen. Op die manier kunnen de kinderen voor €50 zorgeloos een week op kamp, waarbij alles inbegrepen is. Via JEZ! hoopt de organisatie nog extra geld in te zamelen, zodat ze meer mogelijkheden hebben tijdens het kamp en op termijn misschien zelfs twee kampen per jaar kunnen organiseren. Daarvoor kunnen ze alle financiële hulp gebruiken. “Het is al moeilijk om aan €5000 te komen, dus om dat bedrag nog eens te verdubbelen, moeten we nog veel steun krijgen”, zegt Inge.

De financiële beperkingen houden hen echter niet tegen om kinderen in de zomer een prachtige week te geven. Daarbij speelt het hechte team binnen Wamoet een belangrijke rol. “We vertrouwen elkaar volledig en er is zoveel respect voor elkaar. We hebben allemaal de expertise en vooral ook de goesting om kinderen een leuk kamp te geven”, vertelt Inge. Lena vindt het heel fijn dat ze jongeren kan helpen door met hen op kamp te gaan. “Ik ben ermee opgegroeid om mensen te helpen, en dat kan ik op deze manier doen.”

Voor altijd monitor 

Haar droom is om voor altijd monitor op de kampen te blijven. “Het is echt mijn hobby geworden, ik kan het me niet meer anders voorstellen dan dat ik in de zomer op kamp ga. Ik kijk een heel jaar uit naar het kamp en dan vliegt die week voorbij. Daarna begin ik meteen weer uit te kijken naar de volgende zomer. Je bent wel kapot na zo’n week met de kinderen, maar je maakt zoveel mooie herinneringen.” Als we Lena vragen wat haar favoriete kampherinnering is, moet ze lang nadenken voor ze antwoordt. “Ik vind eigenlijk echt alles leuk aan het kamp. Er zijn geen vooroordelen of verwijten, enkel plezier. Ons kamp is gewoon echt plezant.”

Wamoet vzw

Wamoet organiseert zomerkampen waar kansarme kinderen tussen 9 en 11 jaar zich volledig kunnen uitleven tijdens een week vol amusement, humor en respect. Op kamp kunnen ze hun zorgen even opzij zetten en genieten van eenvoudig plezier dankzij het gemotiveerde monitorenteam.

Wamoet vzw is één van de 200 JEZ!-organisaties. Wil jij ook alles geven, zodat ook kansarme jongeren kunnen blijven dromen? Surf naar jezofficial.be en steun 200 organisaties die alles geven voor onze jeugd.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius