JEZ! you can: krijg je jezelf maar moeilijk achter die boeken gezet? Deze leerkracht deelt zijn ultieme tips

De beste tips? Dat zijn die van een leerkracht die zélf de examens vanop de eerste rij meemaakt, right? Arvid De Muynck is er zo eentje, hij staat in het vierde, vijfde en zesde middelbaar aan het College Ten Doorn in Eeklo. Gisteren legden zijn leerlingen zesde middelbaar een examen Nederlands bij hem af, vanaf vandaag is hij volop aan het verbeteren. Hij deelt zijn ultieme tips & tricks voor iedereen die zit te zweten boven die studieboeken.

Tijdens de examens lijkt de tijd wel te vliegen. Je herkent het ongetwijfeld: op maandag spartel je door Nederlands, op dinsdag geraak je het noorden kwijt tijdens aardrijkskunde, op woensdag is Frans toch niet je beste vriend… Het probleem in een notendop: veel te veel leerstof en veel te weinig tijd. Arvid tipt je de beste manier om je hoofd leeg te maken na een examen zodat je fris aan de start komt voor het volgende vak.

Neem de fiets naar school

“Wie met de fiets naar school gaat, heeft een voordeel: je bent actief bezig, kan niet anders dan die boeken even links te laten liggen en je verliest er niet per se tijd mee . Het is ook een moment van sociaal contact als je in groep, met vrienden of klasgenoten fietsen. Want je vrienden weinig zien, valt de meeste jongeren zwaar tijdens de examenperiode. Zo’n fietstocht levert dus écht wel wat op.”

Vlieg er onmiddellijk terug in 

“Weet je van jezelf dat je moeilijk gestart raakt na een examen, pik het studeren dan zo snel mogelijk weer op. Het ritme niet lossen en er onmiddellijk weer invliegen, zorgt dat je de rest van de dag wat meer pauzes kan nemen. Welkom, ademruimte. Beter wat vaker een korte pauze dan te starten met een lange blok ‘niets doen’.”



En wat dan met blackouts, dé grote stress van iedereen achter de schoolbanken? Arvid maakte het zelf ook mee als leerling tijdens een mondeling examens. Dit kan je doen. 

Spreek het uit, benoem de blackout

“Om een blackout te voorkomen tijdens een examen is de beste manier always and forever om het te benoemen. Op zo’n moment is even de tijd nemen om de stress te laten zakken essentieel, en dat kan enkel door de leerkracht te vertellen wat er aan de hand is. Veel leerlingen dwingen zichzelf op dat moment vaak waardoor ze net nog minder zullen slagen in wat ze eigenlijk willen. Het stressniveau hoog houden leidt tot weinig resultaat. Even lossen en op adem komen is the key.”



Elke leerkracht heeft uiteraard zijn of haar gouden tips. Dit is de top 3 van Arvid: 

 1.   Werk met een ingestelde wekker én met vaste uren

Voor leerlingen die zich moeilijk weer aan het studeren kunnen zetten, kan werken met een ingestelde wekker een enorme hulp zijn. Het is een extern signaal dat aangeeft wanneer een pauzemoment begint en wanneer hij ook weer eindigt. Het zorgt daarnaast voor een strakke en efficiënte planning waardoor het ook weer een positief gevoel geeft over de eigen aanpak door de zekerheid dat het maar een korte periode is naar de volgende pauze. 

2.   Zorg voor voldoende frisse lucht

Een raam open zetten tijdens het studeren zodat er verse lucht binnen kan, helpt. Ook tijdens pauzes kan een frisse neus halen een bijdrage leveren. Voor jongeren die tijdens hun pauzes écht niet zonder hun smartphone kunnen is de tip om even hun jas aan te trekken en dat momentje telefoongebruik gewoon buiten te doen.

3.   Comfort food in combinatie met healthy snacks

Comfort food kan al wel eens deugd doen, healthy snacks helpen dan weer voor evenwicht. De combinatie van de twee is voor Arvid de gouden middenweg. Het is belangrijk om je als leerling altijd goed te voelen tijdens het studeren, dus op zoek gaan naar een balans is wat belangrijk is. Vroeger tijdens zijn eigen schoolcarrière liet hij zijn mama bijvoorbeeld altijd fruitpap maken. Een tip voor de lezende mama’s van onze jonge en zotte generatie! ;)



VTM
Qmusic
HLN
Belfius