Hero Image

Animator worden blijft populair

26.07.2023
JONGEREN IN BEELD

Een dankjewel aan alle animatoren

Op 27 juli bedanken we alle animatoren die zich inzetten om kinderen een fijne vakantie te bezorgen op een vakantiekamp of een speelpleinwerking in hun buurt. In 2023 richten we onze spotlights op onze hoofdanimatoren. Ze ondersteunen hun team, zetten de puntjes op de i bij de planning en administratie en beantwoorden vragen van ouders. Kortom: ze zorgen ervoor dat hun team van animatoren zich zo veel mogelijk kan focussen op het creëren van speelkansen voor alle kinderen.

IN DE SPOTLIGHT
Er is tijdens de zomermaanden een arsenaal aan keuzemogelijkheden voor jongeren in Vlaanderen: veel organisaties, veel studentenjobs, veel evenementen. En toch kiezen nog steeds veel jongeren er bewust voor. Ze staan (soms wekenlang) ‘s ochtends vroeg op zijn en de hele dag in de weer voor heel wat kinderen en jongeren op een speelpleinwerking of zomerkamp. “En dan heb je ook nog het werk achter de schermen, dat vaak onderschat wordt”, vertelt Florence Slock van Dag van de Animator. Hoofdanimatoren heten ze. “Dé helden van de zomer, de steunpilaar en rots in de branding van elke werking." Ze zijn vaak met 100 dingen tegelijk bezig, of blussen stiekem nog wat brandjes in de coulissen. Daarom willen we hen even in de spotlights zetten. We zien jullie harde werk, bedankt voor alles dat jullie doen voor jullie werking en jullie team (niet alleen tijdens de vakanties, maar vaak ook tijdens het jaar bij de voorbereiding)!”

test
test
responsive

AANTAL GEATTESTEERDE (HOOFD-)ANIMATOREN STIJGT OPNIEUW
De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk leidde het voorbije jaar 300 nieuwe hoofdanimatoren op, bij Kazou gaan er deze zomer zo’n 1000 hoofdanimatoren mee op vakantie. Bij Bosco Base voorzien ze gemiddeld 15 hoofdanimatoren per lokale werking. In 2022 werden vanuit Kadervorming (Departement CJSM) 4114 animatorattesten en 648 hoofdanimatorattesten uitgereikt. Dat is een stijging t.o.v. 2021 (3850 animatorattesten en 470 hoofdanimatorattesten). We zijn opnieuw vertrokken, na een lange coronapandemie.

WAAROM ZOU JE HOOFDANIMATOR WORDEN?
Omdat je er veel zaken leert die in je verdere leven nog van pas zullen komen. Heel wat jongeren leren zichzelf beter kennen als (hoofd)animator. In een veilige omgeving ontdekken ze hun sterktes en valkuilen, en gaan ze daarmee aan de slag.

DAG VAN DE ANIMATOR: APPLAUS VOOR ALLE ANIMATOREN

17 landelijke jeugdwerkorganisaties en meer dan 350 lokale werkingen in Vlaanderen en Brussel dragen de boodschap van Dag van de Animator mee uit: “Beste ouders, politici... bedank deze jongeren voor hun inzet met een schouderklopje, een warm bericht op sociale media, een mooie tekening aan de inschrijftafel... of een verfrissend ijsje na een warme zomerdag. Want (hoofd-)animatoren zijn toch echt de crème de la crème?! Een oprechte ‘dankjewel’ kan zoveel betekenen voor een animator. Het is net dat stukje waardering waarvoor veel van deze jongeren, vrijwilligers en jobstudenten, zich jaar na jaar blijven smijten”.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius