Hero Image

Anna Roos (29) is nieuwe voorzitter Vlaamse Jeugdraad: "Ik geloof enorm in de kracht van onze generatie"

25.02.2024
JONGEREN IN BEELD

Anna Roos is verkozen tot nieuwe voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. Samen met nieuwe ondervoorzitter Ellen Volon, jeugdwerkadviseur vanuit Chirojeugd Vlaanderen, en de kersverse adviseursploeg zet de Vlaamse Jeugdraad nu volop in op de aankomende verkiezingen.

In november 2023 werd een nieuwe ploeg van 16 adviseurs van de Vlaamse Jeugdraad verkozen. Vandaag maakt de officiële adviesraad van de Vlaamse regering voor de belangen van kinderen, jongeren en hun organisaties haar nieuwe voorzitter bekend. De 19-jarige Anna Roos uit Turnhout neemt de fakkel over van Amir Bachrouri.

Anna werkt in haar vrije tijd als vrijwilliger in een centrum voor mensen met een beperking. Haar ervaringen daar zorgden ervoor dat ze zich extra wil inzetten voor meer en betere inclusie en representatie van mensen met een (on)zichtbare beperking in de samenleving en in de media. Daarnaast wil Anna, samen met de nieuwe Vlaamse Jeugdraad, ook blijvend werk maken van het mentaal welzijn van kinderen en jongeren.

"Ik heb enorm veel zin om de komende jaren samen met alle adviseurs de stem van kinderen, jongeren en jeugdwerkorganisaties te versterken bij het beleid. Als nieuwe voorzitter wil ik bovendien breken met de onterechte negatieve beeldvorming rond jongeren. Ik geloof enorm in de kracht van onze generatie, en dat zal ik te allen tijde blijven benadrukken." - Anna Roos, voorzitter.

Ondervoorzitter en jeugdwerkadviseur Ellen Volon van Chirojeugd Vlaanderen zal de belangen van het jeugdwerk centraal zetten. Anna, Ellen en de 14 andere adviseurs vormen als de adviesraad de kern van de werking van de Vlaamse Jeugdraad.

Focus op verkiezingen

Anders dan vroeger zal de Vlaamse Jeugdraad niet meteen starten met nieuwe prioritaire thema's. Dé prioriteit van het moment is 9 juni, verkiezingsdag. De Vlaamse Jeugdraad zal dit voorjaar alles op alles zetten om jongerenthema's zoals mobiliteit, mentaal welzijn en klimaat blijvend onder de aandacht te brengen, richting de verkiezingen. De 16 adviseurs roepen politici op om meer en beter te communiceren over hun standpunten naar jongeren en de gigantische groep van één miljoen eerste-stemmers in België meer te betrekken in hun campagnes voor én beleid na de verkiezingen. Na de verkiezingen zal de Vlaamse Jeugdraad bepalen op welke jongerenthema's ze de komende jaren extra zal inzetten.

"Er worden nu al veel uitspraken gedaan rond ons stemgedrag, maar uit de JOP-monitor blijkt ook dat nog zo'n 50% van de jongeren onbeslist is en nog niet weet op wie ze gaan stemmen. Politici en partijen moeten blijven inzien hoe belangrijk en talrijk die groep eerste-stemmers is. Ze hebben er dus alle baat bij om helder en duidelijk te communiceren naar ons." vertelt Anna.

Mandaat

Elke drie jaar organiseert de Vlaamse Jeugdraad nieuwe verkiezingen. Jongeren en jeugdorganisaties uit heel Vlaanderen en Brussel stemmen dan op de 16 nieuwe adviseurs die drie jaar lang hun belangen en stem mogen vertegenwoordigen bij beleidsmakers. In november 2023 werd de nieuwe adviesraad verkozen. Hun mandaat startte in januari 2024. De Vlaamse Jeugdraad kiest bij de aanvang van een nieuw mandaat intern een nieuwe voorzitter en ondervoorzitter. Zij leiden de adviesraad.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius