Hero Image

10 BV’s doorkruisen Vlaanderen met De JEZ!-Collectebus

18.03.2024

Karen Damen die de voorruit van je wagen wast en Aaron Blommaert die je boterhammen besmeert met een extra dikke laag choco. Het is een droom die werkelijkheid kan worden, àls je daar wat euro’s voor over hebt. Want van 25 tot en met 29 maart trekt elke dag een bekend duo doorheen een provincie met ‘De JEZ!-Collectebus’ om geld in te zamelen. Aaron Blommaert en Dina Tersago geven op maandagochtend 25 maart de aftrap en smeren boterhammen in Kortrijk. Op dinsdag 26 maart spot je Sieg De Doncker en Tom De Cock hoog in de lucht. Zij stijgen in alle vroegte op in Sint-Niklaas met een luchtballon. Kruipen de dagen nadien achter het stuur van De JEZ!-Collectebus om zoveel mogelijk geld in te zamelen: Gerben Tuerlinckx en Steffi Mercie, Andy Peelman en Karen Damen én Bart Appeltans en Nora Gharib. Eindhalte van De JEZ!-Collectebus zijn de vijf verschillende feeststeden. Daar worden toeschouwers getrakteerd op heel wat optredens en live radio én wordt ook het bedrag bekendgemaakt dat de bekende Vlamingen die dag inzamelden. 

Van 25 tot en met 29 maart wordt de tweede fundraisingactie van JEZ! met veel toeters en bellen afgesloten tijdens De Grote JEZ!-Actieweek. Tien BV’s geven het goede voorbeeld en zetten tijdens die laatste week alles op alles om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor de 200 projecten van JEZ!. 

Elke dag gaat er een bekend duo de baan op met de JEZ!-Collectebus. Dina Tersago en Aaron Blommaert, Sieg De Doncker en Tom De Cock, Gerben Tuerlinckx en Steffi Mercie, Andy Peelman en Karen Damen en Bart Appeltans en Nora Gharib doorkruisen telkens een hele provincie met hun collectebus en zamelen onderweg geld in. Hun tocht eindigt telkens op de feestlocatie waar ze hun bedrag van de dag bekendmaken. De opbrengst gaat integraal naar JEZ!, het jongerencollectief waar VTM, Qmusic, HLN en Belfius hun schouders onder zetten.

JEZ!-ambassadeur Tom De Cock gaat de hort op met Sieg De Doncker: “Het doel van elke duo is om minstens 10.000 euro in te zamelen, maar het is geen wedstrijd. Of je 5 of 500 euro geeft: alle beetjes helpen. Maar ik heb wel wat last van gezonde competitiedrang. Of alleszins: ik wil eigenlijk gewoon méér inzamelen dan Karen Damen (lacht). Benieuwd hoe vrijgevig Oost-Vlamingen zijn.” 

Dina Tersago en Aaron Blommaert doen samen met Ingeborg aan mindfulness in West-Vlaanderen

Op maandag 25 maart geven Dina Tersago en JEZ! ambassadeur Aaron Blommaert de aftrap. Vanaf 8 uur ‘s ochtends smeren én verkopen ze boterhammen met choco op de Grote Markt in Kortrijk. Nadien passeert het duo met hun collectebus onder andere langs het VTI in Roeselare. De leerlingen daar zamelden zélf al meer dan 11.000 euro in voor JEZ!. Hun doel: de grijze doffe speelplaatsen pimpen tot ontmoetingsplaatsen waar leerlingen kunnen ontspannen. Eindbestemming van De JEZ!-Collectebus: het Zeeheldenplein in Oostende. Daar wacht Ingeborg Sergeant Dina en Aaron op voor een portie mindfulness én worden toeschouwers getrakteerd op optredens van Michael Amani, Pommelien Thijs én dj Dimitri Wouters.

Sieg De Doncker en Tom De Cock gaan de lucht in in Oost-Vlaanderen

JEZ! ambassadeur Tom De Cock en Sieg De Doncker kruipen op dinsdag 26 maart voor dag en dauw in de mand van een heteluchtballon. Vanop de Grote Markt in Sint-Niklaas stijgen de twee op. Hun doel: vanuit de lucht iedereen op de begane grond oproepen om de QR-code onderaan de mand te scannen én op die manier geld te storten voor JEZ!. Later die dag bakken Tom en Sieg burgers in Burger House in Gent, het pop-up hamburgerrestaurant van Arno The Kid, Emilie Vansteenkiste, Jonatan Medart en vijf andere bekende jongeren. 

Hun dag eindigt op de Gentse Vrijdagmarkt. Niet enkel Aaron klimt er op het podium voor een spetterend optreden, ook Arthur Lewis ft. Gerben Tuerlinckx en Omdat Het Kan & Average Rob. 

Content creators Gerben Tuerlinckx en Steffi Mercie worden straatmuzikanten in Antwerpen

Op woensdag 27 maart weerklinkt tussen 8u en 9u de stem van Francisco Schuster voor het Centraal Station in Antwerpen. Voorbijgangers worden er getrakteerd op een muziekoptreden, terwijl content creators Gerben Tuerlinckx en Steffi Mercie pendelaars aanspreken om een vrije bijdrage te doen. Nadien trekt het duo met De JEZ!-Collectebus doorheen de provincie. In de namiddag houden ze halt in Retie. De Chiromeisjes daar mogen - in ruil voor een geldsom- slagroomtaarten in het gezicht van Gerben en Steffi gooien. Eindbestemming in de gps: de Grote Markt in Mechelen. Daar wachten Jamie-Lee Six & LOUIS XIV, Laura Tesoro & Friends en Henri PFR én kom je te weten hoeveel Gerben en Steffi inzamelden voor JEZ!.

Andy Peelman en Karen Damen openen carwash in Vlaams-Brabant 

Wie op donderdag 28 maart voorbij het tankstation in Groot-Bijgaarden rijdt tijdens de ochtendspits, neemt beter de afrit in plaats van aan te schuiven in de file. Niemand minder dan Andy Peelman en Karen Damen nemen daar de voorruit van je auto onder handen met wat zeepsop. Niet in bikini - wél in ruil voor een geldbedrag voor het goede doel. Na een voormiddag auto’s wassen, kruipen ze achter het stuur van hun collectebus en houden ze halt in onder meer Bierbeek. Eindhalte voor het duo is het Ladeuzeplein in Leuven. Daar bouwt JEZ! een feestje met 5NAPBACK, Maksim en Dorothee Vegas & Like Maarten. 

Bart Appeltans en Nora Gharib busken met Johannes Genard in Limburg 

Johannes Genard ken je als frontman van School is Cool en zijn deelname aan de jubileumeditie van Liefde Voor Muziek. Op vrijdag 29 maart trakteert hij pendelaars aan het treinstation van Sint-Truiden op muziek. Aan Bart Appeltans en Nora Gharib om voorbijgangers te overtuigen om - vóór ze de trein op springen - wat geld te doneren. Onderweg naar hun eindbestemming zetten Nora en Bart hun collectebus nog even aan de kant in Hasselt, waar ze halt houden aan Plopsa Indoor. Nadien zetten ze vaart richting het Stadsplein in Genk, waar de Grote JEZ!-Actieweek afgesloten wordt. JEZ! maakt het ingezamelde eindbedrag bekend én trakteert het publiek op optredens van Voltage, Regi en Mark with a K & MC Chucky. 

JEZ! volop steunen tijdens De Grote JEZ!-Actieweek

Een gift doe je via de website www.jezofficial.be, maar uiteraard zijn er tijdens De Grote JEZ!-Actieweek ook nog heel wat mogelijkheden om JEZ! - en zo ook de 200 jongerenorganisaties in Vlaanderen en Brussel - te steunen. Op iedere locatie kan je ter plekke nog een gift doen aan het JEZ!-fonds. Je kan ook terecht in de giftshops om JEZ!-merchandise aan te schaffen. Wil je dat De JEZ!-Collectebus bij jou langskomt? Laat het dan weten via jezofficial.be.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius