Hero Image

Daklozenorganisatie ‘Betonne Jeugd’ wint 25ste prijs Armoede Uitsluiten van Welzijnszorg

07.06.2024
HLN

De Antwerpse daklozenorganisatie ‘Betonne Jeugd’ heeft de prijs Armoede Uitsluiten van Welzijnszorg in de wacht gesleept. De organisatie zet zich in voor vrijetijdsevenementen voor jongeren in armoede. Zo wil ze een veilige thuishaven bieden aan jongeren in generatiearmoede.

De organisatie, opgericht in 2003, biedt activiteiten aan voor generatiearme jongeren en jongvolwassenen tot en met dertig jaar, gaande van koken, voetballen en gezellig samen zijn. Ze doet dat vanuit de filosofie dat jongeren die in armoede opgroeien eerst en vooral jong moeten kunnen zijn. Jaarlijks tracht de organisatie zo een thuishaven te bieden aan ongeveer 150 generatiearme jongeren.

Sinds 2018 legt ‘Betonne Jeugd’ een sterke nadruk op het helpen van dak- en thuisloze jongeren. “We luisteren naar hun signalen en brengen hun stem naar buiten. Ons werk heeft ervoor gezorgd dat deze problematiek nu meer erkend wordt”, zegt Sarah Lampen van Betonne Jeugd.

20.000 euro

De organisatie werd geselecteerd uit vijf genomineerden. Ze kreeg de prijs voor haar vernieuwende aanpak om dak- en thuisloosheid te bestrijden. “We bereiken jongeren die niemand anders bereikt en geven hen een stem. Nog belangrijker, we vangen ze op voordat ze alle banden met hulpverlening verbreken,” aldus Lampen. De prijs bestaat uit het bronzen beeld ‘De Levensloop’ en een geldsom van 20.000 euro om de eigen werking te financieren.

“Dak- en thuisloosheid is een grove schending van het recht op wonen. De problematiek is veel groter dan mensen denken, bijna 20.000 mensen in Vlaanderen hebben een onstabiele woonsituatie,” zegt Koen Trappeniers, directeur van Welzijnszorg vzw.

De overige genomineerden voor de 25ste editie van de prijs Armoede Uitsluiten waren Het Oranjehuis uit Heule in Kortrijk, het Leuvense Brughuis, Mondiale Werken uit regio Lier en ‘t Vlot in Antwerpen.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius