Hero Image

De Vlaamse Jeugdraad gaat op zoek naar 16 nieuwe adviseurs

27.08.2023
JONGEREN IN BEELD

De Vlaamse Jeugdraad lanceert vandaag haar nieuwe verkiezingen. Met een oproep naar kandidaten maakt de organisatie bekend dat ze van 4 tot en met 19 november nieuwe verkiezingen zal houden waarin 16 nieuwe adviseurs verkozen zullen worden. De kandidaatstelling loopt van 10 juli tot en met 2 oktober.

In november 2023 organiseert de Vlaamse Jeugdraad online verkiezingen. De officiële adviesraad van de Vlaamse regering voor de belangen van kinderen, jongeren en hun organisaties kiest via een online stemming op haar website een nieuwe adviesraad, de kern van de werking. De organisatie roept vandaag jongeren over heel Vlaanderen en Brussel op om zich vanaf nu kandidaat te stellen. 

Op de website van de Vlaamse Jeugdraad kunnen jongeren tussen de 15 en 30 jaar oud zich registreren als kandidaat voor de nieuwe Vlaamse Jeugdraad. Vanaf oktober zullen de jongeren zelf campagne voeren om zo veel mogelijk stemmen van de Vlaamse en Brusselse jeugd te verzamelen.

"Iedereen die mee wil werken en actie voeren voor een betere maatschappij voor kinderen en jongeren kan zich kandidaat stellen en verkozen worden. Je moet vooral heel enthousiast zijn en zin hebben om samen met andere jongeren aan de slag te gaan rond allerlei jongerenthema's. En je mag niet bang zijn om eens met een minister te babbelen." vertelt Amir Bachrouri, huidig voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad.

De adviesraad van de Vlaamse Jeugdraad telt 16 hoofden, waarvan 8 jongeren en 8 jeugdwerkers van Vlaamse en Brusselse jeugdorganisaties. Elk drie jaar verandert de Vlaamse Jeugdraad van samenstelling. In 2020 werden 16 jongeren en jeugdwerkers verkozen om drie jaar lang de stem, dromen en zorgen van alle Vlaamse en Brusselse kinderen, jongeren en hun organisaties te vertegenwoordigen bij beleidsmakers. Huidig voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad Amir Bachrouri werd samen met 15 anderen verkozen door 5.000 jonge stemmers. Dat mandaat loopt nu ten einde.

Van 4 tot en met 19 november kunnen alle Vlaamse en Brusselse kinderen en jongeren van 12 tot 30 jaar stemmen op de nieuwe Vlaamse Jeugdraad. Stemmen worden officieel gevalideerd met it's me en E-ID. De Vlaamse Jeugdraad was drie jaar geleden al pionier in het gebruik van it's me voor een verkiezing en hoopt dit jaar opnieuw heel wat jongeren te doen stemmen.

Floren Muys werd drie jaar geleden ook verkozen tot adviseur: "Onze verkiezingen zijn eigenlijk de eerste en enigste verkiezingen in Vlaanderen en Brussel waar enkel jongeren het voor het zeggen hebben. Iedereen die stemt kan zo mee bepalen hoe de toekomst er voor onze generatie moet uitzien." 

VTM
Qmusic
HLN
Belfius