Elk jaar geeft deGentse organisatie TEJO gratis therapie en mentale ondersteuning aan 284 kinderen en jongeren die daar nood aan hebben. Oorspronkelijk was er een federaal budget voorzien, tot 2025. Op die belofte kwam de regering terug: een streep door de rekening van TEJO. Stad Gent voorziet nu een noodbudget van 30.000 euro zodat de organisatie het hoofd boven water kan houden.
Mentaal welzijn bij jongeren was één van topics waar de federale regering na de coronacrisis extra geld vrij voor had. Steeds meer kinderen en jongeren geven aan dat ze het moeilijk hebben, dus besliste de regering om jaarlijks 3 miljoen extra uit te trekken voor projecten in grote steden. In Gent ging het om 400.000 euro voor organisaties zoals OverKop, Touché en dus ook TEJO.
TEJO coördineert in Gent een team van 70 vrijwilligers die zich inzetten voor het mentaal welzijn van jongeren. Dat gaat concreet om gratis therapie voor kinderen en pubers tussen 10 en 20 jaar. Elk jaar komen er 284 nieuwe cliënten over de vloer. Met het geld van de federale regering werden de coördinatoren betaald - zonder dat budget is dat niet mogelijk.
Om de verdere werking van TEJO te garanderen, tast stad Gent nu zelf in de buidel. Dat is uitzonderlijk - de stad staat voor een serieuze besparingsoperatie. Ook Casa Rosa kon recent op zo’n tijdelijke noodmaatregel rekenen - toen ging het om geschrapte projectsubsidies. Nu komt er een budget van 30.000 euro. Eerder had oppositiepartij PVDA al aangedrongen om te compenseren voor die subsidies, maar dat voorstel werd van tafel geveegd.
“De helft van het aanbod dreigde te verdwijnen door het wegvallen van de federale steun”, stelt schepen Astrid De Brucyker (Voor Gent) bij VRT. “We komen tussen, het mentale welzijn van jongeren is een enorme maatschappelijke uitdaging”. Een structurele tussenkomst van de stad komt er voorlopig niet, wel overleg met de Vlaamse en federale regering om die structurele steun voor TEJO en de andere projecten te bekijken.