Hero Image

Dankzij het behalen van hun rijbewijs via 2GO vzw hebben Ali (20), Ehsan (20) en Zaya (27) kansen gekregen op de arbeidsmarkt, waardoor ze nu hun dromen kunnen verwezenlijken

04.03.2024
Lara Tytgat
JONGEREN IN BEELD

Dat een rijbewijs een toegangskaart tot jobkansen en nieuwe levenservaringen kan zijn, weten de jongeren bij 2GO vzw maar al te goed. Bij de organisatie konden Ali, Ehsan en Zaya via laagdrempelige rijlessen elk aan hun eigen toekomst timmeren, waardoor een job en een bezoek aan hun geboorteland niet langer buiten bereik ligt.

In 2023 hebben 21 kwetsbare jongeren dankzij de hulp van 2GO vzw hun rijbewijs behaald, waaronder Ali (20) en Zaya (27). Meer dan vijftig andere jongeren zijn nog volop aan het oefenen met hun ‘rijbuddies’, zodat ze binnenkort ook hun praktijkexamen kunnen afleggen. Ehsan (20) is één van hen. Via gratis rijlessen met vrijwilligers helpt de organisatie 2GO kanszoekende jongeren bij hun integratie in de maatschappij. Met een rijbewijs krijgen de jongeren meer autonomie en arbeidskansen, waardoor hun dromen werkelijkheid kunnen worden.

De drie jongeren die we spreken, komen met hun auto toe bij de toonzaal van 2GO vzw. We leggen het interview af tussen de oldtimers, die verkocht worden om geld in te zamelen voor de organisatie. De drie rijbuddies zijn ook aanwezig en hebben met hun ‘2GO-ers’ duidelijk een hechte band opgebouwd. Ali, Ehsan en Zaya hebben tenslotte maandenlang met hen leren rijden, in auto’s die door 2GO ter beschikking werden gesteld. Als kanszoekende jongeren was het voor hen heel belangrijk om een rijbewijs te behalen, omdat dan nieuwe deuren voor hen zouden open gaan; zowel op de arbeidsmarkt als in hun privéleven.

Gevlucht uit Afghanistan 

Ali en Ehsan zijn in 2019 van Afghanistan naar België gevlucht. Ze kenden elkaar nog niet, maar hebben een gelijkaardig verhaal. Beide vertellen hoe moeilijk het was om tijdens hun vlucht langs de grenzen te geraken. Toch was in hun geboorteland blijven geen optie. “Ik voelde me onveilig in Afghanistan. We waren altijd bang en ik kon niet eens alleen naar de winkel gaan, omdat dat te gevaarlijk was”, zegt Ali. Ook voor Ehsan was vluchten de enige manier om een beter leven te kunnen opstarten: “Er zijn veel problemen in Afghanistan, waardoor het niet meer mogelijk was om daar een goede toekomst op te bouwen.” Een groot deel van hun familie woont nog in Afghanistan. Ondanks dat ze hun geboorteland en familie missen, durven ze België wel hun nieuwe thuis te noemen, vooral omdat ze zich hier eindelijk weer veilig voelen.

Toen de jongens in België aankwamen, werd al snel duidelijk dat ze zonder rijbewijs weinig jobkansen kregen. Via een andere organisatie kwamen ze uiteindelijk in contact met 2GO vzw, waar ze gekoppeld werden aan een vrijwillige rijbuddy. Die staan niet alleen in voor rijlessen, maar maken de jongeren ook op andere manieren wegwijs in onze maatschappij. Die ondersteuning heeft hen duidelijk geholpen, want Ali woont intussen samen met zijn vriendin en ook Ehsan heeft zijn eigen stekje gevonden. Bovendien hebben ze beiden hun weg naar de arbeidsmarkt gevonden.

“Ik had echt mijn rijbewijs nodig om te kunnen werken. Ik vind het jammer dat er nog steeds racistische mensen zijn die ons geen kansen geven” - Ali

Racisme bij het praktijkexamen

Ali vertelt hoe zijn rijbuddy Pierre hem heeft geholpen om meer kans te maken op de arbeidsmarkt. “Ik heb voor  mecanicien gestudeerd en werk nu in een garage. Daarom was het belangrijk om een rijbewijs te hebben. Als ik ergens ging solliciteren was het eerste wat ze vroegen of ik een rijbewijs had, en bij mijn job als mecanicien is dat echt noodzakelijk. Als ik een auto moet testen voor een klant, moet ik natuurlijk kunnen rijden.” In juni behaalde hij zijn rijbewijs, maar dat verliep niet zonder problemen doordat hij het slachtoffer was van racisme. 

“De eerste keer dat ik mijn praktijkexamen wou afleggen, deden ze heel moeilijk omdat ik geen identiteitskaart had, enkel een voorlopige bewijs van identiteit in afwachting van mijn ID. Wettelijk was ik in orde, maar de persoon aan de kassa was erg racistisch. Ook de tweede en derde keer was het een probleem dat ik nog geen definitieve identiteitskaart had. Ik kon al goed rijden, maar zonder ID mocht ik mijn examen niet doen.” Uiteindelijk heeft hij toch de toestemming gekregen, en behaalde hij na 3 pogingen zijn rijbewijs. “Ik had echt mijn rijbewijs nodig om te kunnen werken. Toch heeft het zo lang geduurd voordat ik mijn praktijkexamen mocht doen. Dat maakte me heel boos, ik vind het jammer dat er nog steeds racistische mensen zijn die ons geen kansen geven”, zucht Ali.

Ehsan is intussen zo’n 9 maanden met zijn rijcoach Patrick aan het leren rijden, en hoopt binnenkort net zoals Ali als garagist aan de slag te kunnen. Dan kan hij beginnen te sparen voor een eigen auto, zodat hij ook sneller op het werk geraakt. Hij is nu arbeider in een magazijn, waar hij elke dag met de step naartoe rijdt. “Het zou veel gemakkelijker zijn om met de auto naar mijn werk te kunnen gaan. Daarom wil ik binnenkort mijn praktijkexamen doen. Het rijden gaat al goed, alleen het parkeren gaat soms nog moeilijk.” We kijken naar rijbuddy Patrick, en die heeft er duidelijk vertrouwen in dat Ehsan snel zijn rijbewijs zal behalen. De rijbuddies zijn duidelijk trots op hoe ver hun jongeren al gekomen zijn.

svg background ornament
2GO vzw heeft me veel kansen gegeven. Zonder hen had ik waarschijnlijk nog steeds geen rijbewijs, en had ik deze job misschien ook niet gekregen.
Zaya

Toegangskaart tot de arbeidsmarkt 

Terwijl we met Ali en Ehsan praten, komt ook Zaya (27) binnen. Ze is wat later op onze afspraak, omdat ze in de file van de avondspits stond. Maar die files neemt ze er graag bij, want ze zou haar auto niet meer kunnen missen. Zaya behaalde in augustus 2023 haar rijbewijs via de organisatie. “Ik vond het belangrijk om een rijbewijs te hebben zodat ik geen beperkingen zou hebben in de zoektocht naar een job”, zegt Zaya. Toch was leren rijden een grote drempel voor haar, omdat ze zelf geen auto had om te oefenen. 

Uiteindelijk kwam ze bij 2GO vzw terecht, waar ze rijlessen kon volgen bij Michèle. “Na 1,5 jaar samen te oefenen, heb ik mijn rijbewijs behaald. Intussen heb ik een job waarmee ik heel tevreden ben. Ik heb tijdelijk een auto gekocht en krijg binnenkort een bedrijfswagen om naar het werk te gaan. 2GO vzw heeft me veel kansen gegeven. Zonder hen had ik waarschijnlijk nog steeds geen rijbewijs, en had ik deze job misschien ook niet gekregen.” Zaya is in Mongolië geboren, maar heeft omwille van financiële redenen nog niet de kans gehad om opnieuw naar haar geboorteland te gaan. Daar komt binnenkort verandering in dankzij haar financiële stabiliteit. “Komende zomer zal ik eindelijk mijn familie in Mongolië kunnen bezoeken. Dankzij mijn job heb ik kunnen sparen om die reis te betalen. Ik kijk er erg naar uit”, zegt ze glimlachend.

Niet langer boodschappen op de fiets sleuren

Voor de jongeren is er een hele nieuwe wereld open gegaan sinds ze een rijbewijs hebben. Naast de mogelijkheid om vlot op het werk te geraken, ervaren Ali en Zaya ook op andere manieren veel vrijheid sinds ze hun rijbewijs en een eigen auto hebben. Ali: “Ik ben onlangs met enkele vrienden naar enkele landen zoals Frankrijk, Nederland en Duitsland gereden. Ik heb in andere landen nog familie, dus het was heel fijn om hen met mijn auto te kunnen bezoeken. Sinds ik mijn rijbewijs heb, kan ik veel meer doen.” Voor Zaya maakt een rijbewijs dagdagelijke activiteiten zoals boodschappen doen veel gemakkelijker. “Omdat mijn mama ook geen rijbewijs en auto heeft, moesten we vroeger al onze boodschappen met de fiets vervoeren. Dat was niet gemakkelijk. Nu ik zelf een auto heb, is het veel eenvoudiger om boodschappen te doen.” Het behalen van hun rijbewijs via 2GO vzw heeft duidelijk de levens van de jongeren veranderd: “Sinds ik kan rijden, zijn mijn dromen uitgekomen”, besluit Zaya.

2GO vzw

2GO heeft als doel de drempel te verlagen voor ‘kanszoekende’ jongvolwassenen, zodat ze zich beter en sneller in de maatschappij kunnen integreren. Dat doen ze onder meer door praktische rijopleidingen aan te bieden. Een rijbewijs is immers een paspoort tot meer autonomie en arbeidskansen.

2GO VZW is één van de 200 JEZ!-organisaties. Wil jij ook alles geven, zodat Ali, Ehsan, Zaya en andere jongeren kunnen blijven dromen? Surf naar jezofficial.be en steun 200 organisaties die alles geven voor onze jeugd.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius