Hero Image

Bij Musical On Stage groeide Catherine (17) van onzekere tiener uit tot een zelfzekere meid die later ook jongeren bij hun persoonlijke groei wil helpen

10.03.2024
Lara Tytgat
JONGEREN IN BEELD

"Elke dag krijg je een les op kamp die je in het leven kan gebruiken."

Toen Catherine (17) aanklopte bij Musical on Stage was ze een verlegen, introvert meisje. Vandaag straalt ze op het podium en heeft ze haar eigen doel: “Ik wil later voor jongeren kunnen betekenen wat de organisatie voor mij betekent.”

Met een Genks accent begroet Catherine (17) ons bij De Nieuwe Vrede, het muziektheater van Musical on Stage in Berchem. Als we haar vragen waarom ze geen hobby dichter bij huis zoekt, heeft ze meteen een antwoord klaar: “Dit is mijn tweede thuis. Het is nergens hetzelfde als hier.” Musical on Stage werd in 2010 opgericht door voorzitter Ellen Verheyen. Intussen werkt ze in de bruisende cultuureducatieve organisatie nauw samen met Aurelie Hellemond en enkele andere medewerkers. Na ons gesprek met Catherine worden we door Ellen en Aurelie verwelkomd in het café naast de theaterzaal. De passie en liefde voor musical en jongeren spat er bij beiden vanaf. We begrijpen meteen waarom Catherine zich hier zo thuis voelt. Ze heeft duidelijk een hechte band met hen: ze noemt Ellen en Aurelie ook wel eens haar “tweede en derde mama”.

Op haar 13e stootte Catherine op de kampen van Musical on Stage. Zingen, dansen en acteren deed ze al heel haar leven graag, dus dat ze die disciplines plots kon combineren op een musicalkamp, klonk als een ideale uitdaging. De eerste keer op een podium leek heel eng, maar die angst verdween meteen toen ze merkte hoe ondersteunend de hele groep was. “Ook al sta je alleen op een podium, je voelt dat iedereen er voor je is. Die steun doet zoveel.” Door de goede begeleiding van de professionals bij Musical on Stage leerde Catherine snel de kneepjes van het vak. 

“Zo’n week musicalkamp is zwaar, maar het belangrijkste vind ik dat je elke dag een les meekrijgt, die je echt in het leven kunt inzetten.” 

Maar een week op musicalkamp is niet alleen plezier maken, het is vooral hard werken. Van ‘s morgens tot ‘s avonds is iedereen druk in de weer om van nul af aan een hele musicalvoorstelling in elkaar te steken. Maandagochtend weet nog niemand welke voorstelling ze zullen spelen en vrijdagnamiddag staan ze voor een publiek op het podium. Zo mocht Catherine al een rol spelen in haar favoriete musical Hairspray, gebracht in een ‘Musical on Stage’-jasje. “Een week op musicalkamp is zwaar, maar het belangrijkste vind ik dat je elke dag een les meekrijgt, die je echt in het leven kunt inzetten”, zegt ze.

Kamp vol persoonlijke groei 

De Catherine die als 13-jarige voor het eerst op musicalkamp vertrok, is niet de Catherine die nu met ons een vlotte babbel doet. “Ik was een erg onzeker, timide meisje. Als kind gaf ik altijd meer dan dat ik terug kreeg, en vond ik het moeilijk om mijn stem te laten horen.” Bij Musical on Stage is ze helemaal opengebloeid tot de zelfzekere meid die voor ons zit. “Aurelie en Ellen hebben me echt gevormd tot de persoon die ik ben; niet alleen op artistiek, maar vooral ook op persoonlijk vlak. Bij de organisatie heb ik geleerd dat ik volledig mag zijn wie ik ben.” En dat gevoel heerst bij alle jongeren van Musical on Stage. De musicalkampen zijn voor hen zoals thuiskomen bij een tweede familie, ook wel de ‘MOS’-familie genoemd.

svg background ornament
Ik wil mensen op een artistieke of muzikale manier beïnvloeden, inspireren en laten doorzetten. Zo hoop ik dat andere jongeren via musical kunnen groeien, net zoals ik hier gegroeid ben.
Catherine

Fouten maken mag 

Op de vraag of ze zich ooit een leven zonder Musical on Stage kan voorstellen, reageert Catherine met een volmondige nee. “Ik zal hier nog komen als ik zelf al kinderen heb”, lacht ze. Wat Musical on Stage van andere musicalverenigingen onderscheidt, is volgens haar dat iedereen er welkom is. “Je moet niet kunnen zingen of dansen als je mee wil op kamp. Als je  gemotiveerd bent en doorzet, kan iedereen dat trouwens.” Bij Musical on Stage hoef je niet bang te zijn om te falen. Ze worden juist aangemoedigd om fouten te durven maken, door bijvoorbeeld uitdagende nummers te zingen. Zo leren de jongeren dat ze door te oefenen eigenlijk veel meer kunnen dan dat ze denken. “En zelfs al gaat er iets fout, dan leren we ook daar weer uit. Uiteindelijk komt het altijd wel goed. Die boodschap heb ik ook in het leven leren toepassen”, vertelt Catherine.

Of ze later een carrière in musical wil, weet Catherine nog niet. In juni is ze van het middelbaar afgestudeerd, en dan wacht haar een moeilijke keuze. Gaat ze voor een meer traditionele studierichting zoals rechten of zal ze toch auditie doen voor een musicalopleiding, alle opties staan nog open. Dat de musicalwereld niet altijd eenvoudig is, speelt ook in haar beslissing. “Maar als ik iets echt wil, zal dat me niet tegenhouden om voor mijn dromen te gaan. Ik weet gewoon niet of musical iets is wat ik voor de rest van mijn leven zou willen doen”, zegt ze. Eén ding weet ze wel zeker: ze wil later voor jongeren kunnen betekenen wat Ellen en Aurelie voor haar betekenen. “Ik wil mensen op een artistieke of muzikale manier beïnvloeden, inspireren en laten doorzetten. Zo hoop ik dat andere jongeren via musical kunnen groeien, net zoals ik hier gegroeid ben.”

Musical On Stage

Musical On Stage staat voor cultuur, plezier en een culturele meerwaarde. Daarnaast willen ze vanuit de organisatie ook bijdragen tot kwaliteitsvol muzisch onderwijs.

Musical On Stage is één van de 200 JEZ!-organisaties. Wil jij ook alles geven, zodat Catherine en andere jongeren kunnen blijven dromen? Surf naar jezofficial.be en steun 200 organisaties die alles geven voor onze jeugd.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius