Hero Image

Via een opleiding aan het conservatorium hoopt Fleur (18) als musicalactrice later zelf de podia van haar favoriete musicals te vullen

19.03.2024
Lara Tytgat
JONGEREN IN BEELD

Ooit op het podium van Broadway staan als de Belgische Elsa of Matilda: dat is de allergrootste droom van Fleur (18). Een eerste poging om aan het conservatorium te studeren, stuitte op een njet. Maar Fleur geeft niet op: “Ik weet dat je een hard vel moet hebben in de musicalwereld.”

Musicalpassie sinds dag één

Dansen en zingen zit van kinds af aan in Fleurs bloed. Ze volgde danslessen op het moment dat haar liefde voor musical werd aangewakkerd toen ze als kind de K3-musical ‘Alice in Wonderland’ zag. Waarom zou ze haar passie voor dans, zang en acteren niet gewoon combineren? Een flyer van het Limburgse Illusoir Theaterproducties #MusicalLife gaf de doorslag om als 12-jarige haar droom na te jagen. 6 jaar later stond ze bij de organisatie al in verschillende musicals, zoals Legally Blonde, Romeo & Julia of een sprookjesmusical. Weliswaar steeds met een eigen ‘Illusoir-twist’. Als we haar spreken, zit ze volop in de repetitieperiode van de musical Tegenwind, die in april in première gaat. Daarvoor gaan ze terug in de geschiedenis van het feminisme — als eerbetoon aan vrouwen van toen en nu.

Als ze over musical praat, begint Fleur helemaal te stralen. Zingen, dansen en acteren is wat haar het gelukkigst maakt, en daarom streeft ze naar een professionele toekomst als musicalactrice. Een jaar geleden deed ze al auditie voor de musicalopleiding van het conservatorium in Brussel, waar ze niet werd toegelaten. Na die tegenslag schreef ze zich in voor de opleiding communicatiemanagement, maar al snel merkte ze dat die studie haar niet gelukkig maakte. Haar hart lag nog steeds bij musical, dus samen met haar ouders besloot ze haar geluk na te streven. Ze zette haar studie stop en werkt nu toe naar de audities voor 7-MUS, een vooropleiding musical in Antwerpen. In dat jaar bereiden ze je intensief voor op een auditie bij het conservatorium, wat je kansen op toelating verhoogt. 

“Als ik voor een rol word afgewezen, werk ik gewoon nog harder om me de volgende keer te kunnen bewijzen”

Olifantenhuid kweken 

De prestatiedruk bij musicalopleidingen ligt hoog en de jaarlijkse toelatingen zijn erg beperkt. Toch houdt dat Fleur niet tegen om zich volledig voor haar droom te smijten. “Ik weet dat ik tijdens de opleiding heel hard ga moeten werken en presteren, maar dat heb ik er wel voor over, omdat ik het zo graag wil doen. Ik weet dat je een hard vel moet hebben in de musicalwereld.” Dat in de cultuursector doorbreken niet eenvoudig is, heeft ze zelf al ervaren. Maar tegenslagen geven haar net de motivatie om eens zo hard te werken voor succes. “Ik heb al een aantal keer een ‘nee’ gekregen bij audities. Dat is altijd moeilijk om mee om te gaan, maar het hoort er nu eenmaal bij. Ooit zal die ‘ja’ dan hopelijk wel komen. Als ik voor een rol word afgewezen, werk ik gewoon nog harder om me de volgende keer te kunnen bewijzen”, zegt ze.

De grote productiehuizen in België doen vaak opnieuw en opnieuw beroep op dezelfde musicalacteurs en -actrices, omdat men dan weet wat voor vlees men in de kuip heeft. Dat opkomend talent daardoor niet altijd de kans krijgt om groot te worden, vindt Fleur wel jammer: “Je hebt niet de zekerheid dat je in de musicalwereld kansen zal krijgen, dus je moet even goed zijn als hun om ook gekozen te kunnen worden.” De spotlight ook naast het podium opeisen, is iets waar Fleur volop aan werkt. “Je moet zelfzeker zijn en tonen van ‘kijk, ik mag ook wel gezien worden’. Dat zorgt soms wel voor druk, maar om een grote naam te worden is het belangrijk om jezelf in de kijker te durven zetten.”

svg background ornament
Ik zet alles op alles om mijn droom te kunnen waarmaken. Als ik het nu niet probeer, zal ik er later spijt van hebben. En zelfs al haal ik het niet, dan heb ik wel gewoon mijn uiterste best gedaan en kan ik me niets kwalijk nemen.
Fleur

Over een plan B, los van musical, wil Fleur nog niet te veel nadenken. Toch blijft ze realistisch en weet ze dat een toelating bij de musicalopleiding niet gegarandeerd is. “Als ik er niet door geraak, ben ik misschien toch niet goed genoeg. Leerkracht worden lijkt me ook fijn, al blijft musical natuurlijk mijn eerste keuze.” Hoe de audities ook lopen, musical zal sowieso een belangrijk deel van haar leven blijven uitmaken. Indien het niet als professionele musicalster is, dan wil ze later graag musical- of danslessen geven bij Illusoir. “Ik heb al enkele kampen aan kinderen gegeven. Zelf heb ik al zoveel mogen bijleren van de getalenteerde lesgevers, dus ik zou mijn ervaring later graag aan andere kinderen doorgeven”, vertelt Fleur.

Boost in zelfvertrouwen

Hoe Fleurs pad ook verloopt, musical heeft haar alleszins verrijkt als persoon. En dat neemt niemand haar nog af. Niet enkel op vlak van ervaringen, maar ook persoonlijk is ze dankzij haar passie sterk geëvolueerd. “Door musical ben ik wel gegroeid als persoon. Ik ben veel zelfzekerder geworden en door van anderen te horen dat wat je doet goed is, begin je ook meer in jezelf te geloven.” Die dosis zelfvertrouwen is de reden waarom ze nu durft te vechten voor haar droom, ook al is een toekomst als musicalactrice onzeker. “Ik zet alles op alles om mijn droom te kunnen waarmaken. Als ik het nu niet probeer, zal ik er later spijt van hebben. En zelfs al haal ik het niet, dan heb ik wel gewoon mijn uiterste best gedaan en kan ik me niets kwalijk nemen”, besluit ze.

Illusoir Theaterproducties #MusicalLife

Illusoir Theaterproducties is een organisatie met als doel om mensen niet alleen te laten proeven van wat theater en musical is, maar hen een professionele ondersteuning te geven om hun talenten te ontdekken en te laten groeien.

Illusoir Theaterproducties is één van de 200 JEZ!-organisaties. Wil jij ook alles geven, zodat Fleur en andere jongeren kunnen blijven dromen? Surf naar jezofficial.be en steun 200 organisaties die alles geven voor onze jeugd.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius