Hero Image

NBA-droom komt uit voor Warre (14): Make-A-Wish vervult wens in strijd tegen botkanker

09.02.2024
Lara Tytgat
JONGEREN IN BEELD

“Elke dag hoop je weer een stap dichter te zetten naar een goede gezondheid.”

De diagnose van botkanker gooide het leven van Warre (14) volledig overhoop en zijn basketbaltrainingen moesten plots plaats ruimen voor operaties en chemokuren. Een jaar later vecht hij nog steeds tegen de kanker, maar dat houdt hem niet tegen om te blijven dromen. Dankzij Make-A-Wish werd zijn grote droom ook werkelijkheid: vanuit de Parijse tribunes een echte NBA-basketbalwedstrijd bijwonen. “Het gaf me een boost om naar de wedstrijd toe te leven.”

Warre (14) is net zoals de typische tiener: hij gamet graag met vrienden, zit in de chiro, vindt Frans het minst leuke schoolvak en heeft een passie voor basketbal. Maar dat zorgeloze tienerleven kwam in december 2022 abrupt tot een einde toen Warre na het sporten af en pijn in zijn knie voelde. Twee maanden zat hij met pijn die op sommige momenten bijna weg was, maar op andere dagen ondraaglijk werd. Een foto op radiologie deed al vermoeden dat het ernstig was, en via een operatie werd een stukje bot weggenomen. De diagnose die hij toen kreeg, zette zijn wereld op z’n kop. De ene operatie na de andere

“Ik werd gediagnosticeerd met Osteosarcoma, een type botkanker”, vertelt Warre, die in de zetel ligt tijdens ons gesprek. Hij heeft 2 dagen voordien nog een chemobehandeling ondergaan, waardoor hij erg moe is. Toch wil hij voor JEZ! graag zijn verhaal delen. “Nadat ik te horen kreeg dat ik kanker had, moest ik meteen een chemokuur starten. Tijd om stil te staan bij wat er allemaal gebeurde had ik niet, want al snel werd ook nog kanker in mijn schouder en rug gevonden.” Na de eerste maanden chemo volgde een zware operatie aan de knie en in de maanden daarop moest hij nog periodes met chemo doorstaan, afgewisseld met een operatie aan zijn schouder en rug.


svg background ornament
Ik zag plots veel minder mensen, en ik had altijd hulp nodig van anderen. Het was frustrerend dat ik dingen niet meer zelf kon doen.
Warre

Het einde van de zomervakantie, die voor de meeste jongeren zorgeloos zou moeten zijn, was een erg heftige periode voor Warre. De kanker was uitgezaaid en er volgden op korte tijd nog operaties aan zijn schedel, long en borstkas. “De weken na mijn operaties waren altijd zwaar, omdat ik ook nog chemo moest krijgen”, zegt Warre, duidelijk vermoeid. Naast de pijn, operaties en chemokuren had hij veel moeite met het kwijtraken van zijn sociale leven en zelfstandigheid. “Ik zag plots veel minder mensen, en ik had altijd hulp nodig van anderen. Het was frustrerend dat ik dingen niet meer zelf kon doen. Ik heb ook een paar maanden in een rolstoel gezeten, en toen wou ik echt gewoon niet buiten komen.”

“Ik vind het ook heel erg dat ik niet meer naar school kan gaan. Intussen heb ik al een jaar moeten missen”, vervolgt hij. Hij krijgt nu thuis 3 lessen per week van zijn hoofdvakken wiskunde, wetenschappen en Frans. Zijn school ondersteunt hem waar mogelijk, maar toch zou hij graag zo snel mogelijk weer fysiek op de schoolbanken zitten, al is het maar een uurtje. Daar hoopt hij echt op, zeker omdat hij zijn vrienden dan weer vaker zal zien.


Team Warre 

Warres vrienden zijn tijdens zijn ziekte altijd trouw aan zijn zijde gebleven. Ze komen geregeld op bezoek om samen te gamen en bij te praten, zodat hij niet zoveel alleen is. Warre put duidelijk veel kracht uit de steun van zijn vrienden en familie. Als bezoekjes niet mogelijk zijn, wordt hij vanop afstand ondersteund. Om te tonen dat ze aan hem denken, maakte Warres familie zelfs stickers met het opschrift ‘Team Warre’. Zo was hij toch een beetje deel van familie-uitstappen en het chirokamp waar hij niet aanwezig kon zijn. 

Warre is duidelijk optimistisch ingesteld en hoopt ook echt dat hij terug gezond zal zijn, al is daar nog onzekerheid over. “Het is voor de dokters nog niet helemaal duidelijk of ik terug beter zal worden”, zegt Warre. “Na de chemokuur die ik nu moet ondergaan, zullen ze opnieuw foto’s nemen en kijken wat er daarna nog moet gebeuren.” In ieder geval voelt Warre zich op het moment dat we hem interviewen het meest mobiel dat hij zich de voorbije maanden heeft gevoeld. Dat geeft hem opnieuw moed: “Elke dag hoop je weer een stap dichter te zetten naar een goede gezondheid.”


NBA-droom wordt werkelijkheid

Ondanks zijn ziekte is Warre nooit gestopt met dromen. Daarom heeft zijn broer Make-A-Wish gecontacteerd, een organisatie die de wensen van jongeren met een levensbedreigende ziekte vervult. Toen Warre dankzij de organisatie een eigen wens in vervulling kon laten gaan, moest hij niet lang nadenken. Aangezien hij een grote fan is van NBA-basketbal, is het al jaren zijn droom om eens een wedstrijd te mogen bijwonen. Elk jaar wordt er één NBA-match in Europa georganiseerd, en in 2024 vindt die in Parijs plaats. Make-A-Wish zal ervoor zorgen dat Warre samen met zijn gezin naar de wedstrijd mag gaan kijken. Op het moment dat we Warre spreken, heeft de match nog niet plaatsgevonden. Als hij vertelt dat zijn droom binnenkort zal uitkomen, fonkelen zijn ogen. “Ik kijk er heel hard naar uit”, zegt hij met een glimach. 

Een paar weken later ontvangen we foto’s van Warres mama. We zien een stralende Warre samen met zijn broers en ouders, tussen allemaal andere NBA-supporters. Hij heeft duidelijk een fantastische avond gehad, die hij niet snel zal vergeten. “Het gaf me een boost om naar de wedstrijd toe te leven. De NBA-match zelf bijwonen was een super coole ervaring: ik mocht met mijn broer de opwarming voor de wedstrijd meemaken en er kwamen allerlei NBA-sterren even dag zeggen. Ik kreeg van beide ploegen zelfs een officiële T-shirt met mijn naam op”, deelt Warre ons na de wedstrijd nog mee. Zijn droom is uitgekomen, dankzij Make-A-Wish.


Make-A-Wish

Make-A-Wish gelooft in de helende kracht van wensen. Daarom vervullen ze de hartenwens van kinderen tussen 3 en 18 jaar met een levensbedreigende medische aandoening. Zo willen ze hen de kracht geven om de strijd tegen de ziekte verder te zetten.

Make-A-Wish is één van de 200 JEZ!-organisaties. Wil jij ook alles geven, zodat Warre en andere jongeren kunnen blijven dromen? Surf naar jezofficial.be en steun 200 organisaties die alles geven voor onze jeugd.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius