Hero Image

"Iedereen heeft nood om ergens bij te horen"

12.03.2024
Eline Maes
JONGEREN IN BEELD

JEZ!-organisatie IJD zette maandagavond ramen en deuren open naar aanleiding van de start van de ramadan. Geloofsovertuiging of achtergrond deed er niet toe, iedereen was welkom. “Samenhorigheid is de kern van deze avond. Neem deze kans om elkaar beter te leren kennen.”

Maandag 11 maart was het de eerste iftar van dit jaar. Voor wie nog niet goed mee is met alle termen die bij de ramadan horen, iftar is de maaltijd direct na zonsondergang die moslims eten tijdens de ramadan. De ramadan startte maandag en duurt nog tot dinsdag 9 april. Ramadan is de vastenmaand voor moslims. Tijdens deze maand mogen ze tussen zonsopgang en zonsondergang niet eten en drinken.

IJD wil verbinden

JEZ-organisatie IJD of Jongerenpastoraal Vlaanderen is een organisatie die zich inzet voor de persoonlijke zoektocht en groei van christelijke jongeren. “Jongeren inspireren ons met hun creativiteit en ambitie. Ze zijn niet de toekomst maar het nu, daarom moeten we naar hen luisteren.”

Met de organisatie van de iftar wilde IJD verbinding creëren tussen diverse gemeenschappen. "Het is verleidelijk om binnen onze eigen kring te blijven. Daarom hebben we ingezet op een avond om elkaar beter te leren kennen."

Premier De Croo ziet veelheid als een kracht

Hoog bezoek op de bijeenkomst want niemand minder dan premier Alexander De Croo nam het woord. "Deze avond draait om samenhorigheid. Momenten zoals deze, waar we even kunnen stilstaan en reflecteren, zijn heel belangrijk. België is een land van veelheid, veelheid van alles. Veelheid van religie, mensen, meningen en culturen. Het wordt tijd dat we deze veelheid als kracht zien. Daarom zijn initiatieven zoals een iftaravond nodig om mensen bij elkaar te brengen, iets van elkaar te leren en echte verbindingen aan te gaan. We moeten de kracht van diversiteit erkennen.”

Meer luisteren naar jongeren

In het publiek maakten zowel christelijke als moslimjongeren hun opwachting. Voor hen is religie een absolute meerwaarde en minister van Justitie Paul Van Tigchelt mocht aan den lijve ondervinden hoe zij hierover een mening hebben. De minister modereerde een debat onder de jongeren en hield daar een leerrijke ervaring aan over: "We leven in een wereld waarin diversiteit gevierd moet worden. Initiatieven zoals een iftaravond zorgen ervoor dat we met elkaar in contact komen en zo kunnen we van elkaar leren. Laten we dus luisteren naar de creativiteit en ambitie van jongeren, want zij zijn de inspiratiebronnen van morgen.”

test
test
responsive
VTM
Qmusic
HLN
Belfius