Hero Image

In het spoor van de Olympische en Paralympische Spelen

02.06.2024

De Urban Youth Games in Seine-Saint-Denis verwelkomden op 31 mei meer dan 2000 kinderen, met en zonder beperking, waaronder 1000 kinderen uit 10 Belgische steden die speciaal voor deze dag naar Frankrijk afreisden. Ze kwamen allemaal samen tussen Saint-Denis en La Courneuve om sport en zijn inclusieve karakter te vieren tijdens de Urban Youth Games.

Dit unieke evenement is het eerste jongerenevenement dat wordt ondersteund door de zes Olympische bewegingen: Olympisch, Paralympisch en Special Olympics uit België en Frankrijk. Deze eerste editie in Frankrijk, heeft het evenement de ambitie om bij te dragen aan de nalatenschap van de Olympische en Paralympische Spelen van Parijs 2024. De Urban Youth Games leggen de nadruk op inclusie, door kinderen van verschillende sociale en culturele achtergronden, met en zonder handicap, samen te brengen om unieke en inspirerende momenten rond sport te delen.

"Het ontroerde me enorm om 2000 kinderen de magie van de Spelen te laten ervaren in Seine-Saint-Denis. De Urban Youth Games zijn een bron van hoop voor de jeugd en een essentieel middel om barrières te doorbreken. In 2019 zijn we begonnen in Molenbeek, en vijf jaar later is deze droom internationaal gegroeid in samenwerking met het departement Seine-Saint-Denis." - Jacques Borlée, oprichter Urban Youth Games.

De dag begon officieel met toespraken van Stéphane Troussel, voorzitter van de departementsraad van Seine-Saint-Denis, en Catherine Moureaux, burgemeester van Molenbeek. Daarna volgde een indrukwekkende openingsceremonie waar de 2000 kinderen een 'haka' uitvoerden, speciaal bedacht voor het evenement met de hulp van de Flagey Academy. Vervolgens werden twee kinderen vergezeld door atleten om een symbolische vlam te ontsteken, wat het begin markeerde van een dag vol plezier, ontdekking en uitdagingen.

Gedurende de dag werden de deelnemers gemengd in verschillende groepen en namen ze deel aan sportinitiatieven, met als doel inclusie en samenwerking te bevorderen. In totaal stonden er 26 (handi)sporten op het programma, sommige stedelijker dan andere, zoals skateboarden, een Olympische sport sinds Tokio.

Tijdens hun sportactiviteiten werden de kinderen aangemoedigd door Franse en Belgische atleten, waaronder Olympische, Paralympische en Special Olympics atleten zoals: Fabien Tran, bronzen medaillewinnaar op de laatste wereldkampioenschappen en tienvoudig kampioen van Frankrijk in karate en Mallory Lecomte, Team France atleet gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in de 100m. Ook Marie-Isabelle Lomba, een gerenommeerde Belgische judoka die de bronzen medaille behaalde op de Olympische Zomerspelen van 1996 (-56kg); Maxime Carabin, Paralympisch atleet, meervoudig wereldkampioen en wereldrecordhouder op de sprintafstanden van 100, 200 en 400 meter in de T52 klasse van het para-atletiek; en Rosalia Niedziela, een bekend figuur van Special Olympics Belgium waren aanwezig om de kinderen te motiveren en te coachen.

Aan het einde van de dag hield de minister van Sport, Amélie Oudéa-Castéra, een slottoespraak waarin ze de kinderen feliciteerde voor hun fair play. Vervolgens kregen alle kinderen een medaille als erkenning voor hun inzet en teamgeest voordat ze huiswaarts keerden met een grote glimlach op hun gezicht en herinneringen voor het leven.

Over de Urban Youth Games

De Urban Youth Games bieden een gratis sociaalontwikkelingsplan gedurende het hele schooljaar. Het doel is om kinderen met verschillende achtergronden met en zonder beperking te verenigen. Het schoolprogramma omvat playbooks, challenges en evenementen (regionaal en nationaal) en laat kinderen de toegevoegde waarde van inclusie ontdekken. We moedigen hen aan om met een open geest van elkaar te leren en obstakels te overwinnen. Het doel van de Urban Youth Games is om jongeren te inspireren en sociale inclusie te bevorderen door sport. De vzw, gesteund door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité, het Belgisch Paralympisch Comité en Special Olympics Belgium, biedt een jaarlijks 100% gratis programma aan voor basisscholen van het regulier en buitengewoon onderwijs.

test
test
responsive
VTM
Qmusic
HLN
Belfius