Bert Vanierschot (25) behaalde in januari zijn bachelor Personeelswerk en heeft nu ook een studentenjob bij Toerisme Vlaanderen waarin hij zich volop inzet voor inclusie, maar velen zeiden dat hij dit nooit zou kunnen. Bert werd dood geboren en liep hersenschade op, maar dat hield hem niet tegen om zijn dromen waar te maken! Naast zijn studentenjob geeft hij lezingen als keynote spreker én is Bert ervaringsdeskundige over leven en werken met een beperking.
Toen Bert werd geboren, had hij geen hartslag en moesten de dokters hem reanimeren, waardoor hij hersenschade opliep. De dokters zeiden dat hij geen normaal leven zou leiden en dat hij nooit zou kunnen stappen of praten, maar Bert verraste iedereen. “Toen ik 3 jaar oud was kon ik stappen en sindsdien heb ik letterlijk en figuurlijk kleine stapjes gezet en telkens nieuwe drempels overwonnen.” Van kleins af aan voelde Bert de drang om zijn verhaal te delen met de wereld en anderen te inspireren. Toen hij aan zijn studentenleven begon, werd die drang alleen maar groter.
Bert kreeg als kind te horen dat hij naar het buitengewoon onderwijs moest en dat verder studeren geen optie was, maar gelukkig kreeg hij veel steun. “Mijn mama geloofde altijd in mij. Door haar had ik veel zelfvertrouwen en kon ik als kind in het reguliere onderwijs blijven”, zegt Bert trots. Zijn zelfvertrouwen en moed werden alleen maar groter bij het ouder worden en toen besliste Bert om verder te studeren en anderen te inspireren. “Ik, als persoon met een beperking, kan niet schrijven, werk trager dan anderen… Maar ik dacht: waarom zou ik het tegendeel niet bewijzen en mijn bachelordiploma halen?” Zo gezegd, zo gedaan. Tussen de feestjes door werkte Bert hard en behaalde hij in januari zijn bachelor.
Naast zijn studies staat Bert ook vaak op het podium om lezingen te geven als keynote spreker en als ervaringsdeskundige over leven en werken met een beperking. In 2018 mocht Bert voor de eerste keer zijn verhaal vertellen op zijn oude middelbare school om jongeren te inspireren. Nu heeft Bert al op verschillende scholen en bedrijven lezingen gegeven. “Hoe meer ik mijn verhaal kan verspreiden, hoe zichtbaarder ik word. Ik wil dat taboe doorbreken”, zegt Bert. In zijn lezingen benadrukt hij hoe belangrijk het is om voorbij de eerste indruk te kijken, zeker bij het aannemen van mensen met een beperking. De reacties die Bert krijgt zijn ook heel positief, en hij wordt geregeld teruggevraagd. “Dat geeft me het gevoel dat mijn verhaal echt iets teweegbrengt.”
Bert zijn harde werk wordt ook beloond, want eind juni won hij de X-factor Award van de PXL hogeschool! Dat is een prijs voor studenten die uitblinken op maatschappelijk én professioneel vlak. Bert had zichzelf niet eens ingeschreven voor de wedstrijd, een departementshoofd van PXL nomineerde hem zonder dat hij het wist. Plots moest Bert een filmpje maken van één minuut waarin hij zichzelf voorstelt en uitlegt waarom hij die prijs verdient, maar dat was niet zo simpel. “Ik heb twee nadelen: door mijn beperking praat ik al traag én ik ben van Limburg, dus dan praat ik nog trager”, lacht Bert. Gelukkig liep Bert iemand tegen het lijf op het juiste moment. Ayby, een vriend van Bert die is afgestudeerd als regisseur, wilde hem dan ook heel graag helpen. Het resultaat? Een filmpje dat perfect zegt wie Bert is en wat zijn doel is, en een terechte winnaar van de X-factor Award!
De afgelopen jaren heeft Bert al heel wat coole dingen mogen doen, zoals meedoen aan een Liefde voor Muziek Special voor Rode Neuzen Dag in 2021. In die editie staken artiesten zoals Karen Damen, The Starlings en Regi een hart onder de riem aan jongeren en hun leerkrachten. Bert vond dit een enorm fijne en unieke ervaring, maar waar hij het meest trots op is, is toch zijn diploma in ontvangst nemen en een duidelijke boodschap verspreiden: “Ik wil aan iedereen die niet in mij geloofde laten zien dat ik het toch kan!” Zijn volgende doel? Een job vinden waar hij gewoon zichzelf kan zijn en anderen kan blijven inspireren. “Ik haal er enorm veel kracht uit om mijn verhaal te delen. Als je kleinschalig een verschil kan maken, vind ik dat bijzonder en heel mooi.”
You go, Bert!