Door de lens en met een draaiboek in de hand droomt Jitte Davidson (22) groots. Wat begon met een passie voor concerten en fotografie, groeide uit tot een serieuze sprong richting een toekomst in de muziekindustrie. Tijdens haar opleiding event- en tourmanagement kreeg ze de kans om stage te lopen op tour met de Belgische metalband Channel Zero en dat smaakte al snel naar meer.
Jana studeerde voor een master in klinische orthopedagogie wanneer de coronapandemie begon. Toen haar mama haar vertelde dat ze een hobby moest zoeken tijdens de lockdown begon ze te scrollen op Pinterest. “Uiteindelijk kwam ik uit op borduren. Mijn oma borduurde ook altijd, van die kruisjes op kussens. Ik dacht dat ook te kunnen doen en heb dan alles gekocht om te starten met borduren.”
“Ik heb uren en uren met de hand geborduurd en ben dat stiekem op Instagram beginnen plaatsen, want borduren was toen echt niet cool. Ondertussen is het imago al verbeterd, maar toen was het nog een oma-hobby.” Wat begon als een geheime Instagrampagina, waar zelfs haar vrienden niets over wisten, werd steeds populairder. En dus volgde snel de vraag of Jana ook op kleren kon borduren. “Ik begon met de hand te borduren, maar daar heb ik niet genoeg geduld voor.”
Jana raapte al haar spaarcenten bij elkaar om een kleine borduurmachine te kopen. In augustus 2020 besloot ze dat het tijd was om openbaar te gaan met Stitchly. “Ik heb toen aan de wereld verteld dat ik een webshop ben gestart, terwijl het helemaal niet mijn bedoeling was om te ondernemen. Het was echt puur een hobby die een beetje uit de hand is gelopen.”
In het begin was haar omgeving wat sceptisch over haar plan om een bedrijf te starten. “Ze vroegen mij dan of ik daarvoor mijn diploma zou opgeven. Daarom ben ik nadat ik was afgestudeerd nog part-time gaan werken in combinatie met Stitchly. Misschien was ik beter vanaf het begin helemaal gesprongen, maar ik had heel veel schrik om volledig zelfstandig te worden.”
Ondanks dat Stitchly al te groot was om te combineren met een andere job heeft Jana geen spijt. “Het ondernemen is niet altijd gemakkelijk en als je zo jong bent maken mensen soms misbruik van je onwetendheid. Op dat moment was het dus de juiste beslissing om nog part-time te gaan werken om wat levenskennis op te doen.”
Dat ze dan toch die sprong heeft gedaan om voltijds Stitchly te doen, daar gaat ze nooit spijt van krijgen. “Het was niet mijn bedoeling om te ondernemen, maar ik wil niet leven met spijt omdat ik het niet geprobeerd heb. Ik wil liever leven met lessen van oei, dat had ik misschien beter niet gedaan.”
Stitchly heeft ondertussen meer dan 30.000 volgers op Instagram en TikTok en meer dan 15.000 klanten op 5 jaar tijd. Dat maakt de uitdaging om een work-life balans te vinden niet makkelijk. “Het is super leuk om veel werk te hebben en ik ben ook iemand die altijd bezig moet zijn maar er is wel een grens, dat heb ik al mogen ondervinden.”
Doorheen de jaren is Stitchly nooit een 9-to-5 job geweest en moest Jana vaak haar bedrijf voorop zetten om te bereiken wat ze nu bereikt heeft. “Ik heb de voorbije vijf jaren zeven op zeven gewerkt, ik word nu 27 en mijn twintiger jaren zijn voorbij geflitst. Daardoor is Stitchly geworden wat het nu is, maar ik wil ook tijd investeren in mijn sociale relaties.”
Gelukkig is het netwerk van Jana ook fan van Stitchly en helpen ze vaak mee in het atelier. “Mijn man, Alexander, die werkt 2 tot 3 dagen per week bij mij. Ik heb ook vrienden die als freelancers mee inspringen, vooral tijdens drukke periodes zoals kerst.”
Stitchly werkt bijna volledig met een webshop, maar soms krijgt Jana wel de kans om op een evenement te staan met haar kleding, wat ze ook haar zotste ervaring noemt. “Vorig jaar stond ik op een groot festival, dit jaar mag dat nog eens. Toen ik dat bericht kreeg dacht ik: What the fuck? Dat ik als meisje uit de diepe westhoek op dit festival mag borduren, is echt een crazy ervaring.”
Door te werken met een webshop ziet Jana niet vaak de reacties van mensen op haar werk, door op festivals te staan ging dit wel. “Sommige mensen begonnen te wenen aan onze stand. Dan dacht ik: oké dit heeft echt waarde, het is niet gewoon een T-shirt.”
Op een wereldwijd gekend festival staan was al een groot doel dat verwezenlijkt werd, maar toch blijft Jana dromen. “Ik hoop volgend jaar met Stitchly op Pukkelpop te mogen staan, maar ik heb daar nog geen contacten. Ik ben aan het manifesteren dat het lukt.”