In 2020 opende Yanne 'Chocorette': een ambachtelijke chocolaterie en ondertussen een vaste waarde in Aartselaar. Dat ze nog maar net uit het middelbaar kwam, dat het volle corona was of dat ze amper voorkennis had van ondernemen, hield haar niet tegen. Ambitie, enthousiasme en een passie voor chocolade was alles wat ze nodig had.
Het verhaal van Yanne begint in het PIVA in Antwerpen. Ze volgde daar de richting brood- en banketbakkerij, die ze afsloot met een specialisatiejaar chocolade. Dat ze direct daarna aan de slag ging als chocolatier, is een understatement. “Al tijdens mijn studies kriebelde het om mijn passie te delen en werd het bureau thuis omgetoverd tot mijn eigen chocolade-atelier.” Ze ging aan de slag als student- zelfstandige en nog voor ze afstudeerde, was ze al haar eigen onderneming gestart.
Al snel werd het bureautje veel te klein, dus zocht ze een pand om haar onderneming uit te breiden. Na even zoeken is ze in Aartselaar beland. Dat Yanne haar handen niet enkel uit de mouwen steekt als patissier bewees ze bij het zélf verbouwen van haar zaak. Het allerbelangrijkste voor de onderneemster was de juiste sfeer creëren in het gebouw. "Ik wil dat de volledige ervaring mensen een goed gevoel geeft, niet enkel dat het lekker is." Ze ging daarbovenop voor een open atelier. Mensen kunnen in Chocorette binnen lopen en een koffietje drinken, terwijl ze door een glazen wand kijken hoe Yanne en haar collega’s aan het werk zijn. “Ik merk dat mensen waarderen dat alles ambachtelijk gemaakt wordt en het ook leuk vinden om te zien hoe we bezig zijn.” Bovendien werd hen het HIB ofwel het “Handmade in Belgium” label toegekend, dat hun ambacht erkent en toejuicht.
Yanne steekt niet weg dat ondernemen zonder voorkennis en op jonge leeftijd absoluut niet eenvoudig was. Toch is ze enkel positief over de weg die ze afgelegd heeft en zegt ze simpelweg: “Al doende leert men”. Er waren zeker mensen die even “oei” gezegd of aan haar getwijfeld hebben, maar die heeft ze enkel het tegendeel bewezen. De belangrijkste mensen, haar ouders, grootouders en vriendenkring steunden haar en dat was voor Yanne meer dan genoeg. “Het moet wel je passie zijn”, geeft ze toe, “anders houd je het niet vol.” Ze heeft hard gewerkt om haar zaak te vormen tot wat die vandaag is en dat eist af en toe zijn tol. “Het is 7/7 werken en het vraagt veel, maar als je het echt graag doet, moet je het gewoon doen.”
Als Yanne naar de toekomst kijkt, moet er van haar niets veranderen. Ze is gelukkig en tevreden met hoe alles loopt. Ze wil klanten kunnen blijven blij maken met ‘kleine gelukjes’, zoals ze die zelf noemt, want daar wordt ze zelf ook het gelukkigste van. “Kwaliteit, versheid & vriendelijkheid zijn de belangrijkste aspecten van mijn zaak. Dat is wat Chocorette is en altijd moet blijven.” Dat ze onlangs ook werd opgenomen in de gids van Gault&Millau, een gids met de beste chocolatiers in de regio, was voor haar nog eens de bevestiging dat ze echt goed bezig is. Ze herhaalt dat Chocorette gezellig klein moet blijven en ze niet veel wil veranderen, maar als ze écht iets moet kiezen voor in de toekomst, lacht ze dat ze graag eens met heel het team een cacaoplantage wil gaan bezoeken.
Watertandend aan het lezen en zin gekregen om eens langs te gaan, iets te proeven en eens te piepen hoe Yanne aan het werk is? De Kapellestraat 35 in Aartselaar is the place to be!