Hero Image

Jong en Zot Getalenteerd - Cyprien (23) is student industrieel ingenieur by day en JUCY by night

15.06.2024
Litsa Boesmans
JONG EN ZOT GETALENTEERD

Cyprien Adler (23) aka JUCY studeert Industriële Ingenieur aan KU Leuven en is daarnaast ook producer en DJ. Muziek is van kleins af aan een passie van hem, en hij bespeelt dan ook verschillende instrumenten zoals piano, viool en dwarsfluit. Zeven jaar geleden begon Cyprien met zijn eigen muziek te producen, maar tijdens de coronapandemie ontstond er plots de interesse voor draaien.

Toen de hele wereld stilstond en alle feestjes on hold werden gezet tijdens de lockdown van 2020, besloot Cyprien dat hij de feestjes naar hem moest brengen en dat deed hij door muziek te draaien. “Het dj’en is net voor de coronapandemie begonnen. Een vriend van mij had op kot een dj-tafel en zo ben ik liedjes beginnen mixen. Ik heb die draaitafel dan ook meegekregen en toen iedereen moest thuisblijven, heb ik veel geoefend”, vertelt Cyprien. Na de pandemie is hij langzaamaan beginnen draaien op kleine, lokale feestjes en zo werd JUCY alsmaar groter en groter. 


Organisator by day en DJ by night

Terwijl Cyprien onder de naam JUCY stond te draaien op feestjes, richtte hij in 2022 met vier andere vrienden het collectief ‘TRANSITION’ op. Met hun vijven organiseren ze al bijna twee jaar verschillende muziekevenementen, en met succes. “Onze events zijn bijna altijd uitverkocht, op één editie na. Er kruipt wel veel tijd in, maar het is heel leuk. Het voelt ook niet als werk, maar als een hobby die we met plezier doen”, zegt Cyprien enthousiast.

Cyprien is niet de enige die naast events organiseren graag achter een draaitafel staat. Samen met twee andere vrienden, die ook in het collectief ‘TRANSITION’ zitten, draait hij vaak op zijn eigen feestjes. “Op de evenementen die we organiseren, proberen we altijd verschillende artiesten te boeken, naast onszelf natuurlijk”, lacht Cyprien. De drie vrienden draaien dan back-to-back of gewoon met z’n drieën.

svg background ornament
Ik heb wel de ambitie om binnen 10 jaar full-on met muziek bezig te zijn. Als dat een mogelijkheid zou zijn, zou ik het sowieso doen, zonder twijfel.
Cyprien

Tips & tricks voor beginners

Muziek produceren gaat voor Cyprien al veel makkelijker dan zeven jaar geleden, toen hij pas begon, maar dat was niet altijd zo. “Mijn tip? Als je eraan begint, moet je gewoon zoveel mogelijk proberen en blijven oefenen. Hoe langer je het doet en hoe sneller je begint, hoe vlotter alles gaat. Ik had nu misschien al een iets grotere DJ kunnen zijn, maar alles op zijn tijd natuurlijk.” Cyprien producet soms in periodes: soms twee maanden niet en dan weer wel. Hij geeft nog mee dat hij veel productiever is tijdens de blok: “Vaak produce ik veel tijdens de blok, omdat ik dan altijd thuis ben. Ik word daar productiever van.”

De laatste tip die Cyprien geeft, is eentje aan zichzelf: “Ik moet leren om mijn muziek meer te posten op sociale media, want ik doe dat eigenlijk veel te weinig. Mijn vrienden hebben mij een jaar geleden gepusht om mijn muziek op SoundCloud te zetten, anders had ik dat nooit gedaan.” 

Fulltime DJ of ingenieur?

Cyprien zit in zijn laatste jaar Industriële Ingenieur aan de KU Leuven en begint volgend jaar met werken, maar hij is nog niet helemaal zeker van zijn toekomstplannen. "Ik zou graag 4/5 willen werken, zodat ik in een ingenieursfunctie kan werken én een dag in de week kan producen, maar ik denk niet dat ik dat direct kan vragen aan mijn baas. Ik hoop wel dat ik binnen 10 jaar ongeveer kan zeggen dat ik full-on bezig ben met muziek, maar ik moet ervan kunnen leven natuurlijk”, zegt Cyprien.

Muziekcarrière in het buitenland 

Draaien op festivals in België is zijn grote droom, denk maar aan Dour Festival, Paradise City en Horst Art & Music Festival. En wie aan festivals in België denkt, denkt ook aan Tomorrowland, maar daar denkt Cyprien anders over. “Ik zou wel graag op Tomorrowland draaien, maar dat is heel groot. Ik vind de kleinere festivals net iets aangenamer, dan heb je denk ik meer connectie met het publiek. Voor mij hoeft het niet mega groot te zijn, ik vind het net leuk om dichter bij het publiek te staan.” Over een muziekcarrière in het buitenland heeft hij nog niet nagedacht, maar de fans zijn er wel. “Het land dat mijn muziek het meest beluistert is Australië. Soms krijg ik DMs van mensen uit Australië die zeggen dat ik goede muziek maak en dat ze mij willen zien draaien. Het zou wel heel nice zijn als ik daar ooit mag draaien”, vertelt Cyprien. 

Eén ding is zeker: van JUCY zullen we nog veel horen! Go Cyprien! 


VTM
Qmusic
HLN
Belfius