Hero Image

Jong en Zot Getalenteerd - Capturing hiphop: Isaline Casterman (21) fotografeert hiphopartiesten

25.02.2024
Isaura Aps
JONG EN ZOT GETALENTEERD

Ready to shoot? Say cheese! Daar is Isaline, een 21-jarige fotograaf met een passie voor hiphop. Met haar Canon 6D Mark II in de hand legt ze de unieke stijl van Belgische hiphopartiesten moeiteloos vast. En alsof dat niet genoeg is, studeert ze ook nog eens Communicatiemanagement aan de Erasmushogeschool Brussel en werkt ze in een lokale bioscoop.

Isalines fotografie-avontuur begon toen ze nog een klein meisje was. Met een kiddyZoom, een fototoestel voor kinderen, maakte ze haar eerste foto’s. Ze lacht: "Die kiddyZooms waren er in het roze en in het blauw, maar natuurlijk koos ik voor de roze.” Fotografie zit ook in de familie, want haar opa was een gepassioneerd amateurfotograaf. "Ik herinner me nog zijn professionele camera met zo’n enorme lens. Ik vond dat zo cool.” Rond haar twaalfde kreeg ze haar eerste échte camera. 

Toen Isaline in het middelbaar zat, maakte ze af en toe foto’s van vriendinnen tijdens sleepovers, maar toen had ze nog geen idee dat fotografie ooit haar passie zou worden. Pas toen haar vriendinnen haar aanmoedigden om een apart Instagramaccount aan te maken, begon ze te beseffen dat fotografie meer kon zijn dan slechts een hobby. Haar grote voorbeeld? Raia Maria-Laura, een hiphopfotograaf uit België. “Zij is echt WAUW! Mijn hele werk is geïnspireerd door haar. Toen ik haar ontdekte, wist ik: dit wil ik ook doen!"

De balans tussen passie en realiteit 

Toch heeft Isaline niet de intentie om van fotografie haar fulltime beroep te maken. "Voor mij voelt het niet echt realistisch. Er zijn andere fotografen die specifiek voor fotografie studeren en er dag in dag uit mee bezig zijn.” Isaline vindt het een constante uitdaging om te balanceren tussen de vele dingen die ze doet. Ze heeft niet voldoende tijd om zich enkel op fotografie te focussen. Bovendien wijst ze erop dat haar concurrenten vaak in grote steden wonen, waar veel artiesten te vinden zijn en ze gemakkelijk toegang hebben tot netwerken. "Ik kom uit een kleine stad en had geen connecties. Ik ben helemaal op eigen kracht begonnen. Daar ben ik best trots op."

Ook is het in de wereld van (hiphop)fotografie niet altijd even gemakkelijk. De competitie is intens. Er zijn talloze mensen met veel talent die het doen en dezelfde passie delen in het kleine België. “Competitie is overal voelbaar, maar ikzelf ben totaal niet competitief. Zelfs als ik tien keer verlies bij een gezelschapsspel, ben ik gewoon van: ‘Oké, chill, laten we doorgaan.’” Isaline laat zich er absoluut niet door afschrikken. Positive mindset only!

Studio sessions 

Tijdens een fotoshoot luistert Isaline echt naar de wensen van de artiest. “Ik hoop dat ze een duidelijke visie hebben. Het wordt lastiger als ze gewoon zeggen: ‘Doe maar wat.’” Haar doel is om hun visie werkelijkheid te maken. Om vibes te creëren in de studio, zet ze meestal muziek aan. “Mood muziek brengt een goede sfeer met zich mee. Stilte kan nogal ongemakkelijk zijn. In het begin voelt het altijd wat onwennig aan, maar na verloop van tijd komt iedereen in de juiste flow.”

svg background ornament
Fotografie is een beetje als pannenkoeken bakken. De eerste zijn meestal niet top. De foto's die in het midden van de sessie worden genomen, zijn vaak de beste.
Isaline

De meest onvergetelijke shoot? Dat was met Bryan Mg. "Ik ben een enorme fan. In 2019, toen ik net begon met fotograferen, was hij mijn favoriete artiest." Isaline luisterde non-stop naar zijn nummers, zoals 'Hard 2 Get', 'My Bébé' en ‘Bouge Ton Derriere’. “Tijdens de shoot hebben we samen 'My Bébé' gezongen. Het was geweldig. Dat maakte de zestienjarige Isaline echt blij. Ik ging met een grote glimlach naar huis."

Isalines fotografische reis 

Fotografie heeft echt een impact gehad op Isalines leven. Vroeger was ze extreem verlegen en voelde ze zich vaak onzichtbaar. "Ik was echt een nobody," vertelt ze. "Mensen vroegen me zelfs: 'Heb jij geen tong of zo?'" Tijdens fotoshoots, vooral als ze de artiesten niet kende, werd ze echter gedwongen om te praten. Isaline merkt dat ze daardoor meer sociale skills heeft ontwikkeld.   

Met haar ervaring als fotograaf heeft Isaline ontdekt dat er fantastische kansen liggen in de muziekindustrie. "Die kansen zijn er gewoon, je kunt ze grijpen. Ik zie het wel zitten om A&R-manager te worden of iets in contentcreatie te doen. Ook met een artiest op tour gaan lijkt me te gek. De mogelijkheden zijn eindeloos. Maar één ding staat vast: ik droom van een carrière in de muziekindustrie."

Top secrets & tips

Daarnaast is Isaline in 2023 begonnen met het opstarten van een project dat de Belgische hiphopscene volledig centraal stelt. Ze heeft plannen om dit idee binnenkort weer op te pakken, maar ze kan er momenteel niet veel over onthullen. Spanneeuunddd!! 

Voor jongeren die dromen van een carrière als fotograaf, heeft Isaline een krachtige boodschap: “Just do it. Niet te veel nadenken. Het maakt niet uit of je een fancy camera hebt of niet. Zelfs met je smartphone kan je echt coole dingen doen. En trouwens, analoge camera's zijn helemaal in op dit moment, dus laat dat je zeker niet weerhouden.” Ze heeft zelf ook nooit fotografie gestudeerd, maar is wel geraakt op de plek waar ze nu staat door “maar gewoon wat te doen en te experimenteren”. “Je moet echt gewoon starten, ongeacht het materiaal of de vaardigheden die je hebt.”

Voor meer foto’s, check Isalines Instagram: @isa.flash

test
test
responsive
VTM
Qmusic
HLN
Belfius