Hero Image

Jong & Zot Getalenteerd - Sprintster Kiara Maene (18) droomt van de Paralympische Spelen

08.06.2024
Isaura Aps
JONG EN ZOT GETALENTEERD

Kiara Maene is een jonge G-atlete die zich heeft toegelegd op sprintnummers, specifiek de 400 meter. Ze begon met atletiek toen ze acht jaar oud was, simpelweg omdat ze altijd al snel was en genoot van het lopen. Ze traint vijf keer per week en werkt hard om haar doelen te bereiken. “In 2028 hoop ik deel te nemen aan de Paralympische Spelen en een medaille te winnen.”

Kiara is Belgisch Recordhoudster op zowat alle sprint- en verspringnummers in de T20-categorie. Daarnaast is ze zowel Belgisch als provinciaal kampioen geweest. Ondanks de stress die ze voor wedstrijden voelt, is ze niet meer te stoppen zodra ze op de piste staat. 


svg background ornament
Kiara is geboren met snelle benen.
Bart Maene, papa van Kiara

Wat is G-sport?

G-sport is de verzamelnaam voor elke sportbeoefening of aangepaste beweegvorm van personen met beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische aandoening. Kiara valt onder de T20-categorie, wat betekent dat ze een verstandelijke beperking heeft. “Als je IQ lager is dan 75, val je onder die categorie.” Kiara heeft autisme, maar dat weerhoudt haar er niet van haar sportieve dromen na te jagen.

Grote dromen, kleine budgetten

Het is een harde realiteit: G-sporters worden zelden rijk van hun passie. Terwijl profvoetballers enorme salarissen opstrijken, verdienen profatleten, laat staan G-sporters, slechts een fractie daarvan. “Ze krijgt een paar honderd euro van de club, maar daar koop je nog geen nieuw paar spikes van”, legt Bart Maene, de papa van Kiara, uit. Hij betreurt de ongelijke verdeling van financiële middelen in de sport. “Er is geld, maar het zit op de verkeerde plaatsen.” 

Toch prijst hij de inspanningen van G-sport Vlaanderen om jong talent zoals Kiara te ondersteunen. Dankzij haar beloftestatuut bij G-sport Vlaanderen krijgt Kiara financiële steun voor onder meer reiskosten en stages in het buitenland. Ondertussen blijft haar familie niet stilzitten en richtte ze de VZW Kiara’s Dream op. Sponsors kunnen via deze weg Kiara steunen.

Van Parijs naar Japan

Kiara heeft al heel wat internationale ervaring opgedaan. In 2023 nam ze deel aan het WK in Parijs en onlangs stond ze opnieuw op het wereldtoneel tijdens het WK G-atletiek in Kobe, Japan. Helaas verliep het niet zoals gehoopt. Kiara was teleurgesteld in haar tijden en haalde geen finaleplaats. Ziekte en vermoeidheid speelden hierin een grote rol. Maar zoals haar papa zegt: “Er komen nog wedstrijden, er is dus niks verloren. Kiara kan alleen maar winnen.”

svg background ornament
Na het WK in Japan zei ik dat ik wou stoppen, maar ik moet gewoon even die knop omdraaien. Dan lukt het wel.
Kiara

Let’s go Paralympics 💪

Een van de hoogtepunten in Kiara’s atletische reis was het diner bij de koning en koningin van België, een eerbetoon aan jonge Belgische sporters. Kiara was uitgenodigd in het Kasteel van Laken, waar zo’n twintig personen, zowel G-sporters als valide atleten, aanwezig waren. Kiara had de eer om naast de koningin aan tafel te zitten. “Dat was écht spannend. Ze stelde allerlei vragen die wij moesten beantwoorden.” 

Kiara’s ultieme droom? Deelnemen aan de Paralympische Spelen en een medaille in de wacht slepen. Ze focust zich op de editie van 2028. Het liefst zou ze haar passie voor atletiek combineren met een job als stewardess, want ze vliegt graag en geniet van het leven in de lucht.

Voor wie ook wil sporten, heeft Kiara een duidelijke boodschap: “Geef niet op, ook al gaat het soms niet goed.”


VTM
Qmusic
HLN
Belfius