Hero Image

Jong en Zot Getalenteerd - Lore Sleeckx (17) vertegenwoordigt jouw rechten als scholier

16.03.2024
Melda Tokgoz
JONG EN ZOT GETALENTEERD

Lore Sleeckx (17) sloot zich in het vierde middelbaar aan bij de leerlingenraad van haar school in Merksem. Via een actiedag die de Vlaamse Scholierenkoepel organiseerde, kwam ze in contact met de organisatie. Wie zou er gedacht hebben dat Lore amper twee jaar later voorzitter zou worden van diezelfde organisatie? 

Eerste stappen naar voorzitterschap

De Vlaamse Scholierenkoepel organiseerde een actiedag in Antwerpen. Leerlingenraden van over heel de provincie Antwerpen konden daar naartoe. Lore was helemaal verkocht toen ze hoorde over de impact en rol van de organisatie. “Het gaf me goesting om lid te worden van de organisatie. We brengen de meeste tijd van onze dagen door op de schoolbanken en naar school gaan kan soms heel dwingend voelen. De Vlaamse Scholierenkoepel gaat tegen de stroom in en creëert een comfortabele omgeving voor scholieren”, zegt Lore. Zo zorgde de organisatie bijvoorbeeld op heel wat scholen voor een aanbod aan gratis menstruatieproducten. 

Lore draaide het eerste jaar mee als bestuurder, maar snakte hopeloos naar meer uitdagingen. Ze stelde zich vervolgens kandidaat voor het voorzitterschap. In september 2023 werd ze de nieuwe voorzitter. “Ik wilde een stapje verder gaan en er zeker van zijn dat ik alles heb gegeven gedurende mijn voorzitterschap om scholieren te vertegenwoordigen,” zegt de jonge voorzitter.

Dag voor een examen in een tv-studio… ZOT!?

Het zotste wat ze meemaakte, waren de uitnodigingen in de tv-studio’s voor duidingsprogramma’s zoals De Afspraak en De Zevende Dag. “De dag voor mijn examen wiskunde mocht ik langsgaan om te debatteren over de PISA-resultaten. Ik heb daar heel wat positieve reacties op gekregen van leerkrachten en scholieren,” vertelt Lore.

In november 2023 organiseerde Lore samen met de Vlaamse Scholierenkoepel een evenement in het Vlaams Parlement in het kader van een grootschalige bevraging bij scholieren. Ook partijleden zoals Nadia Naji en Sammy Mahdi waren aanwezig.

svg background ornament
Ik heb toen een speech gehouden voor een volle zaal. Ik herinner mij dat ik last minute de avond ervoor was begonnen met mijn toespraak te schrijven.
Lore

Olifantenpennenzak als statement piece 

Tips and Tricks die ze kan meegeven tegen de stress? Die heeft ze niet nodig. Met haar notitieboekje en olifantenpennenzak wapent ze zich tegen elk gesprek of debat. “Overal waar ik naartoe ga, neem ik deze spullen mee. Vooral de olifantenpennenzak is heel speels.” Op gesprek bij Ben Weyts met een olifantenpennenzak? Waarom niet. “Sommigen vragen zich dan af waarom ik een olifantenpennenzak heb.” Een fijn statement piece; een scholier die haar fris- en speelsheid niet laat overschaduwen door kennis en maturiteit.

Verder na dit jaar? 

Ondertussen zit Lore in haar laatste jaar van het middelbaar. Dat betekent dus ook dat haar voorzitterschap bijna afgelopen is. “Ik moet volgend jaar stoppen bij de Vlaamse Scholierenkoepel, tenzij ik op een magische wijze mijn jaar moet overdoen,” vertelt Lore. Dat vindt ze best eng. “Ik ben net voorzitter geworden en ik wil graag nog zoveel dingen realiseren. Dit mandaat plots afgeven, zal moeilijk worden.”

Lore blijft in ieder geval optimistisch. Ze ziet heel wat goede potentiële kandidaten die de fakkel van haar kunnen overnemen. “De organisatie zal in goede handen zijn. Ik daarentegen zal misschien wel in een zwart gat vallen.”

Of ze nu voorzitter zal zijn of niet, stilzitten is niets voor haar. Daarom zal ze zich ook na haar middelbare studies blijven engageren. “Ik heb een paar keer gedacht om me aan te sluiten bij de Vlaamse Jeugdraad. Onderwijs is een heel fijn onderwerp, maar ik wil ook andere topics leren kennen.” Daarnaast zou ze graag een sterk opiniestuk willen schrijven voor een krant. Ze ziet zichzelf over vijf jaar nog op de universiteit studeren. Daarna overweegt ze een carrière als redacteur bij een nieuwsmedia. En zo niet, dan waagt ze zich misschien wel aan de politiek.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius