Hero Image

Jong en Zot Getalenteerd - Luca (17) organiseerde vorig jaar zijn eerste expositie en droomt van een carrière als kunstenaar

06.07.2024
Isaura Aps
JONG EN ZOT GETALENTEERD

Luca Baukens (17), een jonge kunstenaar uit Dilbeek, organiseerde vorig jaar zijn eerste expo - en wat voor één! Bezoekers konden zijn kunstwerken spotten in het Kasteel La Motte in Dilbeek. Luca studeert architecturale en beeldende kunsten aan het Atheneum in Ninove en droomt ervan om later van zijn kunst te kunnen leven. Wanneer hij niet achter zijn schildersezel staat, schittert hij op het podium van zijn lokale musicalvereniging.

Het begon allemaal twee à drie jaar geleden, toen de razend populaire scrapbooks hun opmars maakten, een trend die ook Luca niet ontging. Deze plakboeken, vol met foto’s, knipsels en herinneringen, trokken meteen zijn aandacht. Op Pinterest verzamelde hij tal van inspirerende ideeën. Toen hij ontdekte hoe anderen hun scrapbooks verrijkten met tekeningen en schilderijen, groeide zijn enthousiasme voor de schilderkunst. Luca zegt dat zijn eigen schilderstijl aanleunt tegen het impressionisme maar het dat toch net niet is. Hij werkt vooral met olieverf op doek en schildert de dagelijkse taferelen uit zijn omgeving.

svg background ornament
In mijn kunstwerken breng ik de landschappen uit Dilbeek en mijn vakanties naar Zuid-Frankrijk tot leven.
Luca

De zolderkamer: zijn eigen stekje

Luca heeft de zolderkamer bij zijn thuis omgetoverd tot een persoonlijk atelier waar zijn creativiteit vrij spel krijgt. “In de zomer is het er snikheet en in de winter ijskoud.” Maar no worries, daar heeft hij een oplossing voor! “In de zomer gaan de ramen wijd open en staat de ventilator aan, en in de winter houdt een klein kacheltje me warm”, glimlacht hij. Luca schildert soms ook buiten, omdat hij vindt dat je meer leert door direct uit de natuur te schilderen dan van een foto.

Expo in een kasteel? Yes sir!

Op slechts 16-jarige leeftijd pakte Luca uit met zijn eigen tentoonstelling in het Kasteel La Motte in Dilbeek. Luca regelde alles zelf, van het eerste contact met het kasteel tot de laatste details van de expositie. Met zo’n tien tot twaalf schilderijen op display, gaf de tweedaagse expo een indrukwekkend beeld van zijn werk. "Ik wilde laten zien wie Luca is als kunstenaar." Ondanks de zenuwen vooraf, was het een groot succes, met drukbezochte dagen en lovende reacties. Een van de highlights was 'Huisje Mostincx', een lemen huisje uit Dilbeek en zijn bekendste werk.

Creatieve duizendpoot 

Naast schilderen heeft Luca ook een passie voor architectuur en maakt hij miniatuur maquettes. "Het is interessant om naast 2D-werken ook 3D-werken te maken. Ik ben nu bezig met een winkelstraat in miniatuurformaat, zo'n drie à vier meter lang." Hij ziet een verband tussen zijn schilderijen en maquettes, vooral in de schildertechnieken die hij in beide toepast.

Bovendien is hij ook actief in de musicalwereld. "Toen ik voor het eerst The Greatest Showman zag, werd ik enthousiast over musical", zegt hij. Al vier jaar is hij lid van een musicalgroep in Ninove en recent vertolkte hij de rol van een van de komische trollen uit Frozen, genaamd Brock. "Die rol paste goed bij mijn persoonlijkheid", voegt hij met een knipoog toe.

Wat de toekomst betreft, twijfelt Luca tussen een carrière als kunstenaar of architect. Hoewel architectuur soms een veiligere optie lijkt, ligt zijn hart duidelijk bij de kunst. “Ik wil graag schilderkunsten studeren aan het KASK in Gent.” 

JEZ!, go for it, Luca!

test
test
responsive
VTM
Qmusic
HLN
Belfius