Hero Image

Jong en Zot Getalenteerd - Mauro (18) droomt van een toekomst als politiek journalist

27.04.2024
Chloé Kegels
JONG EN ZOT GETALENTEERD

Mauro Pauwels (18) studeert Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Gent en heeft een droom die even groot is als zijn talent: hij wil politiek journalist worden. Van jongs af aan was hij gefascineerd door journalistiek en nu is Mauro een echte duizendpoot, actief in zowel de politieke als journalistieke wereld. Hij schrijft als een pro over politiek en heeft zelfs een eigen podcast en website. Maar wie is deze alleskunner eigenlijk?

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten tijdens de lockdown van 2020 Netflix bingewatchten, besloot Mauro dat het tijd was om iets productiefs te doen. Hij lanceerde zijn eigen website en schoof aan tafel met bekende Vlamingen voor interviews waaronder operazangeres Astrid Stockman en Filip Brusselmans, het jongste parlementslid van Vlaanderen. "Je verveelt je en denkt, wat kan ik ondernemen? Mijn mama noemt mij altijd de curieuzeneuzemosterdpot, omdat ik altijd nieuwsgierig ben en vol vragen zit. Daarom startte ik een website, waardoor ik heel wat bekende Vlamingen interviewde. Toen nog onder de naam maurovervanalles.be, nu is dat gewoon mauropauwels.be”, vertelt hij enthousiast.

De passie voor politiek en journalistiek

Wist je dat Mauro twee jaar lang de Kinderstadsdichter van Sint-Niklaas was? Van 2020 tot 2022 schreef hij twaalf gedichten! Wil je ze lezen? Dat kan hier. Als Kinderstadsdichter zette hij zijn eerste stappen in de journalistieke wereld. Want die interesse was er altijd al, net zoals de interesse in de politiek. Het was Mauro’s geschiedenisleerkracht die de push gaf om uiteindelijk toch Politieke Wetenschappen te gaan studeren aan de UGent. Vandaag combineert Mauro beide interesses. Wil je zien wat hij schrijft over politiek? Ga naar zijn website! Daar schrijft hij onder andere over Eva De Bleeker, ex-staatssecretaris voor Begroting en Consumentenbescherming.

Een sprong naar succes

Een van Mauro’s meest memorabele momenten was toen hij premier Alexander De Croo een vraag mocht stellen in het debatprogramma ‘De Zevende Dag’. Hij kreeg die kans door te reageren op een oproep en werd later door de redactie gebeld. Na een proefgesprek mocht hij naar de studio komen om zijn vraag te stellen. "Het moment dat ik de premier mocht ondervragen in De Zevende Dag was echt een gamechanger. Het kreeg enorm veel aandacht en opende heel wat deuren voor me. De adrenaline stroomt door je lijf wanneer je voor zo veel mensen op tv een vraag mag stellen aan de premier van België, een echt indrukwekkende figuur. Natuurlijk waren er zenuwen, zowel vooraf als tijdens het gesprek, maar zodra ik begon te praten vielen die weg omdat ik me goed had voorbereid”, zegt Mauro.

Politieke podcast “Goed Gestemd”

Mauro vindt het belangrijk dat jongeren meer leren over politiek. Daarom begon hij samen met een vriendin een podcast, genaamd Goed Gestemd. Hun hoofddoel: jongeren bijpraten en informeren richting de verkiezingen, duidelijk maken dat het belangrijk is om bewust te kiezen en iedereen aanmoedigen om zelf actief mee te doen. In hun podcast laten ze zeven politici van verschillende partijen aan het woord, met gasten zoals Jos D'Haese en Sammy Mahdi.

svg background ornament
Jongeren moeten actief meedenken en niet last-minute beslissen bij verkiezingen. Stemmen is een cruciale keuze voor onze toekomst.
Mauro

Het belang van jongeren in de politiek

Mauro is helemaal into het betrekken van jongeren bij de politiek. Hij vindt dat jongeren vaak worden onderschat en wil dat veranderen. Hij wil ze laten zien hoe belangrijk politieke beslissingen zijn voor hun toekomst: “Het is niet alleen een probleem voor jongeren om betrokken te zijn bij politiek, ook volwassenen hebben er soms moeite mee." Ouders die (onbewust) partijvoorkeuren doorgeven aan kinderen, daar maakt Mauro zich toch ook licht zorgen om.

Mauro benadrukt daarnaast ook hoe sociale media invloed kunnen hebben op wat jongeren geloven. Op die platforms zien ze vaak maar stukjes informatie, en dat kan hun denken beïnvloeden. Dus, aan alle jongeren: jullie zijn superbelangrijk voor de politiek. Jullie stem en interesse, online en offline, zijn mega belangrijk voor wat er in de toekomst gebeurt.

Politiek versus journalistiek

Het is een flinke puzzel voor Mauro: moet hij kiezen voor de politieke of de journalistieke wereld? Iedereen lijkt hem de politiek in te duwen, maar Mauro houdt vast aan zijn liefde voor de pen en nog meer voor de micro. Dat laatste door bijvoorbeeld radioprogramma's in eigen streek en podcasts. Waarom? Omdat hij gelooft dat journalistiek hem de kans geeft om vrij te zijn, om verhalen te ontdekken, te onderzoeken en te vertellen, zonder vast te zitten aan een politiek kleurtje. Go go go Mauro, je bent alvast goed op weg!


VTM
Qmusic
HLN
Belfius