Hero Image

Jong en Zot Getalenteerd - Michael Roskams (26) creëert een safespace voor jongeren

07.12.2023
JONG EN ZOT GETALENTEERD

Michael Roskams is 26, komt uit Antwerpen en ging kort na het afronden van zijn studies TEW aan de slag bij zijn eerste job. In de overgang naar het volwassen leven ervaarde hij ‘anxiety’ en stress. Hij merkte al snel op dat hij niet alleen is en wil daarom jongeren die hetzelfde meemaken ondersteunen. Dat doet hij op TikTok.

De eerste verschijnselen

De eerste aanraking met anxiety kreeg Michael in 2020, het jaar waarin hij bijna niet meer mocht studeren en zijn rector moest overtuigen om hem nog een kans te geven. “Ik was altijd een heel chille kerel. Ik had nooit zorgen, want in mijn hoofd kwam het altijd goed, tot op dat moment.” Michael ervaarde plots een sterke druk en kreeg zijn eerste paniekaanval. De coole kerel veranderde in een kerel met permanente zorgen. Hij kwam in een cyclus terecht waarin er zich ook angst voor paniekaanvallen ontwikkelde, met medicatie en bijna een opname in een instelling tot gevolg.

Maar Michael is een prater. Hij kon terecht bij zijn psycholoog en bij zijn vrienden, die zelf hun eigen struggles hadden. Ondertussen kwam hij ook 2 keer in contact met jongeren met zelfmoordgedachten, en dat trof hem diep. Naarmate van tijd merkte hij dat hij echt niet de enige was die struggelde en dat er nog heel wat jongeren met bagage door het leven gaan.

Advies op TikTok

Na zijn deelname aan de reeks ‘Op Kot' moedigde Michaels vrienden hem aan om verder te gaan in de mediawereld. Op zijn 25ste zette hij de eerste babysteps, door het aanmaken van zijn eerste TikTok-kanaal. Dat kanaal, @michael_roskams, gebruikt hij vandaag de dag nog steeds. Hij geeft er tips en deelt zijn eigen ervaringen met anxiety om andere jongeren te ondersteunen. Op TikTok wil hij tonen dat er zeker nog jongeren zijn die struggelen, dat in gesprek gaan met anderen helpt en dat je gewoon jezelf kan zijn en dingen kan overwinnen. “Met mijn TikToks wil ik kort samengevat het gevoel geven dat er zeker al één iemand met je mee struggelt. Dat geeft meer ruimte om te relativeren dan er alleen voor te staan.”

svg background ornament
Als we ‘Hoe is het in uw kopke?’ bespreekbaar kunnen maken, gaan meer jongeren erover praten en kunnen we struggles gemakkelijker oplossen
Michael Roskams

Michael wil het onderwerp rond volwassen worden en de stress die daarmee gepaard gaat zeker niet extra speciaal maken of het uitvergroten, maar wil het bovenal bespreekbaar maken en de taboe er rond doorbreken. Hij wil ook niet enkel de focus leggen op mentale gezondheid, maar ook focussen op de andere struggles van een jongvolwassen.

Een van de formats waarmee hij aan de slag gaat op TikTok is er eentje waarbij hij met graphics ‘late night show’-gewijs over verschillende onderwerpen zoals FOMO of faalangst praat. Toegankelijkheid is voor hem ook heel belangrijk, daarom beschouwt hij zijn camera ook eerder als een maat waar hij op café een babbel mee zou slaan.

De eigen gecreëerde safespace moedigt aan tot meer

Michael is best tevreden over wat en vooral wie hij bereikt met zijn TikToks. “Ik had eerst nooit verwacht dat mensen zouden kijken, maar ik merk op in de comments dat ze een community vormen, beginnen te reageren, met elkaar praten en er een safespace wordt gevormd.” Zelf krijgt hij ook af en toe berichtjes met de vraag naar tips of zijn ervaring. Voor hem voelt het ook een beetje als zelftherapie en het maken van een eigen tijdscapsule. 

De online reacties zorgen voor een boost bij Michael en zetten hem aan tot meer ideeën. Nieuwe formats die door zijn hoofd broeien: 

  • ‘Kokkerellen en vertellen’, samen met zijn 10-jarige zus. De naam zegt het zelf: eentje waarin ze al kokend in gesprek gaan met elkaar, om zo de mentale gezondheid bij verschillende leeftijdsgroepen te ontdekken.

  • Hij droomt ervan om ook in gesprek te kunnen gaan met andere jongeren van wie je op het eerste gezicht niet verwacht dat ze struggelen. Een rustig en eerlijk gesprek in een mooie setting, met als conclusie dat iedereen ooit wel eens tegen iets botst waar ze niet meteen uit geraken.

De laatste boodschap die Michael wilde meegeven aan de lezers is de volgende: “Je bent niet alleen, het is geen taboe. Praat over je struggles en normaliseer die psycholoog. Het is voor je eigen bestwil."

Michael Roskams over anxiety op TikTok

JEZ! WE LIKE! Deze blogpost werd geschreven door Jarne Thoelen.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius