Hero Image

Jong en Zot Getalenteerd - Gaétan (20) en Gilles (24) verkopen grootmoeders puree in foodtruck Pureto

29.06.2024
Litsa Boesmans
JONG EN ZOT GETALENTEERD

Broers Gaétan (20) en Gilles (24) Vandegehuchte kregen in november 2023 het idee om de puree van hun grootmoeder in een trendy jasje op de markt te brengen. Zo ontstond foodtruck ‘Pureto’. De broers serveren puree in een bowl met een (plant-based) worst, overgoten door een ‘juicy sausje’ en afgewerkt met verschillende toppings! 

Vroeger gingen Gaétan en Gilles elke woensdagmiddag bij hun oma eten, en dan stond er natuurlijk puree op het menu! Maar toen de broers op kot zaten in Gent, misten ze maar één ding: de puree van moeke. Zo kwamen Gaétan en Gilles op het idee om zelf iets op te starten, zodat de hele wereld kon kennismaken met de puree van hun grootmoeder. 

TikTok als opstart

Vorig jaar besloten de broers dat ze de puree van hun grootmoeder via een foodtruck op de markt wilden brengen. Terwijl ze wachtten op de levering van hun ‘Pureto’-foodtruck, wilden ze alvast interesse wekken voor hun project. “Toen we aan het wachten waren, hebben we een video geplaatst op TikTok waarin we vertellen hoe underrated puree is en dat wij dat willen veranderen. Intussen hebben we ook de website en alles wat te maken heeft met branding in orde gebracht”, vertelt Gilles. Hun TikTok-video had al snel 100.000 (!) views en de broers werden overspoeld met positieve reacties. “Mensen zeiden dat ze blij waren dat eindelijk iemand puree opnieuw in de kijker zet.”

Het concept sloeg duidelijk aan, want zelfs zonder foodtruck stroomden de boekingen binnen. “Plots hadden we 20 bevestigde festivals en events, waaronder Paradise City, Fonnefeesten, Gent Smaakt, Dranouter… terwijl we nog geen foodtruck hadden”, zeggen Gaétan en Gilles.

svg background ornament
Mensen zeiden dat ze blij waren dat wij puree eindelijk weer populair maken.
Gaétan

Start Academy en Gentrepreneur Awards zorgen voor bevestiging

Pureto bestaat nog maar sinds november 2023 en ze vielen al twee keer in de prijzen! In mei wonnen Gaétan en Gilles de Start Academy, een ideeënwedstrijd en begeleidingstraject voor studenten hoger onderwijs met een ondernemingsidee. Daarnaast werden ze nog publieksfavoriet op de Gentrepreneur Awards, dat zijn awards voor Gentse ondernemende jongeren. Die prijzen zorgden voor bevestiging en een serieuze boost in hun zelfvertrouwen. “We dachten: oké, het is niet zomaar een random idee dat we aan het uitwerken zijn. Je zet je daar fulltime voor in en dat is wel een risico, want je weet niet of het gaat werken. Dus dat was wel een bevestiging voor ons”, vertelt Gaétan.

Grootmoeders recept, maar dan plant-based

De grootmoeder van Gaétan en Gilles speelt een heel belangrijke rol in het Pureto-verhaal, omdat ze haar recept gebruiken. Het recept van moeke namaken en zorgen dat het plant-based is? Dat kunnen de broers! “Je merkt dat die vraag stijgt, het is ook gewoon beter voor het milieu. We hebben dan advies gevraagd aan ons moeke en daarna hebben we samengezeten met een chef om (blindelingse) smaaktesten te doen”, vertelt Gilles. Uit de smaaktesten bleek al snel dat de plant- based puree de topfavoriet was, maar dan moesten Gaétan en Gilles nog goedkeuring krijgen van hun grootmoeder. “We hebben moeke laten proeven en ze zei: jongens, ge moogt van mij, ge hebt mijn zegen”, vertellen Gaétan en Gilles trots. 

svg background ornament
Met onze foodtruck willen we ervoor zorgen dat mensen ons al kennen voordat we een restaurant openen.
Gilles

Een collectie Pureto-restaurants

Gaétan en Gilles hebben bewust gekozen om te starten met een foodtruck en niet met een vestiging. “Een vestiging is ontoegankelijker dan dat je gewoon eten besteld aan een foodtruck, en die manier lijkt wel te werken voor ons.” De broers dromen wel van een keten, of, zoals zij het liever zeggen, 'een collectie Pureto-restaurants’ in heel Vlaanderen. “We willen ooit graag een keten, zoals Bavet en Hawaiian Poké Bowl. We zouden dan graag in Gent beginnen, omdat we die stad het beste kennen”, zegt Gilles. Over het interieur van de restaurants hebben de broers ook al nagedacht. “Het interieur moet zijn alsof je bij je oma zit. Zo gezellig, zo ouderwets, maar wel met een moderne touch”, vertelt Gaétan.

Grootse plannen, succes boys!

VTM
Qmusic
HLN
Belfius