Hero Image

Jong en Zot Getalenteerd - Ruben Katshiame (22) vond onverwachts zijn passie voor zingen

10.03.2024
Clarisse De Noyette
JONG EN ZOT GETALENTEERD

Ruben (22) begon op 12-jarige leeftijd te zingen als koorleider. Ondanks dat hij daar niet graag zong, werd zingen toch zijn grootste passie. Elk zelfgemaakt project is een stap verder in de muziekwereld en dit jaar was al veelbelovend. Hij nam deel aan The Voice en bracht zijn eerste EP uit. Holy moly, wij zijn benieuwd naar wat hij nog zal brengen!

Een onverwachte passie

Als kind ging Ruben altijd met zijn familie naar de kerk en op zijn twaalfde zong hij voor het kerkkoor. De jonge zanger werd samen met zijn broer naar het koor gestuurd. En geef toe, niemand doet iets graag als het moet van jouw ouders. Dat was bij Ruben niet anders. Tot hij voor het eerst complimenten kreeg van zijn medezangers want zij merkten zijn talent meteen op. “Ruben, jij kan zo goed zingen! Waarom doe jij daar niets mee?”, vroegen ze hem. En inderdaad, waarom had hij nog niet nagedacht over een muziekcarrière? Nadien zong Ruben ook op schoolevenementen en groeide zijn passie voor muziek. “Ik ben mijn moeder dankbaar dat ze mij naar het koor stuurde.”

This is The Voice!

“Mijn deelname aan The Voice en zingen in het voorprogramma van Maksim zijn een van de mooiste momenten uit mijn muziekcarrière”, vertelt Ruben met glinsterende ogen. Hij vond het een intense rollercoaster vol spanning, liefde, stress en enthousiasme. Zelf was Ruben niet zo tevreden over zijn auditie, but who cares? Tijdens zijn blind audition draaiden maar liefst ALLE VIER de coaches om, how crazy! Tijdens de workshops, repetities en shows leerde hij ontzettend veel bij. “Het feit dat ik mocht samenwerken met Natalia was ge-wel-dig! Ik ben zo dankbaar dat ik mocht deelnemen, want ik heb er echt wel van geleerd.”

svg background ornament
Ik ben graag mezelf en wil dat ook tonen in mijn muziek.
Ruben

Een eigen touch

Ruben is niet enkel een zotte zanger, hij is ook nog eens een ongelooflijke romanticus. “Dat zou je niet zeggen hé? Maar ik hou ervan om over de liefde te zingen”, lacht hij. “Ik schrijf over mijn eigen ervaringen of beeld mij andere situaties in.” En als je naar Ruben zijn songs zoals Change en Tout donné luistert, kan je dat zeker opmerken. Hij schrijft zijn liefdesliedjes vaak in verschillende genres en steekt er steeds een eigen touch in. “Ik ben graag mezelf en wil dat ook tonen in mijn muziek.” De jonge zanger is niet de enige zangvogel in de familie. Ook zijn broer, Nehemie Katshiame, heeft de smaak te pakken gekregen in het koor. “Ik jam soms wel eens met mijn broer op mijn kamer. We hebben zelfs al een liedje samen, maar dat brachten we nog niet uit.” Tijd om daar verandering in te brengen zou ik zeggen!

Een tegenslagje is normaal

Ondanks de drukke periode tijdens The Voice vond Ruben nog wat tijd om aan andere projecten te werken. Dit jaar bracht hij ook zijn allereerste EP uit, Polyvalent. “Ik wou gewoon een EP maken met vijf Franse liedjes, maar dat verliep wel niet zoals ik hoopte.” Het is moeilijk om als opkomende artiest door te breken en Ruben weet dat ook. “Doorbreken is moeilijk en zeker omdat ik alles alleen maak. Ik heb nog geen team rondom mij, maar je moet van ergens beginnen en iedereen komt wel een paar valkuilen tegen op zijn pad”, vertelt Ruben. Ondanks die kleine tegenslag is zijn passie niet te stoppen, want er staan heel veel nieuwe projecten op de agenda! Hopelijk leiden die projecten hem naar zijn ultieme droom. Namelijk arena’s vullen en een positieve impact maken op jongeren en volwassenen. Ruben wil anderen inspireren door te benadrukken dat ieders pad anders is. “Niet elke slak is even snel. De ene is wat trager dan de andere, maar iedereen komt er wel”, geeft Ruben mee als wijze raad. Ah en ook nog een tweede superbelangrijke tip van hem… “consistency is key and trust the proces!”

VTM
Qmusic
HLN
Belfius