Hero Image

Jong en Zot Getalenteerd - Senne (20) wil aandacht voor dementie met eigen kortfilm

11.05.2024
Litsa Boesmans
JONG EN ZOT GETALENTEERD

Senne Willems (20) studeert Media en Entertainment Business (MEB) aan de Thomas More hogeschool in Mechelen en heeft een enorme passie voor filmen. Hij richtte in 2023 zijn eigen bedrijf Rataplan Media op en is nu volop bezig aan zijn eigen kortfilm over dementie.

Al van jongs af aan is Senne geïnteresseerd in film, en dat heeft hij van geen vreemden: zijn mama is zelfstandige reisjournalist en zijn papa is fotograaf in bijberoep. Door de jaren heen groeide zijn liefde voor film, maar toen hij ging verder studeren, koos hij opeens voor iets anders. “Ik heb een jaar Leraar Lager Onderwijs gestudeerd, maar dat was het absoluut niet voor mij. Ik wist daarna niet wat ik wilde doen.”

Geluk bij een ongeluk in Zweden 

Zijn ouders moedigden hem aan om vrijwilligerswerk te doen, en zo kwam hij terecht bij het Europees Solidariteitskorps, een initiatief van de Europese Unie dat jongeren de kans geeft om vrijwilligerswerk te doen in het binnen- of buitenland. “Ik heb in Åmål, een heel klein stadje in Zweden, twaalf maanden in een school gewerkt”, zegt Senne. Wat hij niet wist, is dat de zoon en dochter van acteur en presentator Staf Coppens op die school zaten, waardoor hij Staf al snel leerde kennen. “Door een stom ongeval waarbij ik mijn enkel brak, hebben Staf en zijn vrouw Monique voor mij gezorgd. Als dank heb ik, nadat ik volledig hersteld was, een tijdje op zijn camping gewerkt.” Nadat Senne op de camping omringd werd door de filmcrew van Staf Coppens, kreeg hij een enorme drive om iets in de media te gaan doen. Zo gezegd, zo gedaan.

Kortfilm over dementie met één doel 

Senne is een videograaf in zijn vrije tijd én hij is volop bezig met de preproductie van zijn eigen kortfilm! “De kortfilm gaat over een oude vrouw met dementie, gespeeld door Sien Eggers, die in een rusthuis verblijft en zich alleen voelt. Wanneer een jonge verpleegster haar meeneemt op een reis naar de wereld van muziek, begint de vrouw haar verleden te herbeleven en herinnert ze zich meer en meer”, vertelt Senne. De kortfilm is een project dat hem nauw aan het hart ligt, want de inspiratie haalde hij uit zijn eigen leven: "Mijn vrienden en ik wilden graag een verhaal vertellen over dementie en vooral omdat mijn grootmoeder daar ook mee gekampt heeft.” 

Senne en zijn vrienden hebben ook een duidelijk doel voor ogen: “Ons doel is nu om een fonds te vinden, zoals de Alzheimer Liga Vlaanderen vzw of het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, om de kortfilm in samenwerking met hen te maken. Dan kunnen die organisaties onze film ook gebruiken om meer aandacht te vragen aan Alzheimer en dementie. Het is belangrijk dat mensen daar meer over leren.” 

Steun van klasgenoten én leerkrachten 

Naast het maken van zijn eigen kortfilm, studeert Senne ook nog Media en Entertainment Business (MEB). Dat is niet altijd even makkelijk om te combineren, maar hij krijgt wel mega veel steun. “Ik ga niet zoveel naar de les, maar de meeste leerkrachten begrijpen dat wel. Er zijn zelfs leerkrachten die ons nu aan het helpen zijn met de logistieke ondersteuning van onze kortfilm.” Vooral MEB-studenten die weinig of geen ervaring hebben, hebben meegewerkt aan het project en dat met een specifieke reden: "We willen de kortfilm gebruiken als opstap, om naast het studeren wat praktijk te leren. Dan kunnen we binnen drie jaar zeggen: wij zijn afgestudeerd bij MEB en wij hebben al verschillende projecten gemaakt. Kijk maar eens naar wat wij allemaal kunnen!”

svg background ornament
De media bij ons is heel erg gefocust op België. Ik wil graag naar het buitenland trekken zodat mensen hun verhaal eens kunnen vertellen.
Senne
svg background ornament

Eigen productiehuis in het buitenland 

In 2023 richtte Senne zijn eigen mediabedrijf Rataplan Media op. Daarvan een echt productiehuis maken? Dat is Senne zijn ultieme droom! “Ik wil heel graag documentaires maken. Down the Road bijvoorbeeld, dat is een tv- programma waar ik super graag aan zou willen meewerken.” Met zijn productiehuis wil Senne graag naar andere landen trekken, om de mensen hun verhalen te laten vertellen en dat in beeld te brengen. “Toen ik in Zweden was, heb ik zoveel verhalen gehoord van mensen die bijvoorbeeld uit oorlogsgebieden naar Zweden zijn gevlucht. Daar zitten echt zotte verhalen tussen”, vertelt hij. Senne vindt dat er weinig media-aandacht wordt gegeven aan zulke topics en daar wil hij graag iets mee doen, om die onderwerpen meer in the picture te zetten.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius