Hero Image

Jong en Zot Getalenteerd - Sofie Filonova (20) leert zichzelf schijven draaien als DJ

07.10.2023
JONG EN ZOT GETALENTEERD

Sofie Filonova aka DJ Bossanova is een 20-jarige student communicatiewetenschappen die in haar vrije tijd plaatjes draait op feestjes en fuiven. Haar carrière in het draaien begon 2 jaar geleden op de Nacht van de Jeugdbeweging. “Ik was eerst aan het twijfelen om te draaien en had uiteindelijk besloten om het niet meer doen. De huidige DJ is toen ziek geworden waardoor ik ben ingesprongen voor hem. Die kans voelde als een teken om iets te doen met muziek.”

De Heilige drie-eenheid: pop, R&B en house 

Sofie draaide voor het eerst tijdens de Nacht van de Jeugdbeweging door afzegging van de geboekte DJ. Toen ze iedereen zag viben op de muziek, kickte de adrenaline in. 

Nadien kocht ze haar eerste mixtafel aan tegen een prijsje. Haar muziekstijl? Ze draait voornamelijk pop, R&B en house. Bovenal muziek die ze zelf ook leuk vindt, dat vindt ze belangrijk.

Guide for dummies… to be an DJ

Of het nu liever een fuifganger is die meezingt of een echte dancing queen, laat iedereen losgaan met de 6 golden keys van Sofie om een DJ te worden. 

👉Om DJ te zijn moet je niet alleen een goede smaak hebben in muziek of goed kunnen draaien, je moet ook weten wat je publiek wil. 

👉Speel ook voldoende comfort zone songs die iedereen kent en waarop gegarandeerd wordt losgegaan. Extra tip: Gimme Gimme Gimme van ABBA en Temperature van Sean Paul zijn toppers die altijd goed scoren.

👉Oefen en repeteer. En als je geen budget hebt voor eigen materiaal, klop dan aan bij jeugdhuizen. Zij hebben meestal een draaitafel. Laat je nummers daar ook draaien

👉Geef liedjes die je wil draaien een persoonlijke touch of signature. Own the songs and let them be owned!

👉Technische tip: voel de overgangen in de liedjes aan op het juiste moment.

👉Wees een opportunist en draag je sticks overal mee naartoe. “Ik heb ze zelfs al eens meegenomen naar Pukkelpop. Uiteindelijk is het me niet gelukt om te draaien, maar ik was goed voorbereid.” 

“Ik heb mezelf in een dag aangeleerd hoe ik liedjes op een stick kon zetten. Mijn vrienden hebben mij vijf minuten voor ik voor de eerste keer ging draaien uitgelegd hoe ik een mixtafel moest gebruiken”

– Sofie Filonova 

WTFOCK! CRAZY! 

En of ze een zotte doos is. Het gekste dat ze ooit al heeft gedaan in haar DJ-carrière? Dat antwoord is niet ver te zoeken. Draaien op de WTFOCK-watchparty! “Het was een feest met fans en de cast om het startschot van een nieuw seizoen van de serie WTFOCK aan te kondigen.” Dankzij een breed netwerk wordt ze ook vaak rechtstreeks of via andere contacten gevraagd om te draaien op scoutsfuiven en andere grotere feestjes. Dat doet ze nu zo’n 2 maal per maand. Dé challenge voor zichzelf: ook zélf mensen aanspreken en zich aanmelden als DJ voor bepaalde gelegenheden en zelf meer op zoek gaan naar opportuniteiten. Eentje om aan te werken, en eentje waar absoluut aan gewerkt zal worden.

Baas over eigen mixtafel 

Ook Sofie heeft idolen waar ze naar opkijkt. Ze laat zich inspireren door het duo Gomorris

en de Girls Don’t Sync. Ook al is deze laatste een groep van 4 vrouwelijke DJ’s, this girl is boss over her own mix table. “Ik zou het fijn vinden om eens een duo te draaien, maar ik denk ook dat het saaier is. Je moet dan veel minder doen.” Vertelt Sofie.

Kortom, Sofie is optimistisch en beseft dat ze nog maar aan het begin van haar carrière staat. Dat neemt niet weg dat ze gemotiveerd is en meer wil bijleren. Ze geeft aan dat ze meer en intensiever wil bezig zijn met schijven draaien. “Ik ben nog jong en heb nog zeeën van tijd. We shall see!” Sofie’s big smile en optimistische blik op wat nog komt is een mooi voorbeeld voor iedereen die jong is!

JEZ! WE LIKE! Deze blogpost werd geschreven door Melda Tokgoz.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius