Hero Image

Jong en Zot Getalenteerd! - Changing the fashion industry met Valentine Tinchant (22)

28.10.2023
JONG EN ZOT GETALENTEERD

“Het doen met wat je hebt, dat is pas een challenge.” Challenge accepted, als je het de 27-jarige modeontwerpster Valentine Tinchant vraagt. De jonge creatieveling schopt het ver met haar eigenzinnige kledinglijn van geüpcycled materiaal en hoopt daarbij een impact op de wereld te hebben.

Vervuiling in de mode-industrie 

Voor zover ze zich kan herinneren, heeft Valentine altijd al geüpcycled. Bij upcycling worden nieuwe kledingstukken gecreëerd uit oude kleren en krijgen ze net dat tikkeltje meer, wat het bijzonder maakt. Ze geeft toe dat ze een beetje verzamelwoede heeft, maar hierdoor is ze op een andere manier naar kleding gaan kijken. In plaats van kleding weg te gooien, maakte ze er gloednieuwe stukken van! Toen ze naar de Polimoda Fashion School in Italië vertrok, merkte ze op hoeveel bruikbare stof er in de vuilbak belandde. Dat viste ze er met veel plezier weer uit ;). 


Het echte keerpunt kwam er toen Valentine in haar eerste jaar aan de modeschool een documentaire zag over de vervuiling in de mode-industrie. Enorme afvalbergen in Ghana, dat deed haar pijn om te zien. Volgens Valentine heeft het niet veel zin om aan mode te doen als ze hier aan zou bijdragen, dus toen kwam de vraag: “Hoe kan ik hier iets aan veranderen?” Een circulaire economie natuurlijk! Door materialen te hergebruiken zorg je voor een onuitputbare bron van grondstoffen. Valentines specialiteit is het transformeren van afval naar statement pieces. Haar ontwerpen zijn opvallend, origineel en bovendien niet schadelijk voor het milieu!

Een modeontwerpster om U tegen te zeggen

Een modeontwerpster om U tegen te zeggen, daar is geen twijfel aan. Al een heleboel artiesten hebben mogen pronken in de stukken van de Antwerpse modeontwerpster. Dat beschouwt Valentine als een heel groot compliment. Vooral als het een artiest is die ze zelf heel cool vindt, zoals DJ Dana Montana die een hele set draaide in haar kleding! Ook de styliste van Lady Gaga gebruikt een outfit van Valentines stukken voor een fotoshoot. De stuks zijn ook al in de film Bittersweet Sixteen geweest. De felbegeerde stukken maken onderdeel uit van een afstudeercollectie waar Valentine heel trots op is. Ze beschrijft dit als een mijlpaal in haar carrière, omdat ze iets realiseerde wat nooit mogelijk leek. De collectie bestaat uit ingewikkelde patronen die heel wat technische onderbouwing vragen. In combinatie met haar dyscalculie geeft Valentine aan dat dat niet haar sterkste kant is. Maar Never say never! Valentine zette door en maakte een indrukwekkende collectie waarmee ze geselecteerd werd voor de modeshow van haar school.

Give it your 100%

Valentine werkt momenteel als zelfstandige. Dat was een enge en moeilijke beslissing, maar de beste die ze tot nu toe nam! Sinds ze haar focus volledig op haar craft legde, vielen alle plooien in elkaar. Dat is een gouden raad die Valentine meegeeft: geloof in jezelf en vertrouw op je intuïtie! Valentine stuitte heel veel op mensen die haar adviseerden om de stap als zelfstandige niet te zetten. Ze hoorde vaak dat ze te snel wou gaan of te jong was, maar ze heeft intussen flink het tegendeel bewezen. Volgens Valentine moet je het niet allemaal volgens de regels van het boekje doen, je moet vooral durven om dingen over een andere boeg te gooien. “Je zal 20 keer vallen en 30 keer opstaan, met hard werk kom je er!”

Atelier Tinchant in the making?

Essentiel en Xandres zijn slechts enkele van de merken waar Valentine een samenwerking mee heeft gedaan. Hiermee heeft ze al een deel van haar droom verwezenlijkt: overgebleven stock van merken upcyclen en terug in het ecosysteem brengen. 

Maar Valentine wil nog veel meer doen! Ze droomde al altijd om op een dag haar eigen atelier op te starten, waarmee ze een community kan creëren. Valentine helpt heel graag mensen. Met het atelier wil ze jobs voorzien voor mensen met verschillende achtergronden, waar ze hun talenten kunnen ontplooien, en dat is ze nu stap voor stap aan het realizeren samen met Sara Kovic. Samen wil ze ecologische en duurzame mode creëren en de mode-industrie veranderen. Momenteel geeft Valentine veel les, seminaries en workshops in upcycling. Daarin vond ze een nieuwe passie. Op die manier kan ze zowel jong als oud bewust maken over de ecologische impact van kledij. In het onderwijzen wil Valentine nog veel verder gaan, ze wil jongeren inspireren!

test
test
responsive

Bringing an end to fast fashion

Voor de toekomst van de mode-industrie heeft Valentine goede hoop. Zo zouden er wetten komen die merken ertoe aanzetten om kleding meer duurzaam en verstelbaar te maken. Dat wil zeggen dat kleding met je zal meegroeien en langer moet meegaan. Ook is er een digitaal paspoort in de maak, waarmee je de herkomst van je kleding zal kunnen checken. Dat zal ervoor zorgen dat grote en kleine kledingketens niet meer kunnen liegen over de duurzaamheid van hun kleding. Als deze wetten doorgevoerd worden, zou het weleens de hele mode-industrie kunnen veranderen! Dat idee lucht Valentine hard op. Fast fashion zal waarschijnlijk nog wel bestaan, maar de productie zal misschien moeilijker worden. Valentine heeft hier een heel goede oplossing voor: als alle merken hun resterende stock zien als hun eigen grondstof, creëren ze een circulaire economie. Zo los je een groot deel van het probleem op!

Valentines fashion

JEZ! WE LIKE! Deze blogpost werd geschreven voor Jessica Bouhez.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius