Hero Image

Jong en Zot Getalenteerd - Kyara en Alexine doorbreken met ‘Uitzichtloos’ het taboe rond mentaal welzijn

06.04.2024
Isaura Aps
JONG EN ZOT GETALENTEERD

Kyara Becue (20), een rechtspraktijkstudent aan Vives Brugge en Alexine Drappier (20), een psychologiestudent aan de VUB, schreven samen het boek ‘Uitzichtloos’. Een boek waarin ze het mentaal welzijn van jongeren willen aankaarten. “Want het is geen taboe om hulp te zoeken bij een psycholoog.”

Het was Kyara die met het idee kwam om een boek te schrijven. Al van kinds af aan zat ze met haar neus in de boeken en was ze gefascineerd door de kracht van woorden die tot leven komen op papier. Toen de coronapandemie toesloeg, besloot ze om zelf auteur te worden. “Ik was al eerder begonnen met schrijven, maar liep vast.” Met onzekerheid over de richting die ze moest nemen, wendde ze zich tot haar vriendin Alexine, die eveneens een passie voor schrijven deelt. "Tijdens de krokusvakantie belde ik Kyara met het voorstel om samen een boek te schrijven. Ze stemde toe om mij een plezier te doen, maar twijfelde of het zou lukken." En of het lukte! Al snel vonden ze een onderwerp dat hen beiden diep raakt: het mentaal welbevinden van jongeren.

Gedurende drie maanden werkten ze met volle toewijding aan het boek, tussen hun online lessen door. Het schrijfproces was intens. Zo was Alexine vaak 's nachts aan het werk; ze begon 's avonds en hield vol tot in de vroege uurtjes. De volgende ochtend ontving Kyara alles wat Alexine die nacht had geschreven, waarna zij overdag verder werkte.

Het succes van ‘Uitzichtloos’

Hun doorzettingsvermogen werd beloond, want in september 2021 brachten ze hun boek uit bij Vertelpunt Uitgevers. #PROUD! Sterker nog, ze wonnen met hun boek de award voor de meest inspirerende jongere in hun gemeente en Focus & WTV bracht zelfs een kort verslag over hen uit. Maar nog zotter waren de vele positieve reacties die ze ontvingen van hun lezers.

svg background ornament
Een mooi compliment kregen we van een aantal mama’s. Ze vertelden dat ons boek hen hielp om hun kinderen beter te begrijpen.
Alexine en Kyara

Alexine deelt ook de warme herinnering aan de steun die ze kreeg van haar leraar godsdienst in het vijfde en zesde middelbaar. "Twee jaar geleden kwam ik meneer Wybo tegen in de trein, zijn ogen straalden van trots toen hij sprak over ons en ons boek." Dat was de laatste keer dat ze hem zag, want kort daarna verloor hij de strijd tegen een hersentumor. "Zijn laatste woorden zal ik nooit vergeten. Ik ben dankbaar dat hij de kans had om ons boek te lezen," deelt Alexine met zachte stem.

 ‘Uitzichtloos’

‘Uitzichloos’ vertelt het verhaal van Isabeau, een zestienjarig meisje dat worstelt met haar zelfvertrouwen en zelfmoord probeert te plegen na een traumatische ervaring. Een normale schooldag verandert abrupt in een nachtmerrie wanneer ze onderweg naar school wordt verkracht. Na een eerste zelfmoordpoging vindt ze de moed om hulp te zoeken bij een psycholoog. Met hun boek willen Kyara en Alexine een boodschap van veerkracht overbrengen en laten zien dat er altijd hoop is op een positieve afloop.

Op hun gedeeld Instagramaccount @kyara_en_alexine prijkt met trots ‘mental health supporters’ in hun bio. Voor beide auteurs is dit een kernwaarde. “Je merkt dat er vaak geheimzinnig wordt gedaan wanneer jongeren naar een psycholoog gaan. Of dat ze het moeilijk vinden om daarvoor uit te komen. Maar als je fysiek ergens pijn hebt, ga je toch ook naar een dokter? Dus waarom zou je niet naar een psycholoog gaan?”, merkt Alexine op.

Een blik op het leven na ‘Uitzichtloos’

De twee tienermeisjes gaven een lezing over mentale gezondheid bij jongeren op hun voormalige school en hebben ondertussen al meerdere scholen mogen bezoeken. Ze hopen dat in de toekomst te blijven doen. Hoewel ze beiden een passie voor schrijven delen, streven ze er niet naar om later schrijvers te worden. Alexine wil een carrière in de psychologie en droomt zelfs van een doctoraat. Kyara voelt zich aangetrokken tot de wereld van het recht, maar voelt ook een roeping om iets te betekenen voor kinderen. Geen zorgen: ondanks hun verschillende toekomstplannen werken ze toch aan een tweede boek, waarbij de focus opnieuw ligt op het mentaal welbevinden van jongeren. Stay tuned!

test
test
responsive
VTM
Qmusic
HLN
Belfius