Hero Image

Leerlingen Oscar Romerocollege trekken vijftiende jaar op bouwkamp naar Senegal: “Sprong in het onbekende voor dertigtal jongeren”

24.05.2024
HLN

Een dertigtal leerlingen van het Oscar Romerocollege van Dendermonde trekt deze zomer opnieuw naar Senegal op bouwkamp. Voor het vijftiende jaar op rij. Met bezieler van het project, priester-leraar Johan Poppe, zullen ze er een lagere school renoveren en kleuterschool bouwen. “Het is voor de jongeren altijd een sprong in het onbekende, maar tegelijk een onvergetelijke ervaring”, zegt Poppe.

Het is een traditie binnen het Oscar Romerocollege dat een groep leerlingen elke zomer naar Senegal trekt om er te werken en te leven tussen de plaatselijke bevolking. Initiatiefnemer en begeleider Johan Poppe neemt ondertussen voor precies het vijftiende jaar jongeren mee op sleeptouw voor bouwkampen die hij in het Afrikaanse land organiseert.

“In 2010 gingen we voor het eerst dit avontuur aan, toen met zeventien leerlingen”, zegt hij. “In drie jaar tijd renoveerden we toen een internaat voor jongens en meisjes in Ndiebel. Daarna pakten we een meisjesinternaat in Ndofanne aan. En vervolgens trokken we de brousse in. Omdat een dorpje kampte met grote sterfte van kleine kinderen en ouderen door besmettingen van streptokokken, bezorgden we er alle gezinnen toilet en douche. Bij elk bouwkamp voorzien we overigens ook telkens een economisch aspect, zoals de bouw van een bakkerij, een kippenkwekerij, groentetuin en varkenskwekerij. We zetten ook al in op een pedagogisch project, met een boerderij waar jonge mensen aan ecologische, duurzame landbouw leren doen.”

Grenzen verleggen

Tijdens dit vijftiende jaar op bouwkamp naar Senegal zal nu gestart worden we met de renovatie van een lagere school en de bouw van een kleuterschool. “Daarmee zijn we weer goed voor drie jaar”, zegt Poppe. “We werken zes uur per dag, van maandag tot vrijdag. De weekends gebruiken we om het land te verkennen en te leren kennen.”

Met vijftien jaar op de teller hebben ondertussen al zo’n tweehonderd leerlingen deze unieke ervaring meegemaakt. “Telkens is het voor de nieuwe groep leerlingen een sprong in een compleet onbekende wereld, maar het is telkens ook een inspirerend avontuur. Het is een ervaring die ze nooit zullen vergeten. De samenwerking met lokale ambachtslui, de contacten met de dorpsbewoners en de leeftijdsgenoten daagt onze leerlingen uit om hun eigen blik te verruimen en hun grenzen te verleggen.”

Maar om dat allemaal mogelijk te maken, zijn ook centen nodig. Daarvoor worden verschillende initiatieven opgezet. Zo brengt een Solidariteitsdag op school geld in het laatje, net als een quiz en pop-upbar met resto Senegalaise. Maar ook giften zijn steeds welkom. Dat kan via het OSJ - Steunfonds vzw - Oscar Romero op rekeningnummer BE10 7370 5124 1204 met vermelding “projecten Senegal 2024".

VTM
Qmusic
HLN
Belfius