Hero Image

Lore (18) ontdekt het Europees Parlement door de lens van haar camera

05.07.2025
Lore Sleeckx
JONGEREN IN BEELD

Twee dagen lang mocht ik, Lore, als content creator deelnemen aan het European Youth Event in het Europees Parlement in Straatsburg. Daar kwam voor mij alles mooi samen: mijn engagement als Europees jongerenvertegenwoordiger bij de Vlaamse Jeugdraad en mijn werk als content creator voor JEZ!. Ik geef je in deze blog een kijkje achter de schermen.

Daar zat ik dan op een warme donderdag in juni op de trein richting Straatsburg met in de ene hand m’n statief en in de andere m’n samenvatting. Diezelfde maandag had ik nog een examen, maar vastberaden was ik onderweg naar het European Youth Event. Een tweejaarlijks evenement in het hart van Europa, namelijk het Europees Parlement. Op het evenement zelf werden honderden workshops georganiseerd. Van sessies over de Green Deal tot sessies over the UN Pact for the Future. Zo'n 10.000 andere jongeren waren, samen met mij, vanuit elke hoek van Europa onderweg. Ik kwam jongeren tegen van Ierland tot Estland. Dat is voor mij één van de redenen waarom ik zo overtuigd ben van Europa.


© Rockstarohotographers

Honderden Europese vlaggen

In de grote gangen, waar het normaal stil en statig is, liepen nu honderd enthousiaste jongeren rond. We kaapten het Europees Parlement. De grote plenaire zaal, die normaal gevuld is met 720 europarlementariërs, zat deze keer vol met jongeren. Één voor één probeerden we het kleine microotje aan onze tafel uit. De aanwezige politici werden overspoeld met vragen van jongeren, waarvan vaak gedacht wordt: “Daar zijn jongeren toch nog niet mee bezig?” Vragen over hoe moeilijk het is om bijvoorbeeld een huis te kopen. Of vragen over de huidige staat van de democratie in Europa.

De slotsessie in de hemicycle, de plenaire zaal, heeft een enorme indruk op me achtergelaten. We zaten met een duizendtal in de zaal. Iedereen had na die twee dagen al een Europese vlag gestrikt. Het beeld van honderden zwaaiende Europese vlaggen door de grote zaal was indrukwekkend. Wat er daarna gebeurde nog meer. Een handjevol jongeren kreeg de kans om te spreken. Één van hen deelde bijvoorbeeld zijn zorgen over het EU-lidmaatschap van Georgië dat maar blijft aanslepen. Hij kreeg een luid applaus. Eens het applaus doofde, stonden verschillende jongeren één voor één recht. Ze stonden recht uit solidariteit. Elke seconde volgden er meer en meer. Plots stond bijna heel de zaal recht. Het was stil, maar dat maakte het statement nog sterker. 

Content met oog voor Europese jongeren

Los van alle indrukwekkende impressies die ik heb opgedaan, was ik natuurlijk ook druk bezig met het creëren van content. Weken op voorhand had ik alles tot in de puntjes voorbereid: welke content ik wilde maken, wat ik moest meenemen en wie ik absoluut wilde interviewen.

De focus van mijn content lag vooral op het interviewen van jongeren. Zo maakte ik onder andere een video waarin ik hen vroeg naar de zorgen die ze vandaag voelen. Op een evenement als dit, waar duizenden jongeren uit heel Europa samenkomen, is het enorm boeiend om net daarop in te zoomen. Het was ontzettend verrijkend om met zoveel verschillende jongeren in gesprek te gaan. En daarnaast ook opmerkelijk hoe vaak dezelfde bezorgdheden terugkwamen.

Een nummertje draaien

Het meeste trots ben ik op de TikTok die ik maakte met, onder andere, de Europese Commissaris voor Jeugd. Onzeker, en niet wetende of ik hem überhaupt zou kunnen spreken, trok ik naar een sessie waarin hij aanwezig was. Aan het einde van de workshop liep iedereen op hem af, vol enthousiasme om een woordje met hem te wisselen. Ik sloot achteraan aan in de rij, terwijl ik vragende blikken kreeg van de mensen rondom mij. Begrijpelijk, want ik liep rond met een oude draaischijftelefoon.

Het idee: iedereen in de TikTok zou de hoorn opnemen en antwoorden op de vraag: “What is your advice for young Europeans?” Die telefoon bleek mijn grootste troef. Glenn Micallef, de Europese Commissaris voor Jeugd, leek oprecht benieuwd naar het toestel uit "zijnen tijd". Nog voor ik mijn vraag kon stellen, begon hij al het nummer van zijn grootmoeder in te draaien. Uiteindelijk werd deze TikTok de succesvolste die ik in Straatsburg heb gemaakt.

Ben je benieuwd naar de content die ik gemaakt heb? Kijk dan een kijkje op @vlaamsejeugdraad op TikTok en Instagram!

Gefinancierd door de Europese Unie. De geuite meningen en opvattingen zijn echter uitsluitend die van de auteur(s) en vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs die van de Europese Unie of het Europees Parlement. Noch de Europese Unie, noch het Europees Parlement kan hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius