Hero Image

Lotte (10) heeft beperking, maar ook één grote droom: “Ze wil met speciale fiets naar school, maar die kost 12.000 euro”

19.09.2023
JONGEREN IN BEELD

Met de fiets naar school kunnen: dat is de grote droom van Lotte (10). Door haar beperking mag ze evenwel niet in haar eentje de weg op. “De oplossing bestaat, maar is voor ons onbetaalbaar”, zegt oma Annemie Dekort. Ze is nu met een inzamelactie begonnen om toch die speciale fiets van 12.000 euro te kunnen kopen.

Lotte is een meisje van tien jaar met een taalontwikkelingsstoornis en een epilepsiesyndroom. “Gemiddeld drie keer per week heeft ze een ernstige epilepsieaanval. Door haar beperking heeft ze de mentale leeftijd van een zesjarige”, vertelt haar grootmoeder, bij wie Lotte en haar moeder inwonen.

Ondanks haar beperkingen volgt Lotte geen buitengewoon onderwijs. “Ze gaat naar de Montessorischool ‘De Sterrenkijker’ in Volkegem, een ‘gewone’ bassisschool. We zijn directrice Evelien Gauquier en haar schoolteam ontzettend dankbaar voor de inspanningen die zij voor Lotte doen. Vanzelfsprekend is het niet: ze heeft bijkomende begeleiding nodig, maar ze is ook zó blij dat ze naar die school mag”, legt oma Annemie Dekort uit.

svg background ornament
Ik heb geprobeerd om de weg naar school samen met haar te doen op een tandem, maar dat gaat mijn eigen krachten te boven
Oma Annemie Dekort

Lotte heeft sinds kort een grote droom. “Ze ziet dat almaar meer van haar leeftijdsgenootjes met de fiets naar school komen. Dat zou ze ook graag willen. Maar door haar epileptische aanvallen en omdat ze ook te weinig inzicht heeft in het verkeer en daardoor geen gevaren kan inschatten, is het uitgesloten dat we haar zelf met een fietsje laten rijden”, vertelt haar oma. “Ik heb geprobeerd om de weg naar school samen met haar te doen op een tandem, maar dat gaat mijn eigen krachten te boven”, zegt ze.

Duofiets van mutualiteit

Maar de oma gaf en geeft niet op. Een experiment met een duofiets bleek wel succesvol. “We hebben van de mutualiteit even een duofiets in bruikleen gekregen. Met zo’n tweezitter lukt het mij wel om samen met Lotte te fietsen. Mochten we zo’n fiets hebben, dan kan die niet alleen dienen om naar school te rijden, maar ook om Lotte te laten deelnemen aan uitstappen per fiets die haar school organiseert”, bedenkt Annemie.
Alleen: zo’n fiets kost maar liefst 12.048 euro en een tussenkomst van de mutualiteit is er niet. “Voor een gewone duofiets betaal je al zo’n 6.000 euro, maar wij zouden een elektrische nodig hebben. Anders is zo’n vehikel voor mij veel te zwaar om mee te rijden. Bovendien zijn er voor Lottes veiligheid nog aanpassingen nodig, waaronder extra beschermbeugels. Daardoor komt de prijs op het dubbele van de standaarduitvoering”, toont Annemie op een offerte van een fietsenfabrikant.

Benefiet

“Om mijn kleindochter gelukkig te maken, doe ik alles wat ik kan. Ik schat dat ik nu al elke maand meer dan duizend euro uitgeef aan logopedie en andere therapieën. Maar we hebben het niet breed en zelf zo’n duofiets aankopen zit er zeker niet in”, gaat Annemie verder. Ze is al begonnen met het verkopen van snoep en wafeltjes om geld bijeen te krijgen, maar dat leverde nog maar een paar honderd euro op.
Daarom is er nu een online crowdfunding gestart. Via het platform https://steunactie.be/actie/laat-lotte-fietsen/-23709 is het mogelijk om geld te storten om de benefiet te steunen.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius