Hero Image

Marika uit Bertem is speelpleinvrijwilliger van het jaar

27.02.2024
JONGEREN IN BEELD

Naar aanloop van week van de vrijwilliger reikt de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS) jaarlijks de prijs uit voor ‘Speelpleinvrijwilliger van het jaar’. Dit jaar kozen we Marika Dhondt van speelpleinwerking Kattestroof uit Bertem.

Ze werd genomineerd door Kathleen Dubois, Diensthoofd Vrije Tijd bij Gemeente Bertem. Zij vertelt het volgende over haar:

“Hoeveel de vrijwilligers voor speelplein Kattestroof doen, dat is eigenlijk niet te vatten. Marika heeft zich zeker 10 jaar vrijwillig ingezet als animator en hoofdanimator. Ze heeft talloze andere animatoren mee opgeleid en de goesting gegeven om zich mee in te zetten voor een geweldige speelpleinwerking. Nu geeft ze de fakkel door. Om ervoor te zorgen dat alles goed doorgegeven werd, deed ze zelfs een jaar extra. Enkele weken geleden werden zij en haar familie getroffen door een zware woningbrand waarbij ze alles verloren hebben. Marika is er het hart van in dat ze alles kwijt is van haar speelpleinwerking: alles wat ze georganiseerd heeft en opgebouwd heeft al die jaren is verloren gegaan. Alle herinneringen, foto's, t-shirts, sweaters van al die jaren speelpleinwerking zijn weg. We trachten haar nu zoveel mogelijk te helpen om de herinneringen terug op te bouwen, maar helemaal zal dat nooit lukken. Daarom proberen we haar langs deze weg toch nog te bedanken voor haar jarenlange tomeloze inzet. Deze mooie, positieve afsluiter van haar carrière als hoofdanimator verdient ze dubbel en dik!”

Verrast in haar klasje

Sinds dit schooljaar geeft Marika les in het derde leerjaar van basisschool de Waaier in Bertem. We gingen haar samen met enkele van haar mede-animatoren, de Dienst Vrije Tijd en de Schepen van Jeugd verrassen in haar klasje. Marika was zeer verrast en apprecieerde de erkenning zichtbaar.

Ze getuigt: “De afgelopen weken waren niet gemakkelijk, dus ben ik er wel even emotioneel van. Het is heel fijn dat mijn engagement op het speelplein zo erkend wordt.” Daarnaast vertelt ze hoeveel speelpleinwerking Kattestroof voor haar betekend heeft: “Ik ben wie ik nu ben dankzij het speelplein. Ik ben daar helemaal opengebloeid en heb daar veel vrienden leren kennen. Het speelplein is echt mijn tweede familie!”

De speelpleinvrijwilliger in cijfers

Elk jaar staan er 23.000 animatoren op een speelpleinwerking. 70% van hen doen dat vrijwillig. Daarnaast heb je nog een heleboel mensen die zich belangenloos inzetten: de oma die elke dag fruit komt schillen, de papa die steeds klaar staat met auto en aanhangwagen, het kookteam, de oud-animatoren die een handje toesteken tijdens een openspeelpleindag ... stuk voor stuk mensen die onbetaalbaar zijn, maar broodnodig opdat speelpleinwerk zijn ambitie waar kan maken. Ervoor zorgen dat 185.000 kinderen elke vakantie, vakantie beleven!

VTM
Qmusic
HLN
Belfius