Hero Image

Praten over rouw en verlies in de klas: “Rouwen kent misschien wel een einddatum, maar herdenken niet.”

21.05.2024
JONGERENNIEUWS

De afgelopen maanden ging Missing You vzw met bijna 600 leerlingen in gesprek over verlies en rouw. Uit de evaluaties blijkt dat de scholieren na afloop vooral met een gevoel van  opluchting naar huis gaan. “Het doet deugd om er eens samen over te praten”, weerklonk vaak. De organisatie is ambitieus en wil volgend schooljaar minstens 1.000 leerlingen bereiken. 


Al meer dan 20 jaar organiseert Missing You maandelijks creatieve rouwgroepen voor kinderen,  jongeren en jongvolwassenen die iemand verloren zijn. Iedere zomer kunnen kinderen en jongeren ook deelnemen aan het rouwkamp. Daarnaast verzorgt de organisatie jaarlijks een driedaags rouwweekend voor jongvolwassenen. Ouders, verzorgers en kinderen die meer willen weten over de werking van Missing You, kunnen zich inschrijven voor de Ontmoetingsdag, dit jaar op 12 oktober in Gent. 

Dit schooljaar experimenteerde de organisatie met een nieuw project en trok met een gedreven en  deskundig team van vrijwilligers naar bijna 35 klassen om jongeren van de derde graad op een  laagdrempelige manier mee te nemen in het thema van verlies en rouw. Naast kennis en inzichten  biedt het vormingspakket ‘Doodgezwegen?!’ ook handvaten en houvast. Vrijwilliger Lieve Van Impe kijkt terug op een aantal warme ontmoetingen.


“Vooral de oefening waarbij de leerlingen zelf aan de slag gaan met beelden en woorden levert altijd oprechte gesprekken op. Door bewust tijd en ruimte te maken voor dit thema zien de klasgenoten elkaar eens op een andere manier.", zegt Lieve Van Impe

Naast het faciliteren van lotgenotencontact voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen blijft de organisatie dus ook komende jaren inzetten op het meer bespreekbaar maken van rouw en verlies. “Nog te vaak kampen rouwenden met een gevoel van eenzaamheid. Zeker als je jong bent, is het een  uitdaging om elkaar niet kwijt te raken. Daarom vinden wij het als organisatie belangrijk om dit thema verder uit te dragen. Verlies hoort nu eenmaal bij het leven. Daar samen over kunnen praten, zorgt dat we in verbinding blijven.”, zegt Sibille Declercq, algemeen coördinator Missing You.  

De vorming opent ook de dialoog tot een aantal stellingen en clichés over verlies en rouw.  Medeprojectcoördinator Alexandra Hustinx herinnert zich nog hoe ze geraakt werd door een reactie op de stelling “Rouwen kent geen einddatum”. “Er was een leerlinge van het Atheneum in Brugge die zich luidop afvroeg of rouwen op een gegeven moment niet overgaat in herdenken. En dat rouwen daarom wel een einddatum kent, maar herdenken niet. Ik was oprecht getroffen door deze gedachte. Er zitten zoveel wijsheden in jongeren en met deze vorming bieden we hen een platform hiervoor.”


Eind mei opent Missing You de inschrijvingen voor het komende schooljaar. De twee uur durende vorming blijft gratis. Enkel voor de verplaatsing wordt een kleine vergoeding gevraagd. “Daarmee  reiken we scholen opnieuw de hand in het brengen van dit thema. Uit de gesprekken met leerkrachten blijkt vaak dat ze dankbaar zijn met onze komst. Het opent voor hen een deur om op voorhand én nadien met hun leerlingen hierrond te werken.”, zegt Karen Bracke, educatief medewerker Missing You. “Het is als organisatie betekenisvol om op deze manier bij te dragen aan een warmere rouwcultuur.” 


VTM
Qmusic
HLN
Belfius