Hero Image

Nieuw fenomeen op de werkvloer: helft Belgische werknemers doet aan ‘task masking’

19.05.2025
HLN
JONGERENNIEUWS

Doen alsof je druk aan het werk bent, maar eigenlijk sms’en met vrienden of door sociale media scrollen: 'task masking' is een veelvoorkomend fenomeen op de werkvloer. Vooral bij jongeren. Dat blijkt uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis bij meer dan 500 werkende Belgen. De helft van de Belgische werknemers doet wel eens alsof ze druk bezig zijn, bij jongeren is dat zelfs 63,1 procent.

“Het heeft weinig te maken met leeftijd, maar vooral met een gebrek aan motivatie”, legt arbeidspsychologe Evy Sadicaris uit. “Vaak komt het doordat mensen hun opdrachten niet waardevol of zinvol genoeg vinden, de medewerkers eigenlijk niet matchen met de normen en waarden van het bedrijf of het gevoel hebben dat ze te weinig autonomie krijgen. Een andere reden is misschien ook omdat ze zich niet competent genoeg voelen om bepaalde taken tot een goed einde te brengen.”

Véél trager

Eén op de tien werknemers geeft toe dat ze elke dag wel eens doen alsof ze druk aan het werk zijn, terwijl dat helemaal niet het geval is. Een kwart doet dat minstens één keer per week. Nog opvallend: één op de vijf doet dit telkens langer dan een half uur.

Wat doen werknemers dan wel terwijl ze zogezegd aan het ‘werk’ zijn? Uit de bevraging komen verschillende zaken naar boven: scrollen op sociale media, bellen of berichten sturen met vrienden, online shoppen of muziek luisteren. Maar ook opvallend: 27 procent zegt dat ze effectief werk verzetten, maar gewoon véél trager. Eén op de tien medewerkers doet aan ‘task masking’ door bijvoorbeeld vergaderingen langer op de agenda te zetten dan ze eigenlijk duren, of nog een stapje verder: door verzonnen vergaderingen op de agenda te zetten.

Risico op een bore-out

‘Task masking’ blijft niet onopgemerkt bij collega’s en leidinggevenden, zo blijkt uit de bevraging. Liefst 71,3 procent zegt collega’s hier al op betrapt te hebben. Ze merken dit vooral doordat collega’s vaker niet op hun werkplek zitten (44%), ze aangeven dat ze taken niet af krijgen terwijl deze niet zo lang zouden mogen duren (35,2%) en ze zich enkel concentreren als de leidinggevende in de buurt is (32,9%).

Uit de bevraging blijkt dat medewerkers vooral aan ‘task masking’ doen om het wat rustiger aan te kunnen doen zonder hierop als lui beoordeeld te worden door hun leidinggevende of collega’s (26,5%), om niet nog meer taken te krijgen (18%) of uit nood aan wat ontspanning tussendoor (17,8%). Af en toe een dood moment in de werkdag kan natuurlijk, maar wie dit regelmatig doet, loopt het risico op een bore-out, zo waarschuwt Sadicaris.

“Ik raad werkgevers ook wel aan om hun medewerkers prestatiegericht te laten werken in de plaats van alleen naar de klok te kijken”, aldus Sadicaris, die ook tips heeft voor werknemers. “Sowieso kan je nooit acht uur aan een stuk gefocust werken. Mijn tip is dus: werk ongeveer 50 minuten met volle focus en probeer daarna 10 minuutjes even je gedachten te verzetten door een wandeling te maken, of kort even recht te staan en de benen te strekken. Al is dit natuurlijk erg persoonlijk en moet je zelf nagaan wat voor jou – en dus ook voor je werkgever – het best werkt om zo productief mogelijk te zijn.”

VTM
Qmusic
HLN
Belfius