Hero Image

Nieuw project 't Is aan u! maakt de verkiezingen van 2024 jongerenproof.

18.06.2023
JONGEREN IN BEELD

't Is aan u!, een project waarmee De Ambrassade, in samenwerking met een brede waaier aan partners en een ploeg van 100 jongeren, 'first voters' centraal wil zetten in het verkiezingsjaar 2024.

10% van de totale stempopulatie in 2024 bestaat uit 'first voters' (16-23-jarigen). Dat betekent dat in België maar liefst 1 miljoen jongeren in 2024 voor het eerst kunnen gaan stemmen. Ook mogen 16 & 17-jarigen voor het eerst stemmen, weliswaar enkel voor de Europese verkiezingen. Jongeren staan op het punt om overspoeld te worden door partijpolitieke campagnes, informatie en actualiteit over verkiezingen. 

Dit verkiezingsjaar wil De Ambrassade (het expertisecentrum voor jeugdbeleid, jeugdinformatie en jeugdwerk in Vlaanderen en Brussel) het anders zien. Met 't Is aan u! slaat het jeugdwerk de handen in elkaar met tal van andere organisaties om  jongeren zelf naar de voorgrond schuiven. Het doel: jongeren één jaar lang zelf aan zet brengen rond burgerschap, democratie en verkiezingen met niet-sturende informatie, acties en evenementen, zodat ze een positieve ervaring hebben met verkiezingen en burgerschap en merken dat hun stem er echt toe doet.

Daarvoor werkt het project toe naar een jongerenmaand in februari 2024 vol evenementen, niet-sturende informatiecampagnes en educatief materiaal voor jeugdorganisaties en het onderwijs. Daarnaast roept het project ook scholen op om een ’t Is aan u!-school te worden met leerlingenraden als drijvende kracht.


Ontdek er alles over

VTM
Qmusic
HLN
Belfius