Hero Image

Qmusic-dj Tom De Cock presenteert vier weken lang JEZ! PLEASE!, een gloednieuwe live jongerentalkshow

27.02.2023
OVER JEZ!

Eindelijk: een echte jongerentalkshow! Waar liggen jongeren nu écht van wakker, en wat gaan ze daar zelf aan doen? Vier woensdagnamiddagen, vier locaties, twaalf thema’s, en alleen jongeren aan tafel.

Op 1, 8, 15 en 22 maart strijkt Qmusic-dj Tom De Cock neer bij een van de organisaties waar JEZ! geld voor inzamelt, en dat telkens in een andere uithoek van Vlaanderen. Op elke locatie ontvangt Tom een aantal gasten aan tafel: jongeren uit de betreffende organisaties, de gezichten van JEZ!, interessante bekende jongeren en luisteraars. Eén van de JEZ! jongeren is telkens co-host en sprokkelt alle live reacties. JEZ! PLEASE! wordt tussen 17u en 18u live gestreamd op de Instagram pagina’s van Qmusic en JEZ! en op de TikTok pagina’s van Qmusic en HLN. 
Nadien zijn de afleveringen ook te herbekijken en te herbeluisteren via qmusic.be, jezofficial.be en in de Q-app. 

JEZ! gaat geld inzamelen, maar wil toch ook graag een megafoon zijn voor jongeren”, vertelt Tom. “Ik ga dus al mijn skills als maker en presentator in dit project steken, maar vooral – heel atypisch voor mij – veel mijn mond houden en luisteren! (lacht).

JEZ! PLEASE!
svg background ornament
“Er wordt veel teveel óver en tégen hen gepraat, en heel weinig mét jongeren. Terwijl zij een heel scherp beeld hebben van waar het zoal scheef zit met de wereld. En meestal zijn hun oplossingen en antwoorden slimmer dan die van mij, de volwassene.
Tom De Cock

In elke uitzending komen drie thema’s aan bod die ingeleid worden door een jongere die een sterk statement instuurde zoals: “Ik wil geen kinderen, want het klimaat gaat kapot.” “Ik vind dat kansarme jongeren gewoon beter hun best moeten doen.” “Psychische kwetsbaarheid is vooral de schuld van sociale media.” “Seks is al lang niet meer iets voor op je achttien, eerder op je dertien.” “Jongeren zijn racistischer dan vroeger.”  

De gasten hebben allemaal op een of andere manier voeling met de thema’s van de dag en Tom De Cock modereert. De tafel waaraan ze plaatsnemen is in een kringwinkel gekocht en volledig gepimpt door Tom en een paar JEZ!-jongeren. 

svg background ornament

Tom en zijn gasten zenden uit vanuit deze organisaties: 

Op woensdag 1 maart in Antwerpen met JEZ!-jongere Aaron:
WAJOW (voormalige HAKUNA): werd opgericht in december 2014 door filmmakers Adil El Arbi en Bilall Fallah. De bedoeling is om op verschillende manieren de artistieke dialoog aan te gaan met jongeren, om samen met hen te bouwen aan een unieke ervaring die hen ook op sociaal vlak uitdaagt.

Op woensdag 8 maart in Sint-Joost-Ten-Node met JEZ!-jongere Jessica:
MOLENBEEK REBELS: de organisatie droomt van een samenleving waar alle meisjes en vrouwen hun rechten mogen, kunnen en durven opeisen. Ze combineren passie voor basketbal én sociaal engagement. Hun hoofddoel is niet zozeer sportief succes, maar wel meisjes empoweren, zeker meisjes die opgroeien in kwetsbare situaties.

Op woensdag 15 maart in Hasselt met JEZ!-jongere Morane:
STUDENTENRAAD HOGESCHOOL PXL: Als studentenraad voelen zij wat er leeft bij studenten en wensen zij de eenzaamheid te doorbreken door de mogelijkheid te bieden om in dialoog te gaan met anderen. Door informeel te praten over een bepaald gespreksthema zorgen zij voor solidariteit en verbinding. Het informele karakter van deze gesprekken maakt het laagdrempelig voor studenten om deel te nemen. 

Op woensdag 22 maart in Opwijk met JEZ!-jongere Cedric:
WERELD VAN INDRA: Deze organisatie richt zich op minderjarige kinderen en jongeren van 6 tot en met 18 jaar waarbij schoollopen tijdelijk moeilijk verloopt. Zij ondersteunen deze jongeren in een moeilijke periode en geven hen de kans om nieuwe interesses te ontwikkelen en hun motivatie te (her)ontdekken. Er wordt hen rust en ruimte gegeven om te groeien. Voor JEZ! organiseren ze de actie Samen Sterk Samen Solidair. 

JEZ! van, voor en door jongeren

JEZ!, het jongerencollectief waar VTM, Qmusic, HLN en Belfius voluit hun schouders onder zetten, is een nieuw, aanstekelijk en creatief verhaal dat àlle jongeren een stem wil geven. JEZ! organiseert de grootste goede doelen-actie voor en door jongeren, en haalt samen met heel Vlaanderen geld op voor zo’n 200 organisaties in Vlaanderen en Brussel die zich inzetten voor jongeren van 6 tot 21 jaar.
​Een gift doen om het JEZ!-fonds te steunen kan via www.jezofficial.be. Hier kan ook een actie geregistreerd worden om geld in te zamelen voor de geselecteerde projecten.
​Volg zeker ook de socials @jezoffical.be om meer te weten over JEZ!.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius