Hero Image

Recordaantal jongeren trekt naar Wereldjongerendagen deze zomer

19.07.2023
JONGEREN IN BEELD

Deze zomer zakt de grootste delegatie jongeren van de voorbije tien jaar vanuit Vlaanderen en Brussel af naar de Wereldjongerendagen. Meer dan 300 Vlaamse jongeren tussen 16 en 30 jaar, ofwel 3 keer zoveel jongeren als de laatste editie in 2019, gaan deze zomer op het grootste jongerenfestival ter wereld op zoek naar zingeving in onze maatschappij. Dat maakt Jongerenpastoraal Vlaanderen (IJD), hoofdorganisator van de Wereldjongerendagen voor Vlaanderen, bekend. “Jongeren worstelen meer dan ooit met het vinden van hun plek in de wereld. Tijdens de Wereldjongerendagen vinden ze zichzelf, ook als dat anders is dan wat de maatschappij voorschrijft”, licht Sofi Van Ussel, directeur van Jongerenpastoraal Vlaanderen, het belang van de jongerendagen toe. 

Eens om de drie jaar blazen miljoenen jongeren tussen 16 en 30 jaar van over de hele wereld verzamelen tijdens de Wereldjongerendagen. Dit jaar ontvangt Lissabon van 1 tot 6 augustus op uitnodiging van de paus een steeds groter wordende groep Vlaamse en Brusselse jongeren. En dat heeft niet alleen te maken met de speciale editie dit jaar. Uit een internationale studie die peilt naar het mentale, sociale en fysieke welzijn van jongeren blijkt dat 1 op de 5 zich meermaals per week ongelukkig voelt. 1 op de 6 voelt zich regelmatig eenzaam.

Sofi Van Ussel, directeur van IJD: “Het recordaantal Vlaamse en Brusselse jongeren dat in augustus naar Portugal afreist voor het grootste festival van het geloof, maakt me blij. Maar het feit dat er een pak meer jongeren deelnemen dan aan de laatste Europese editie in 2016 in Polen, legt ook wel een pijnpunt bloot in onze maatschappij: maar liefst 64% van de jongeren in Vlaanderen zijn op zoek naar zingeving. Spirituele dialoog moet meer dan ooit een basisvaardigheid worden, niet alleen binnen de Katholieke Kerk, maar zeker ook er buiten. Jongeren zullen zich dan ook opnieuw veel beter in hun vel voelen.”

6 op de 10 jongeren op zoek naar zingeving

Het enthousiasme voor de zeventiende editie van de Wereldjongerendagen bij de Vlaamse en Brusselse jongeren was de voorbije 10 jaar nooit zo groot. Het is van de Europese editie in Madrid in 2011 geleden dat er nog eens zo’n grote delegatie uit Vlaanderen deelneemt. Dat de jongeren door de coronapandemie een jaartje langer moesten wachten, speelt een rol, maar is zeker niet de hoofdreden waarom het festival van de rooms-katholieke kerk steeds meer deelnemers weet warm te maken. 

Sofi Van Ussel, directeur van IJD: “Er zijn twee redenen om het stijgende succes onder de jongeren in Vlaanderen te verklaren. Een eerste is te vinden in het feit dat deze zomer voor de allereerste keer in het bestaan van de Wereldjongerendagen alle gelovige jongeren van over de hele wereld welkom zijn. Dus niet alleen katholieke jongeren. Maar de hoofdreden is toch wel de zoektocht van onze jeugd naar zingeving. Nooit meer dan vandaag willen jongeren deel uitmaken van één wereldwijde familie waarin we elkaar ondersteunen en uitdagen om het beste in onszelf naar boven te halen. Het is een oefening in leren samenwerken tussen verschillende culturen en in dialoog te gaan met anderen. Dat missen ze vandaag in hun dagelijkse leven.”

Geen eindpunt, maar begin 

De Wereldjongerendagen zitten dit jaar in een nieuw kleedje. De Vlaamse en Brusselse jongeren zullen in Lissabon een week lang in workshops werken rond drie grote thema’s: ecologie, sociale vriendschap en barmhartigheid. De wereldwijde ideeën die uit die brainstorms komen, zullen gebundeld worden en vertaald worden in acties. 

Sofi Van Ussel: “De Wereldjongerendagen zijn geen feestelijk eindpunt, maar een krachtig begin. Vanaf september zullen we in Vlaanderen aan de slag gaan met de ideeën die de honderdduizenden jongeren deze zomer naar voor brengen. Onze jongeren zorgen dus niet alleen dat ze steviger in hun schoenen terugkomen van Lissabon, maar maken ook werk van een betere wereld.”

West- en Oost-Vlaamse jongeren veruit in de meerderheid

Jongerenpastoraal Vlaanderen coördineert de inschrijvingen voor heel Vlaanderen en Brussel. Opvallend is dat een derde van de jongeren uit Oost-Vlaanderen komt. Een ander derde uit West-Vlaanderen. Daarmee zijn die provincies het sterkst vertegenwoordigd in de grote delegatie jongeren die naar Lissabon afreist. Vlaams-Brabant vervolledigt de top-3. In Antwerpen, Limburg en Brussel is er ook animo voor de Wereldjongerendagen, maar minder groot dan in de drie andere provincies. 

De Wereldjongerendagen gaan dit jaar door van 1 tot 6 augustus in het Portugese Lissabon. De eerste groep Vlaamse jongeren vertrekt op 21 juli. De slotweek vindt plaats van 1 tot 6 augustus. De Paus komt in Lissabon toe op donderdag 3 augustus. 

VTM
Qmusic
HLN
Belfius