Hero Image

't Is aan u! trapt de laatste 100 dagen voor de verkiezingen op gang

29.02.2024

Het is zover, de laatste 100 dagen zijn aangebroken. Niet de laatste 100 dagen voor het einde van het schooljaar, maar wel de eindsprint richting de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. 100 dagen lang zet 't Is aan u!, het verkiezingsproject van De Ambrassade, alles op alles om één miljoen eerste stemmers klaar te stomen voor hun eerste keer in het stemhokje.

10% van de kiezers in 2024 doet het voor het eerst. ‘t Is aan u! wil die eerste stemmers activeren, motiveren en informeren over de verkiezingen, democratie en het belang van hun stem. Want ook al doen ze het voor het eerst, hun stem telt evenveel mee. Tijdens de laatste 100 dagen voor de verkiezingen zet ’t is aan u! samen met haar partnerorganisaties in op het informeren van alle eerste stemmers in Vlaanderen en Brussel via informatiecampagnes, evenementen, lokale debatten en materiaal voor intermediairen en leerkrachten. Uit de JOP-monitor blijkt dat heel wat jongeren nog onbeslist zijn over hun stem in juni en net daar wil ’t is aan u! op inzetten, het project wil intermediairen alle tools in handen geven om jongeren te informeren en te motiveren om een bewuste stem uit te brengen in juni.

100 dagen lang zal 't is aan u! jongeren informeren over de verkiezingen, content op maat op hun Instagram-pagina @tis.aan.u, en met duidelijke info op www.tisaanu.be.

100 dagen lang promoot en verzamelt ’t is aan u! alle initiatieven, campagnes en evenementen die jongeren centraal zetten in de verkiezingen van 9 juni. Op de website van ’t is aan u! vinden jeugdwerkers, leerkrachten en intermediairen materiaal om zelf mee aan de slag te gaan met jongeren rond burgerschap en democratie.

’t Is aan u! trapte vandaag de laatste 100 dagen voor de verkiezingen op gang in het Europees parlement, samen met een grote groep eerste stemmers, partnerorganisaties en leden van het Europees parlement.

Waar liggen jongeren wakker van?

In de zomer van 2023 gingen jonge vrijwilligers van ’t Is aan u! de straat op om hun leeftijdsgenoten te bevragen over welke thema’s hen bezig houden. 528 jongeren werden kwalitatief bevraagd tijdens straatinterviews. De resultaten werden onderzocht door Kenniscentrum Kinderrechten en resulteerden in een uitgebreid rapport vol jongerenthema’s.

Op zoek naar eerste stemmers?

De komende maanden zullen jongeren heel wat campagnes, stemtesten en initiatieven achter de kiezen krijgen om hen klaar te stomen voor verkiezingen. Ben je benieuwd hoe ze die 100 dagen zelf ervaren? Blijf dan in contact met jongeren van ’t Is aan u!.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius