Hero Image

Van Molenbeek tot Seine-Saint-Denis: een boodschap van hoop via het grootste inclusieve sportevenement voor kinderen!

29.05.2024

Na vijf succesvolle edities zullen de Urban Youth Games voor het eerst plaatsvinden, in Seine-Saint-Denis. Het evenement draagt bij aan het nalatenschap van de Olympische Spelen van Parijs 2024 voor de jeugd van Île-de-France en België.

Sport als middel om barrières te doorbreken en sociale cohesie te bevorderen

Het doel van de Urban Youth Games is om jongeren te inspireren en sociale inclusie te bevorderen door sport. De vzw, gesteund door het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité, het Belgisch Paralympisch Comité en Special Olympics Belgium, biedt een jaarlijks 100% gratis programma aan voor basisscholen van het regulier en buitengewoon onderwijs.

De ambitie? Kinderen uit verschillende sociale en culturele milieus, met en zonder beperking, samenbrengen om unieke en verbindende momenten te delen rond sport.

Een uitzonderlijke editie in Seine-Saint-Denis

Op 31 mei zullen de Urban Youth Games neerstrijken in het Departementaal Sportpark van Marville, tussen La Courneuve en Saint-Denis, voor hun eerste Europese editie. 1000 kinderen uit 10 Belgische steden zullen kennismaken met 1000 Franse jongeren uit het departement van Seine-Saint-Denis, met als doel hen bewust te maken van de Olympische waarden, inclusie en diversiteit.

Het programma omvat meer dan 20 sporten, waaronder olympische, paralympische, special olympics en opkomende sporten. Daarnaast is er een grootse openingsceremonie met een unieke "UYG haka", waarin kunst en sport samenkomen. Deze haka wordt vooraf door de leerlingen op school ingeoefend. De ceremonie bevat ook het aansteken van een symbolische vlam.

“De symboliek van de vlam is heel sterk. Ze brengt mensen samen en is synoniem met de sportbeweging. Ze geeft deze kinderen de mogelijkheid om te dromen en vooral om hoop te hebben. En wanneer je hoop geeft aan de jeugd, is alles mogelijk.” Jacques Borlée, oprichter van de Urban Youth Games.

Naast sport organiseert de UYG tal van activiteiten die persoonlijke ontwikkeling bevorderen, begeleid door topsporters en coaches.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius