Stichting Brandwonden luidt de noodklok over een gevaarlijke nieuwe trend op sociale media: steeds meer jongeren – vooral meisjes – verspreiden op TikTok video’s waarin ze zichzelf opzettelijk brandwonden toebrengen.
Met aanstekers, verhitte metalen of föhns ‘versieren’ de deelnemers hun lichaam. Maar net zo goed kunnen ze zich opzettelijk laten verbranden door de zon. De zogenaamde ‘burn lines’ worden gedeeld als een vorm van expressie, maar brengen ernstige lichamelijke schade met zich mee.
Ook oppervlakkige brandwonden kunnen immers blijvende littekens en infecties veroorzaken. Naast enorme pijn kan op termijn ook huidkanker ontstaan. Door de zichtbaarheid op TikTok kan de trend zich snel verspreiden, met groepsdruk tot gevolg.
"Levenslange gevolgen"
Ook op psychologisch vlak is het effect niet te onderschatten. “Brandwonden zijn geen kunstvorm, maar ernstige letsels met levenslange gevolgen,” zegt Stefaan Lauwaert. Hij spreekt als gedelegeerd bestuurder van de Stichting Brandwonden en heeft een lange ervaring in preventiecommunicatie naar jongeren. “We moeten dit gedrag ernstig nemen en jongeren begeleiden voordat het escaleert.”
Family Pairing
Ouders krijgen de raad om met jongeren te praten over hun online gedrag en Family Pairing - het ouderlijk gezag van TikTok - te gebruiken. Ook TikTok en andere sociale media mogen echter niet op hun lauweren rusten. Stichting Brandwonden komt zelf met enkele voorstellen.
“Versterk de moderatie op gevaarlijke content, ook onder gecodeerde hashtags”, klinkt het. “Bied automatisch hulpinformatie aan bij zoekopdrachten rond zelfbeschadiging. En werk samen met medische en psychologische experts om trends vroeg te detecteren.”
Scholen en jeugdwerkers zouden tot slot les moeten geven over digitale gevaren en het psychisch welzijn. Jongeren of ouders die zich zorgen maken, kunnen terecht bij Stichting Brandwonden België, de telefonische en online hulplijn Awel, het Jongeren Advies Centrum, Tele-Onthaal of het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg.