Een wereldster zonder weerga is ze, Charlotte de Witte, en toch ook nog steeds gewoon een Gentse pur sang. Zo’n ster laten optreden op de Gentse Feesten zou niet alleen compleet onverantwoord, maar ook onbetaalbaar zijn. En toch gebeurde het, vlotjes zelfs. En hoewel de Witte het wel zelf een beetje had verraden, bleek toch quasi niemand op de hoogte.
De Gentse Feesten moeten het niet hebben van grote namen op de podia, integendeel. Die keer dat Clouseau kwam, waren draconische maatregelen nodig om de boel in de hand te houden. Want de Gentse Feesten zijn gratis, en dus kan er zomaar een massa volk opdagen.
Ook is het traditie dat organisatoren, stad en veiligheidsdiensten nauw samenwerken, op basis van vertrouwen én papieren. Veiligheidsdossiers zijn cruciaal. Weken vooraf ligt al vast wie komt, en hoe alles zal verlopen. Soms wordt preventief ingegrepen, zo werd aan de Korenmarkt gevraagd om K3 met hun ‘latenightprogramma’ de laatste avond later te programmeren dan oorspronkelijk voorzien, om 23.30 uur pas, om geen overrompeling van kinderen te krijgen.
George
En toch wist (quasi) niemand dat Charlotte de Witte zou komen. De kiem van dat optreden werd vele jaren geleden gelegd, toen de nog compleet onbekende Gentse optrad onder de naam Raving George. In die beginperiode stond ze onder meer in de Charlatan op de Vlasmarkt. Dat is ze nooit vergeten. Charlotte de Witte groeide, maar ging nooit zweven. Bemind en begeerd is ze van Glastonbury tot Coachella, aangeklampt en nagestaard in de straten van New York tot de steegjes van Rio. Ze vliegt de wereld rond, ze is overal thuis, maar haar roots liggen in Gent.
In februari wilde de Witte stunten in Gent, en haar stadsgenoten een gratis verrassingsoptreden geven op de Oude Beestenmarkt. Dat mocht, maar het plan lekte uit, door haar eigen entourage. De veiligheidsdiensten van Gent verboden het evenement, pas in extremis werd alsnog een show op een andere locatie toegelaten. Pas een uur vooraf werd bekendgemaakt dat dat onder de Stadshal zou zijn. Het was daar en dan dat de Witte zelf suggereerde dat ze wel eens op de Vlasmarkt zou willen staan.
Dat werd in het grootste geheim geregeld met Gerald Claes van de Charlatan. De gage van de Witte betalen zou voor de organisatoren onmogelijk zijn, maar de dj wilde dat gewoon graag doen. Ze trad dus gratis op vanmorgen, op haar verjaardag. En dat had ze ook zelf - omfloerst - aangekondigd op haar socials.
Politie
Er werd strikte geheimhouding afgesproken, en daar hield dit keer iedereen zich aan. Pas zondag in de namiddag gonsde het van de geruchten in Gent, maar nergens werd bevestigd dat de Witte effectief zou komen. Zelfs de politie was niet op de hoogte. Wie het wel wist: feestenburgemeester Joris Vandenbroucke, die opdook in de dj-toren van de Vlasmarkt. Dat ook hij zweeg als vermoord tegen de veiligheidsdiensten zal hem niet in dank zijn afgenomen.
De Witte verjaart vandaag, 33 is ze nu. En die verjaardag heeft ze dus knallend ingezet op de Vlasmarkt. Ze amuseerde zich zelf te pletter, met haar ouders vlak achter haar op de toren. Bij aankomst kreeg ze toepasselijk ‘botrams mee uuflakke’ met vuurwerk op, het hele plein - met opvallend veel (relatief) nuchtere mensen die dus toch op de geruchten waren afgekomen - zong happy birthday voor haar. de Witte kreeg met de eerste tonen al het hele plein zot. Vrij snel werd een truitje van de Buffalo’s naar boven gegooid. De wereldster ving het op, bekeek het, en trok het doodleuk aan, om dan Zombie Nation op te zetten, het officieuze clublied van KAA Gent. Waarop het hele plein ‘Oh Charlotte de Witte’ begon te scanderen.
Feesten tot aan het gaatje deed ze, en zelfs nog even verder. De muziek moet onverbiddelijk uit om 8 uur. Wie zijn einduur overschrijdt krijgt stevige boetes. Maar de Witte trok nog even door, 7 minuten zelfs. Geen kat zal het lef hebben daarvoor een boete uit te schrijven. Het grote geheim van de Feesten leidde tot een geweldig feest. Wie erbij was, heeft een uniek stukje geschiedenis beleefd. Want deze stunt zal niet snel herhaald worden.