Hero Image

Jong en Zot Getalenteerd - Indy Van Cauwenberg (24) al dansend op jouw For You Page

01.02.2024
Isaura Aps
JONG EN ZOT GETALENTEERD

Indy Van Cauwenberg, aka Indysteps, is een ware duizendpoot. Als content creator, danser, voetballer en student is hij voortdurend in de weer. Hoewel het niet altijd eenvoudig is om al die bezigheden te combineren, freestylet hij vastberaden door het leven. Geen enkele dag gaat voorbij zonder dat hij een dansvideo deelt op TikTok. Zijn volgers strekken zich uit tot ver in Amerika, maar Indy benadrukt dat hij zelf een trotse Belg is.

Van danser tot creator 

Indy leeft helemaal voor dans, vooral hiphop en urban hebben zijn hart veroverd. Door de beperkte kansen voor deze genres in België, richt hij zich ook op content creatie, voornamelijk op TikTok, waar hij danst op de muziek van zijn favoriete artiesten.

Dat TikTok-avontuur begon tijdens de corona-lockdown. Indy voelde zich tijdens deze periode fysiek niet op en top door het gebrek aan beweging. Hij besefte dat er iets moest veranderen. Gedreven nam hij de touwtjes in handen en lanceerde hij zijn eigen TikTok-kanaal.

svg background ornament
Stilzitten was geen optie voor mij. Als je de moed niet hebt om een stap voor jezelf te zetten, gebeurt er niets. Comfortabel zijn is de killer van progressie
Indy

TikTok gaat veel verder dan alleen dansen, het is een vorm van creatie. “Zie mij niet alleen als een danser, maar ook als een creator. Met dansen alleen maak je geen succesvolle TikTok-video’s”, legt Indy uit. Hij omarmt het volledige creatieve proces, waarbij hij let op zaken als camerastandpunt, tekstplaatsing en muziekkeuze. Zijn vastberadenheid en oog voor detail hebben niet alleen zijn dansvideo's verbeterd, maar dragen ook bij aan zijn groeiende succes op het platform. Onlangs bereikte hij ook de mijlpaal van een miljoen volgers, #PROUD!

Indysteps ft. Joost Klein op Pukkelpop

Dans als medicijn 

Indy geeft toe dat hij in de middelbare school erg onzeker was, een fase waarin velen zich zorgen maken over wat anderen van hen denken. "Wanneer we onze hobby’s deelden, sloeg ik dansen bewust over. Zelfs nu zijn jongens die dansen nog steeds in de minderheid.” In het vijfde middelbaar vond hij de moed om deel te nemen aan een schooloptreden. Hij wilde laten zien wie hij werkelijk was en zijn passie voor dans volledig omarmen. Sindsdien is hij veel zelfverzekerder geworden. Indy’s doel is om mensen blij te maken wanneer ze zijn video’s bekijken en is bereid daarvoor opofferingen te doen. Zelfs op dagen waarop hij niet in zijn happy mood is, blijft hij video’s delen. 

In de spotlights met Joost Klein 

Een van de gekste ervaringen voor Indy was toen bekende artiesten als Joost Klein, Madonna en Sam Smith zijn dansvideo’s opmerkten. Joost Klein ontdekte hem op TikTok, waarna ze samenwerkten aan verschillende shows. Afgelopen zomer kreeg Indy zelfs de kans om de choreografie voor de festivalshow uit te werken en stond hij zij aan zij met Joost Klein op Pukkelpop. "Hoe ben ik in hemelsnaam van mijn thuisstudio naar zo'n groot podium beland? Crazy! Dat is de kracht van het internet," glimlacht hij.

Bovendien mocht hij de (toen nieuwe) single ‘vulgar’ van Madonna en Sam Smith promoten. Sam Smith bekeek de video en Madonna plaatste eerder zelf een repost van een andere video op het nummer ‘popular’, daardoor zijn ze ook bij Indy terechtgekomen. Die zichtbaarheid vindt Indy belangrijk. Hij werkt ergens naartoe, en dan is het extra fijn wanneer mensen de video ook daadwerkelijk zien.

Beyond goals 

Indy vindt het lastig om concrete einddoelen te stellen. Veel van zijn persoonlijke doelen, zoals samenwerken met een merk, gezien worden door een Amerikaanse artiest, meewerken aan een videoclip en het podium delen met andere artiesten, zijn al werkelijkheid geworden. Hierdoor voelt hij momenteel niet de behoefte om nieuwe, concrete einddoelen te stellen. Zijn aanpak is eenvoudig: blijven dromen en zichzelf voortdurend heruitvinden. 

Bovendien wil hij niet één job voor de rest van zijn leven uitoefenen. Zo hoopt hij in de toekomst werk te vinden dat aansluit bij zijn studie. Zijn grootste trots? Het behalen van zijn diploma Interieurarchitectuur. “Het feit dat ik de shows en mijn TikTok-kanaal heb kunnen combineren met mijn studies is fantastisch."

“Een diploma is iets wat ik mijn hele leven kan koesteren. Een miljoen volgers kunnen zo verdwijnen." – Indy 

Wanneer het allemaal wat te veel wordt, geeft Indy als laatste advies mee om gewoon je hart te volgen. Ook al lijkt het wellicht cliché, het is van onschatbare waarde. In moeilijke momenten zal je brein vaak 'nee' zeggen, terwijl je hart over het algemeen de juiste keuzes maakt.

JEZ! WE LIKE! Deze blogpost werd geschreven door Isaura Aps.

VTM
Qmusic
HLN
Belfius